Teröre karşı mücadele eden güvenlik birimlerinin koordinasyon içinde tek elden idaresini sağlamaya yönelik Kamu Güvenliği Müsteşarlığı'nın kuruluşuna dair yasa Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından onaylandı.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün onayladığı 5952 sayılı 'Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun' ile kurulması öngörülen 'Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarlığı'nın operasyonel görevi olmayacak. Kanuna göre, terörle mücadeleye ilişkin politika ve stratejileri geliştirmek ve bu konuda ilgili kurum ve kuruluşlar arasında koordinasyonu sağlamak üzere İçişleri Bakanlığına bağlı Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarlığı kurulacak.
Güvenlik kuruluşları ve ilgili kurumlar arasında terörle mücadele alanında gerekli koordinasyonu sağlamak, bu alandaki politika ve uygulamaları değerlendirmek amacıyla Terörle Mücadele Koordinasyon Kurulu oluşturulacak. Kurul; İçişleri Bakanı'nın başkanlığında, Genelkurmay İkinci Başkanı, Jandarma Genel Komutanı, MİT, Adalet, İçişleri ve Dışişleri Bakanlıkları müsteşarları, Kamu Güvenliği Müsteşarı, Emniyet Genel Müdürü ve Sahil Güvenlik Komutanı'ndan oluşacak.
Müsteşarlık merkez teşkilatına; Müsteşar, 2 müsteşar yardımcısı, 6 daire başkanı olmak üzere 94 kadro ihdas edilecek. Bu kadrolar, hukuk müşaviri, uzman, çözümleyici, programcı, mütercim, veri hazırlama ve kontrol işletmeni, mühendis, istatistikçi, sosyolog, psikolog, antropolog gibi unvanlardan oluşacak.
Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarlığı, Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanununa tabi genel bütçeli bir idare olacak. Kanun kapsamında yürüttüğü ve gizlilik içeren işler için Müsteşarlık bütçesine örtülü ödenek konulacak. Güvenlik politikaları ve sosyo-ekonomik politikaların uyumlu bir şekilde yürütülmesini sağlamak üzere, illerde İl Sosyal Etüt ve Proje Müdürlüğü kurulacak. Bu nedenle İçişleri Bakanlığı taşra teşkilatına 81 atama yapılacak. İçişleri Bakanlığının hazırlayacağı yönetmelikler, kanunun yayımı tarihinden itibaren 6 ay içerisinde yürürlüğe girecek.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından dün onaylanan Kamu Güvenliği Müsteşarlığı'nın başına Emniyet Genel Müdürü Oğuz Kağan Köksal'ın getirilmesi bekleniyor. Köksal'dan boşalacak Emniyet Genel Müdürlüğü'ne getirilecek isimler üzerinde İçişleri Bakanı Beşir Atalay'ın kesin bir kararı vermediği ancak oldukça uzun olan listeyi üçe indirdiği belirtiliyor. Emniyet Müdürlüğü'ne getirilecek ismin mevcut valilerden biri olma ihtimalinin yüksek olduğu görüşü ön plana çıkıyor.