Keçe imalatçısı Uşaklı Bozoğlu Tekstil, tesadüfen bulduğu malzeme ile hem ısı, hem ses yalıtımı, hem de deprem ve yangına karşı dayanıklı ürün geliştirdi. Normal duvarlar 900 kiloluk yükle paramparça olurken 4.5 tonluk basınca maruz kalan binalar ayakta kalıyor. Dayanıklılığı sağlayan ise keçenin nano teknolojiyle geliştirildiği izoBOZZ maddesi.
Uşak'ta tekstil ve keçe imalatı işiyle uğraşan Bozoğlu ailesi, bir tesadüf sonucu adım attığı yalıtım sektöründe taşları yerinden oynatacak bir ürün geliştirdi. Bildiğimiz keçeyi nano teknoloji ile geliştiren Bozoğlu, İzoBOZZ ismini verdikleri malzeme ile hem ısı, hem ses yalıtımı sağlarken, bir yandan da uygulandığı yüzeylerde depreme, darbelere ve yangına karşı mukavemet sergiliyor.
Yapı-e Genel Müdürü Erhan Albayrak, yalıtım sektöründe devrim olarak nitelendirdiği ürünü bir tesadüf sonucu geliştirdiklerini söyledi. 2006 yılında Amerika'ya yaptıkları bir ziyaret sırasında arkadaşlarının bazı villaları gezdirdiğini anlatan Albayrak, “Bizim keçeye benzer bir malzeme gördük. İki ahşap malzeme arasında kullanmışlardı. Kısmi ısı ve ses yalıtımı sağlıyor. Bozoğlu olarak asıl işimiz tekstil. Oradan numune aldık ama burada daha iyi sonuç aldık” dedi.
Bozoğlu Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Boz'un keçe üzerine uzman biri olduğunu belirten Albayrak, “Bunu Türkiye'de kimse yapamaz. Özel tesis kurduk. 18 milyon dolar para yatırdık bu tesise. 2006'da başladık bu işe. Tekstil mühendisi arkadaşlarımız 16 ay üzerinde çalıştılar. 2-3 milyon dolarlık malzeme harcadık. 2-2.5 ay takibatını yaptık. Türkiye'de 12 firma bunu geliştirmek için çalışıyor ama bu malzemeyi elde edemiyor” şeklinde konuştu.
Avrupa'da özellikle Almanya'da m2 maliyeti 60 euro olan koyun ve keçi yününden keçelerin bina izolasyonunda kullanıldığını belirten Albayrak, m2 maliyeti işçilik dahil 33 lira olan İzoBOZZ'a eş değer ürünün 70 lira maliyetli kaya yünü olduğunu vurgusunu yaptı.
İzoBOZZ'un nefes almayı sağladığı için bina içinde küf oluşumunu engellediğini belirten Yapı-e Genel Müdürü Erhan Albayrak,Albayrak, “Sahil kısımlarında kullanıldığında korozyon oluşturmadığını gördük. XPS'lerde ömür ortalama 3-5 yıl. Bizim ürünümüz ömür boyu garantili” diye konuştu.
Maliyetin XPS ürünlerle aynı olduğunu ancak ısı tasarrufunun yüzde 40 olduğunu belirten Yapı-e Genel Müdürü Erhan Albayrak,, “XPS gibi dübelleme yok. Eklem yerlerinde çatlamalar yok. Yüksek binalarda sert rüzgarın koparma etkisi yok. İzoBOZZ, B1 yanmazlık sınıfında. XPS ve benzeri ürünlere çakmak tutun alev alır, İzoBOZZ ise yanmaz. Kalorifer borusu İzoBOZZ ile kaplandığında yüzde 86 ısı yalıtımı sağlıyor” diyerek uygulamanın önemine işaret etti.
Ses izolasyonu özelliği olduğu için eğlence merkezleri, düğün salonları ve stüdyo gibi mekanların da tercih ettiğini belirten Yapı-e Genel Müdürü Erhan AlbayrakAlbayrak, “İzoBOZZ, bizde uygulamalı olarak 33 lira. Ustalık dahil. Kaliteli XPS'lerin maliyeti de bu. Piyasada merdiven altı EPS kullanılıyor. 2 cm'lik EPS uyguluyorlar. Bunun hiçbir faydası yok. AB'de EPS ve XPS'ler kaldırıldı. 2011 Temmuzunda Türkiye'de de yasaklanacak” şeklinde değerlendirmede bulundu.
Enerji tasarrufu konusunda duyarlılığın arttığını ancak, tercih konusunda tam bir bilinçlenme olmadığını öne süren Albayrak, İzoBOZZ'un özelliklerini şöyle anlattı: “Hem ses, hem ısı yalıtımı, hem de depreme karşı direnç sağlıyor.Normal duvar 900 kg yükle paramparça olur. Biz m2'ye 4.5 ton basıncı denedik sadece içindeki tuğla kırılıyor dağılmıyor. Okul, hastane ve kamu binaları için bulunmaz nimet. Türkiye'nin durumu da düşünüldüğünde, sözü edilen çalışmanın önemi daha iyi anlaşılacaktır”