Elektrik fiyatlarında indirimin iptalinin arkasında Maliye Bakanlığı'nın KDV tahsilatının azalma kaygısı ile Hazine Müsteşarlığı'nın KİT toplam dengesinin bozulması endişesi olduğu ortaya çıktı
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'nun (EPDK) perakende elektrik fiyatlarında 24 Haziran'da aldığı indirim kararının yürürlüğe girişine bir gün kala geri alması, sanayicinin ve vatandaşın sevincini kursağında bıraktı. İndirimin iptalinin arkasından Maliye Bakanlığı'nın KDV tahsilatının azalma kaygısının Hazine Müsteşarlığı'nın ise KİT toplam dengesinin bozulması olduğu ortaya çıktı. Maliye Bakanlığı ve Hazine Müsteşarlığı, önümüzdeki yıl yürürlüğe girmesi planlanan Mali Kural'dan dolayı vergi gelirlerini düşürecek hiçbir adıma yanaşmıyor.
Bu kapsamda elektriğin perakende fiyatlarında yüzde 4'ler civarında indirim kararı alan EPDK'nın kararına ciddi baskılar yapıldığı ortaya çıktı. Bu baskılara dayanamayan Kurul, kararından bir hafta sonra vazgeçti. EPDK'nın aldığı kararı bir hafta sonra geri çekmesinin tarihinde ilk kez yaşandığına dikkat çekilirken, baskının Maliye Bakanlığı'nın Mali Kural'ın da başlayacağı önümüzdeki yıl KDV tahsilatındaki azalmanın vergi gelirlerini azaltacağı kaygısıyla olduğu belirtildi. Böylece 1 Temmuz'dan itibaren yüzde 3.89 ila 3.65 arasında ucuzlayacak olan elektrik fiyatları hayali suya düştü.
Öte yandan TBMM Plan Bütçe Komisyonu'nda geçtiğimiz hafta kabul edilen ve TBMM Genel Kurulu'na sevk edilen “Bazı Kamu Kurum ve Kuruluşlarının Bir Kısım Borç ve Alacaklarının Düzenlenmesine Dair Kanun Tasarısı” nedeniyle de elektrik fiyatlarında sıkıntı bulunduğu belirtildi. Tasarı ile başta TEDAŞ olmak üzere, kurumların borçlarını karşılıklı mahsuplaşmasının ardından elektrik fiyatlarındaki indirim nedeniyle gelirlerde azalma oluşacağına dikkat çekildi.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ise indirim kararının geri çekilmesine sessiz kaldı ve açıklama yaparken; elektrik fiyatlarının otomatik fiyatlandırma mekanizması çerçevesinde belirlendiğini vurguladı. Ancak fiyatların otomatik fiyatlandırılmasında maliyetlerde düşüş olmasının, indirim olarak yansıtılmasının da bulunduğuna dikkat çekildi. Bakan Yıldız'ın “TETAŞ'ın, EÜAŞ'nin, DUY'un ve farklı kurumların fiyatlarla alakalı talepleri EPDK havuzuna konur. EPDK havuzundan çıkacak karar 1 Temmuz'dan önce açıklanır, mekanizma bu. Bu anlattığım süreç ihmal edildi zannediyorum” sözleriyle aslında kararın Enerji Bakanlığı'ndan kaynaklanmadığını anlatmak istediği ifade edildi. EPDK ise sektörün indirimi istemediğini savundu.