439 dokunuzmazlık dosyası Meclis'te bekliyor

Aa
00:0016/08/2009, Pazar
G: 16/08/2009, Pazar
Yeni Şafak
439 dokunuzmazlık dosyası Meclis'te bekliyor
439 dokunuzmazlık dosyası Meclis'te bekliyor

TBMM'ye sunulan dokunulmazlık dosyalarının sayısı 439'a ulaştı. Yasama dokunulmazlığının kaldırılması talebiyle Meclis'e gelen Başbakanlık Tezkerelerinde ciddi artış görülüyor. Meclise, 20. Dönemde 252, 21. Dönemde 247, 22. Dönemde 298 dosya gelirken, 23. Dönemde bugüne kadar 439 dosya geldi.

Bu dosyalardan 75'i hakkında dokunulmazlıkların kaldırılmasının dönem sonuna ertelenmesi benimsenirken, 76 dosya için oluşturulan 3 hazırlık komisyonu çalışmalarını tamamlayamadı.

Milletvekillerini dinleyen hazırlık komisyonları, aradan geçen uzun süreye rağmen yeniden toplanıp dosyalarla ilgili karar veremedi. Geri kalan 288 dosya hakkında herhangi bir işlem yapılmadı.

Dokunulmazlığın kaldırılmasına ilişkin dosyaların 267'si, 21 DTP milletvekiline ait. AK Parti'li milletvekilleri hakkında 106, CHP milletvekilleri hakkında 49, MHP milletvekilleri hakkında ise 16 dosya bulunuyor. Bağımsız Tunceli Milletvekili Kamer Genç'in dokunulmazlığının kaldırılmasına ilişkin bir dosyası var.  

DTP Genel Başkanı Ahmet Türk'ün 15, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 3, Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün'ün 2, Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu ile Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker'in ise birer dosya ile dokunulmazlığının kaldırılması isteniyor. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin dokunulmazlığının kaldırılmasına ilişkin herhangi bir dosya bulunmuyor. 

Dokunulmazlığının kaldırılmasına ilişkin en fazla tezkere, 35 dosya ile DTP Mardin Milletvekili Emine Ayna'ya ait. 


'45 MİLLETVEKİLİNİN DOKUNULUMAZLIĞI KALDIRILDI'

Yargılandıkları davalar nedeniyle savcılığa ifade vermeye gitmeyen DTP Genel Başkanı Ahmet Türk, Grup Başkanvekili Selahattin Demirtaş ve milletvekilleri Emine Ayna, Sebahat Tuncel ve Aysel Tuğluk'un durumu ile CHP Konya Milletvekili Atilla Kart'ın Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine (AİHM) yaptığı başvurunun kabul edilmesi nedeniyle, dokunulmazlık konusu yeni yasama yılında da Meclisin gündeminde yer almaya devam edecek. 

TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu, sorularını yanıtlarken, dokunulmazlık konusunun sürekli gündemde olduğunu belirterek, sadece AK Parti iktidarında değil, eski dönemlerde de tartışıldığını belirterek, konuyla ilgili olarak iki kez düzenleme yapılmaya çalışıldığını, ancak komisyondan geçen Anayasa değişikliği teklifinin Genel Kurulda reddedildiğini söyledi. Kuzu, dokunulmazlık konusunda milletvekilleri tarafından kabul edilebilecek bir formül bulunması gerektiğini ifade etti. 

Yapılacak yeni bir değişikliğin de Meclisten geçmeyeceğini savunan Kuzu, 'Parlamentonun yapısı itibariyle böyle bir değişiklik geçmez. Muhalefet partileri de buna dahildir. Dokunulmazlık prensip olarak gereklidir. Uygulamada dosyaların görüşülmesi için bazı kriterler getirmek lazım. Ama bunu bulmada zorlanıyoruz' dedi. 

Dokunulmazlık konusunda Anayasa, TBMM İçtüzüğü ve Anayasa Mahkemesi kararı bulunduğunu, bunların uygulandığını anlatan Kuzu, 'net bir kriter olmaması' nedeniyle uygulamanın Cumhuriyet tarihi boyunca hep dokunulmazlığın kaldırılmasının dönem sonuna bırakılması şeklinde olduğunu kaydetti. 

'Bugüne kadar 3 bin değişik dosya gelmiş geçmiş. Cumhuriyet tarihi boyunca sadece 45 milletvekilinin dokunulmazlığı kaldırılmış' diyen Kuzu, genel uygulamanın hep erteleme şeklinde olduğunu vurguladı. Kuzu, 'Bugün Mecliste 439 dosya var. Bunun yaklaşık 270'i 21 DTP milletvekiline ait. Bu da toplam dosyaların yarıdan fazlasını oluşturuyor. Geri kalan dosyaların da önemli bölümünü seçim suçları, bir kısmı görevi kötüye kullanmayla ilgilidir. Yolsuzluk, emniyeti suiistimal, rüşvet gibi suçlarla ilgili iddialar içeren dosyaların sayısı azdır' diye konuştu. 


AİHM KARARI

TBMM İçtüzüğünün, 'milletvekilinin dokunulmazlığının kaldırılmasını istemesi yetmez' dediğini belirten Kuzu, CHP Konya Milletvekili Atilla Kart'ın konuyla ilgili olarak Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine (AİHM) yaptığı başvurunun yakında karara bağlanacağını hatırlattı. 

Kararın ne yönde çıkacağını bilmediğini kaydeden Kuzu, şöyle konuştu:

'Eğer, AİHM 'milletvekili isterse dokunulmazlığı kaldırılmalıdır' derse, o zaman karma komisyona gerek kalmaz. Milletvekili Meclis Başkanlığına başvurusunu yapsın, dokunulmazlığı kaldırılsın. Böyle bir karar doğru olmaz. Bu karar, kimsenin dokunulmazlığının olmaması demektir. Çünkü, bu durumda basın sürekli olarak dokunulmazlığının kaldırılmasını istemeyen milletvekilinin  üzerine gidecek ve 'yargıdan mı korkuyorsunuz, kendinize mi güvenmiyorsunuz?' diye manevi baskı kuracak. O zaman dokunulmazlık nerede kaldı? Böyle bir karar doğru olmaz ama sanki böyle bir karara doğru bir gidiş var. Çünkü, AİHM'de alt daireden böyle geçti. Bu dokunulmazlığın ruhuna uygun olmaz ve külliyen yanlış olur. Dokunulmazlık ilke olarak milletvekiline lazımdır. Mahkemelerin bağımsızlığı, hakim teminatı, üniversitenin özerkliği neyse bizim için de dokunulmazlık o anlama gelir. AİHM'den böyle bir karar çıkarsa, o zaman konuyla ilgili bir şeyler yapılması gerekir. Çünkü, o kararı yok sayamazsınız. Ama bu yönde bir karar, Avrupa ülkeleri bakımından da sorun çıkarır.'