Bir çok medeniyeti bünyesinde barındıran kültür kenti Mardin'de bir taraftan ezan sesi çan sesine karışırken bir taraftan farklı dinlerin ve dillerin Halil İbrahim'in sofrasını paylaşması nedeniyle dünyaya önemli mesajlar verdiği ifade edildi. Başkan Beşir Ayanoğlu, “Mardin'in, Dünyanın Misafir Odası olarak kabul görmesi, bizleri sevindirmiştir.” dedi.
Mardin Belediye Başkanı Beşir Ayanoğlu, Mardin'in tarihi zenginliği, dilleri, dinleri, ırkları ve kültürleri ile hoşgörüsünün dünyaya yansıyacağını söyledi. Bir çok medeniyetleri bünyesinde barındıran kenti dünyaya tanıtmak için önemli bir misyon üstlendiklerini belirten Ayanoğlu, Mardin'in Kürt'ü, Arap'ı, Türk'ü, Sünyani'si ile tam bir hoşgörü kenti olduğunu söyledi.
Başkan Beşir Ayanoğlu, yaptığı açıklamada, bir taraftan ezan sesi çan sesine karışırken bir taraftan farklı dinlerin ve dillerin Halil İbrahim'in sofrasını paylaşması nedeniyle dünyaya önemli mesajlar verdiğini ifade etti.
Venedik ve Kudüs'ten sonra dünyanın üçüncü sit alanı içinde olan Mardin'in tarihi varlıklarını korumak için bu yıl önemli projeleri hayata geçirdiklerini ifade eden Belediye Başkanı Ayanoğlu, “Tarihi kentin her mahallesini, ayrı bir yıkım ve onarım hamlesi ile ele aldık. Mardin Valiliği ve belediye işbirliği ile sürdürülen çalışmalar hızlı bir şekilde devam ediyor. 560 bina önümüzdeki yıldan itibaren yıkılacak. 800'ün üstündeki binanın ise fiziki görüntüyü bozduğu gerekçesi ile de bakım ve onarımdan geçireceğiz. Biz devlet imkânlarını tasarruflu bir şekilde kullanarak şu ana kadar irili ufaklı 100'den fazla yapıda fiziki görüntüyü bozan duvar, çıktı betonlaşmalar, kolonlar, saçaklar, kaçak bina yıkımları yapıldı. Ama en önemlisi olan kentsel rehabilitasyon proje kapsamında bu tespit edilen 2 bin 500 üzerinde beton evi üç yıl içinde tamamen yıkılacak. Mardin neden Venedik, Kudüs, Kurtuba, Toledo olmasın. Mardin, bu şehirlerden daha eski ve daha çok tarihi varlıkları bünyesinde barındırıyor. Tarihi evleri betondan arındırdığımız zaman Mardin eski ihtişamlı görünümüne kavuşacaktır. Bu da Mardin'in UNESCO'ya girme şansını daha da artıracaktır." dedi.
Mardin'in, mevcut kültürel varlıklarının bir bir onarılarak inanç ve kültür turizmine kazandırıldığını vurgulayan Ayanoğlu, "Mardin, dünya turizm merkezi haline geliyor. Artık bu zamanda herkesin elini taşın altına koyma vakti geldi. Turistlerin kenti günübirlik ziyaretleri ile doğan ihtiyaç dolayısıyla beslenme ve barınma alanında yatırımların gün geçtikçe artmasına neden oluyor. Bundan da büyük mutluluk duyuyorum. Tarihi kentin tanıtılması için düzenlenen organizasyonla kentte çekilen dizi ve filmlerin turistlerin tarihi kente gelmesine vesile oluyor. Tarihi mekânları ve müzeyi ziyaret edenlerin sayısı her geçen yıl katlanarak artıyor. Mardin'in daha geniş kitleler tarafından ziyaret edilmesi için tanıtımlarımız devam edecek. Mardin'in, Dünyanın Misafir Odası olarak kabul görmesi, bizleri sevindirmiştir. İş adamlarımız kendi topraklarında yatırım yapmaya başladı. Bir yandan turizm, bir yandan sanayi alanında önemli gelişmeler yaşanıyor." şeklinde konuştu.