DTP'nin asker-sivil ilişkileri, MHP'nin GDO'lu ürünlerle ilgili araştırma önergelerinin bugün görüşülmesini içeren grup önerileri reddedildi
DTP'nin 'asker-sivil ilişkileri ve darbe iddiaları', MHP'nin ise Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar (GDO) ile ilgili olarak daha önce verdikleri araştırma önergelerinin görüşülmesini içeren grup önerileri reddedildi.
TBMM Danışma Kurulunda uzlaşma sağlanamaması üzerine, parti grupları önerilerini Genel Kurula taşıdı. DTP'nin 'Siyasette sivil-asker ilişkileri ve bazı iddialar' konusundaki araştırma önergesinin bugün görüşülmesi önerisi üzerinde konuşan DTP Hakkari Milletvekili Hamit Geylani, demokratik ülkelerde ordunun 'devlet içinde devlet' olmadığını belirterek, 'Ne yazık ki TSK, Cumhuriyet tarihi boyunca siyasetin etkin aktörü olmuştur. ordu, adeta siyasi parti rolüne soyunmuştur' dedi.
Türkiye'de son günlerde 'çuvala sığmayan çuvaldız misali darbe planlarının' ortaya çıktığını, bunların askeri vesayetin hangi durumda olduğunu gözler önüne serdiğini savunan Geylani, önergeye konu iddiaların İrticayla eylem Planı'nın Eki olan 'Türkiye'yi Biçimlendirme Planı' ile ilgili olduğunu, bu iddiaların Meclis tarafından mutlaka araştırılması gerektiğini söyledi.
Bağımsız İstanbul Milletvekili Ufuk Uras da siyasetin sivilleşmesi ve normalleşmesinin uzun süreden beri ülkenin gündeminde olduğunu belirterek, askeri birimlerin siyasi parti gibi davranmaya hakkı olmadığını, TSK ve orduyu korumanın yolunun, siyaset dışında tutmak olduğunu ifade etti. 'Sarıkız' ve 'Ayışığı' planlarının basında yer almasının ardından iddiaların araştırılması için verilen araştırma önergelerine diğer partilerin duyarsız kaldığını anlatan Uras, Parlamentonun bunu ciddiye alması gerektiğini vurguladı. Siyasi partilerin demokrasi dışı engellemeler, cunta ve darbe iddialarına, her türlü zorbalığa karşı açık tutum alması gerektiğini kaydeden Uras, bu nedenle önergenin bir fırsat olduğunu belirtti.
Önerge aleyhinde konuşan AK Parti Bartın Milletvekili Yılmaz Tunç, AK Parti iktidarında hukukun üstünlüğü ve demokrasi konusunda önemli mesafeler alındığını savunarak, 'AK Parti, her zaman hukuk dışı yapılanmaların karşısında olmuştur' dedi.
DTP grup önerisini içeren iddiaların halen yargı sürecinin sürdüğünü hatırlatan Tunç, Anayasa gereği, yargı süreci devam eden bir konuda Mecliste görüşme yapılmasının mümkün olmadığını vurguladı.
Konuşmaların ardından DTP grup önerisi reddedildi.
DTP'nin grup önerisinin ardından, MHP'nin GDO'lu ürünlerin Türkiye'yi girişi, üretimi, tüketimi ve alınması gereken önlemlerle ilgili araştırma önergesinin görüşülmesini içeren grup önerisine geçildi.
Öneri lehinde konuşan MHP İzmir Milletvekili Şenol Bal, GDO'nun askeri ve siyasi meselelerden daha kalıcı etki bırakacak önemde olduğunu belirterek, endişe verici gelişmeler yaşandığını savundu. Türkiye'ye ithal yoluyla mısır, kanola, soya ve diğer ürünlerin denetimsiz şekilde girdiğini anlatan Bal, bir kısmının insan gıdası olarak tüketildiğini Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker'in de itiraf ettiğini söyledi.
Bal, içinde bebek mamalarının da bulunduğu bin 500 üründe tüketicinin tabağına konulan GDO'lu ürünler konusunda gerekli denetimin yapılmadığını, önlemlerin alınmadığını ileri sürerek, henüz Meclis gündemine gelmeyen Ulusal Biyogüvenlik Yasası yerine yönetmelik çıkarıldığını, bununla GDO'lu ürünlerin Türkiye'ye girişine zemin hazırlandığını ifade etti. Bal, 'Yönetmelik mutlaka iptal edilmeli. Yoksa kobay ülke olacağız' dedi.
DSP İstanbul Milletvekili Hasan Macit de insan, hayvan ve bitki sağlığını doğrudan etkileyen bir konunun yasa yerine yönetmelikle düzenlenmesini eleştirerek, yönetmelik çıkarılmadan önce konunun Mecliste görüşülmesi gerektiğini söyledi.
CHP Ankara Milletvekili Nesrin Baytok ise iktidarın 7 yıldan beri GDO'lu ürünler konusunda ne yaptığını sorarak, Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker'den, konuyla ilgili olarak Türkiye'de yapılan araştırmalar konusunda kendilerine bilgi verilmesini istedi. Türkiye'nin organik tarım ürünleriyle dünyada yer tutabileceğini kaydeden Baytok, zaman geçirilmeden ulusal biyoteknoloji ve biyogüvenlik stratejisi oluşturulması gerektiğini ifade etti.
TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Başkanı ve AK Parti Adana Milletvekili Vahit Kirişçi ise önerinin aleyhine yaptığı konuşmada, muhalefetin, çıkarılan yönetmelikle ilgili iddialarının gerçeği yansıtmadığını söyledi. 'Olmayan şeyler varmış gibi gösteriliyor' diyen Kirişçi, yasa çıkmadan yönetmeliğin neden çıkarıldığı eleştirilerine karşı, organik üretimle toprağın korunması ve kullanılması yönetmeliklerinin de yasalardan önce çıkarıldığını söyledi. Kirişçi, bunlarla ilgili yasaların da yine kendi dönemlerinde yasalaştığını anlattı.
Riskli ülkeler sıralamasında olan bir ülkeden ithalat yapıldığı iddiasının da doğru olmadığını ifade eden Kirişçi, Türkiye'nin bu konuda başka ülkelerin bile istemediği belgeleri istediğini savundu. Kirişçi, kendi dönemlerinde yüzde 10 olan yerli tohum payının yüzde 35'lere çıkarıldığına işaret ederek, 'Türk insanının yediğinden, içtiğinden kuşku duyar hale getİrilmesi haksızlıktır' dedi.
Konuşmaların ardından MHP grup önerisi reddedilirken, CHP grup önerisinin görüşülmesine geçildi.