Bütçesi 2 milyar avroyu aşan NATO, radikal bir reformla tasarrufa gidiyor. NATO Genel Sekreteri Rasmussen, birçok ülkenin ayrılan bu bütçede fazlalık olduğunu düşündüğünü belirterek, kemerlerin ciddi bir şekilde sıkılacağını söyledi
Askerî ve idarî toplam bütçesi yaklaşık 2 milyar avro olan NATO da sıkıntıya düştü. Finans krizinin altında ezilen birçok hükümet, bu bütçenin gereğinden fazla olduğu görüşünde birleşti. NATO'nun en fazla kaynak ayırdığı operasyon olan Afganistan'ın faturası da giderek artıyor.
Almanya Savunma Bakanı Karl-Theodor zu Gutenberg, Alman ordusunda gayet radikal bir reform yapmayı planlıyor, hatta zorunlu hizmetin kalkması bile gündeme geldi.
Brüksel'deki NATO Bakanlar toplantısına katılan Alman Savunma Bakanlığı Müsteşarı Christian Schmidt, sadece Almanya'nın değil, tüm paktın tasarrufa gitmesi gerektiğini söyledi
NATO da dahil olmak üzere, her düzeyde kaynakların daha tutumlu ve hedefe yönelik olarak kullanılması gerektiğini belirten Schmidt, birçok alanda optimalleştirme imkanlarının mevcut olduğunu kaydediyor. Füze kalkanı konusu, NATO savunma bakanları tarafından şu anda daha çok ekonomik açıdan mercek altına alınıyor.
Eski ABD Başkanı Bush zamanından kalma planlar, Rusya'nın da yoğun muhalefeti nedeniyle çoktan rafa kaldırıldı. NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, bu alanda yeni bir öneri getirdi. NATO'nun, askerlerini korumak için geliştirmekte olduğu sistemi, halklarını ve topraklarını koruyacak şekilde genişletmesinin teknik açıdan mümkün olduğunu söyleyen Rasmussen, ilave maliyetin 200 milyon eurodan az olacağını ve bu masrafın da zaten 10 yıla ve 28 üye ülkeye dağılacağını belirtti.
Tasarruf önlemlerinin kapsamadığı bir dev proje var, o da NATO'nun Brüksel'deki merkez binasının 1,5 milyar avroya malolacağı tahmin edilen yeniden inşası.
Rasmussen'in yağlı kısım ile kastettiği, idari mekanizmalar. Şu anda komuta yapısındaki 13 bin 500 kadronun, en az 4000 azaltılması konuşuluyor. Kurum içindeki 14 savunma ajansından 11'inin kapatılması, ayrıca ana karargah sayısının da 11'den 5'e düşürülmesi, üzerinde düşünülen öneriler arasında. Kendi topraklarındaki NATO kurumlarını kaybedecek olan ülkelerden haliyle protestolar gelmesi bekleniyor. Somut olarak hangi alanda kapatma kararlarının alınacağı, sonbaharda yapılacak NATO zirvesinde belirlenecek.
NATO yetkilileri, askerî alanda optimalleştirme imkanı bulunmadığı görüşünde. Zira zaten bu alanda NATO'nun yıllardır tehlikeli bir açığı bulunuyor. NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, “Yağlı kısımları kesip atmalıyız, kaslı kısımları değil. Tasarrufa gitmeye çalışırken, bize yönelik saldırılara karşı kendimizi savunma kapasitemizi korumak ve önemli operasyonları sürdürebilmek zorundayız” şeklinde konuştu. Macaristan ve Yunanistan'ın yaşattığı kabus dolu günlerin ardından uzmanlara göre, "İşin daha kötü tarafı Slovenya'nın da, Slovakya'nın da ekonomik durumu çok hassas... Her ikisinde de kamuoyu AB'nin ve dolayısıyla Batı Avrupa ülkelerinin kendilerini kullandığını düşünüyor. Haziranda sadece Slovakya değil, Romanya'da da ciddi ve üzüntü verici gelişmeler olabilir.