Demokrasinin gereği güvenlik sektörünün sivil denetimidir

Murat Aksoy
00:009/07/2009, Perşembe
G: 8/07/2009, Çarşamba
Yeni Şafak
Demokrasinin gereği güvenlik sektörünün sivil dene
Demokrasinin gereği güvenlik sektörünün sivil dene

TESEV tarafından ilki 2006 yılında yayınlanan “Almanak: Güvenlik Sektörü ve Demokratik Gözetim” adlı çalışmanın ikincisi yayınlandı. 2006-2008 dönemini kapsayan çalışmanın tanıtım toplantısında konuşan Ali Bayramoğlu; “Güvenlik sektörünün demokratik denetimini istemik demokrasinin bir gereğidir” dedi.

2006 yılında yayınlandığında büyük tartışma yaratan ve alanında bir ilk olan “Almanak Türkiye 2005: Güvenlik Sektörü ve Demokratik Gözetim” kitabının 2006-2008 dönemini kapsayan çalışması “Almanak: Güvenlik Sektörü ve Demokratik Gözetim” adıyla TESEV tarafından yayınlandı.

Kitabın tanıtımı dolayısıyla düzenlenen panelde, Almanak'ın editörleri gazetemizin yazarı Ali Bayramoğlu ve Galatasaray Üniversitesi Öğretim Üyesi Ahmet İnsel birer konuşma yaptılar.

Ali Bayramoğlu konuşmasında, bu çalışmanın türünde bir ilk olduğunu belirterek güvenlik alanında askerler tarafından oluşturulan bilgi tekelinin kırılması açısından önemli olduğuna dikkat çekti. Bayramoğlu, bu çalışmanın güvenlik sektörüne yönelik bir sivil okuma olduğuna; vatandaş olarak, güvenlik sektörünün denetiminden sorumlu olduklarını ama bu konuda bilgiye ulaşma konusunda sıkıntı yaşandığına dikkat çekerek, bu çalışmanın bu konuda ilk olduğunu ve bu yönüylede ansiklopedik değer taşıdığını ifade etti. Bayramoğlu; “Güvenlik sektörü ile ilgili vatandaş olarak soru sormak demokrasinin bir gereğidir” dedi. Almanak, 2006-2008 yılları arasında güvenlik sektöründe kurumsal olarak yaşanan gelişmeleri ve bu dönemdeki somut tartışmaların bir panoramasını sunuyor.

2006'DA TSK SERT ÇIKMIŞTI

Kitapta, “Çerçeve Kurumlar, Yönlendirici Kurumlar, Milli Güvenlik Kurulu ve Güvenlik Kurumları, Diğer Kurumlar, Medya, Sivil Toplum ve Eğitim” başlıkları altında; aralarında Hasan Cemal, Umur Talu, Derya Sazak, Alper Görmüş, Ümit Kardaş ve Yılmaz Ensarioğlu'nun bulunduğu 26 farklı yazarın TBMM, Milli Güvenlik Kurulu, Askeri Yargı, AB'de sivil-asker ilişkileri, Jandarma, MİT, EMASYA, Polis Teşkilatı, Koruculuk Sistemi gibi güvenlik kurumlarıyla ilgili analiz ve incelemeleri yer alıyor.

TESEV tarafından ilki 2006 yılında yayımlanan Almanak'la ilgili olarak dönemin Genelkurmay Başkanı Org. Yaşar Büyükanıt sert bir çıkış yaparak, bu çalışmayı “TSK'yı yıpratma projesi olarak” sunmuş ve Almanak'da makaleleri bulunan kamu görevlileri hakkında idari soruşturma başlatılmıştı.