Yakın tarihimizin en önemli fikir adamlarından büyük usta Nuri Pakdil'i anlatan bir belgesel hazırlandı. TRT imzalı belgeselin galası yarın yapılacak.
Yaşayan bir çınar dersek yeridir onun için... 76 yaşındaki o dev, belgeselle yüreklerde yad ediliyor. Bir elinde hüznü, diğerinde direnişi taşıyor Nuri Pakdil... Yaşamayı, “bildiği her şeyden sorumlu olanların hakkı” olarak gören ve “kalbinin çektiği sonsuz ıstıraptan güç bulan” o dev, şimdi adına hazırlanan bir belgeselle bir kez daha ölümsüzleşiyor. TRT ve Kırk Yapım ortaklığında hazırlanan “Asla ve Daima” belgeselinin galası, yarın Harbiye'deki TRT İstanbul Radyosu'nda yapılacak. Galaya TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin'in yanısıra siyaset ve sanat dünyasından çok sayıda davetlinin katılması bekleniyor
Belgeselin senaryo ve konsept danışmanı edebiyatçı Mevlana İdris Zengin, Türkiye'nin en yetkin edebiyatçılarından birinin belgeselini yapmanın onur verici olduğunu söyleyerek “Onun susuşu da konuşması kadar anlamlı… O yaşarken, bu belgeseli yaptığım için onur duyuyorum…” dedi. Zengin Pakdil'in her zaman eylem insanı olduğunu söyleyerek, “Onun sözleri yaşamını ortaya koyuyor. “Bir damla yağmur bir eylem yapıştı pencereme” diyor. “Okumadığın gün karanlıktasın” diyor, “Her insan çağından sorumludur” diyerek vuruyor bizi. En güzel sözü de “Ey insan, seni savunuyorum sana karşı” ifadeleridir bana göre… Pakdil aklımızda yer etmesi gereken isimlerden biri oldu her zaman” dedi.Yazın hayatıyla lisedeyken tanışan Pakdil İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ni bitirdikten sonra ilk çalışmalarını, şiir ve deneme türlerinde verdi. 1964'te Edebiyat dergisini kuran Pakdil 1969 yılında da Edebiyat Dergisi Yayınları'nı kurdu. Pakdil, ilk kitabı Batı Notları'ndan sonra bugüne kadar 35'i aşkın eser kaleme aldı. Halen Ankara'da ikamet eden Pakdil yazınsal çalışmalarını sürdürüyor.
Pakdil'in hayatının anlatıldığı “Asla ve Daima” belgeselinin galası yarın Harbiye'deki TRT İstanbul Radyosu'nda yapılacak. Saat 18.30'da yapılacak bu ilk gösterim sonrasında 29 Aralık saat 23.30'da TRT1 ekranlarında gösterilecek. Yeni Şafak'a konuşan belgeselin danışmanı Necip Evlice, Nuri Pakdil'i belgeselleştirmenin zor ve bir o kadar da heyecan verici olduğunu ifade ederek “Çok zor bir işti. Biz zoru başardık” diyerek duygularını paylaştı.
Pakdil'in aralarında Biat, Harikalar Tablosu, Ay Operası, Bağlanma, Bir Yazarın Notları, Put Yapımevleri, Kasırganın Çatırtıları, Guillevic, Kalbimin Üstünde Bir Avuç Güneş, Edebiyat Kulesi, Sükût Sûretinde, Derviş Hüneri, Batı Notları, Arap Saati, Umut, Ahid Kulesi, Korku, Klas Duruş, Kalem Kalesi, Osmanlı Simitçiler Kasîdesi gibi 35'i aşkın eseri bulunuyor.