'Önemli ilerlemeler' sağlandığı belirtilen Aliyev-Sarkisyan buluşması, yeni bir sürecin başlangıcı sinyallerini verdi. Görüşmelerde ilk kez Ermenistan'ın Kelbecer'den çekileceği konusunun ele alındığı iddiası, Azeri ve Ermeni taraflarında farklı yorumlandı
Türkiye ile Ermenistan arasında imzalanan protokollerle ilişkiler normalleşme sürecine girerken, önceki gün Münih'te gerçekleşen Aliyev-Sarkisyan buluşması, yeni bir sürecin başlangıcı sinyallerini verdi. 4 saat süren görüşmeden sonra açıklama yapan AGİT'in Fransız Eşbaşkanı Bernard Fassier, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan'ın Karabağ konusundaki görüşmelerde "önemli ilerlemeler" sağlandığını, ancak bazı zorlukların da tespit edildiğini bildirdi. Detaylar konusunda resmi bir açıklama yapılmazken, Azeri ve Ermeni cephelerinde farklı iddialar gündeme taşındı.
Euronews kanalı, yakında Ermenistan'ın işgal ettiği Azeri topraklarından çekileceğini öne sürerek, Aliyev ve Sarkisyan'ın bu anlaşmayı içeren bir çerçeve anlaşma üzerinde görüştüğünü iddia etti. Habere göre Ermenistan, işgal altında tuttuğu, Dağlık Karabağ dışında 7 reyondan 5'ini boşaltılacak. Ancak başka bir iddia ise, Ermenistan'ın işgal ettiği 5 reyondan çekilmesini öngören görüşmelere Kelbecer'in de eklenmesi. Azeri kaynaklar, Kelbecer adının ilk kez "Ermenistan'ın çekileceği bölgeler" arasında yer aldığına dikkat çekiyor. Azeri ajansı APA'nın Genel Müdür Yardımcısı Nurşen Guliyev, “Kelbecer'in boşaltılacağı haberlerini duyduk. Boşaltılacak 5 reyon içinde daha önce Kelbecer yoktu. Birden bire Kelbecer meselesinin ortaya atılması bence bir spekülasyon. Bunun gerçek tarafı yok. Ermeniler burayı boşaltmaya istekli değil. Bu iddialarla Azerbaycan ve Türkiye'nin nabzı yoklanıyor olabilir” dedi.
Kelbecer'in boşaltılması halinde bunun, Türk ve Azeri tarafların ortak başarısı olabileceği yorumları yapılıyor. APA'nın Türkiye Temsilcisi Mais Alizade, “Daha önceki görüşmelerde Ermenistan'ın Kelbecer ve Laçin dışında 5 reyondan çekilmesi gündeme geliyordu. Azerbaycan bunu 5'ten 7'ye çıkarabildiyse, bu iddialar doğruysa, bu hem Azerbaycan'ın hem de Türkiye'nin büyük bir başarısı olur. Türkiye'nin bölge barışı için attığı adımlar meyvesini veriyor demektir" dedi.
Ermeni cumhurbaşkanlığı sözcüsü Samvel Farmanyan, Ermenistan'ın bu yıl sonuna kadar Kelbecer'den çekileceği yönündeki haberlerle ilgili olarak, "Bu basit bir yanlış bilgilendirme ve gerçekle hiçbir ilişkisi yok. Böyle bir anlaşma yapılmadı" açıklaması yaptı. Diğer taraftan Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev'in Karabağ'da güç kullanma uyarısı üzerine Ermenistan, böyle bir durumda bölgeyi bağımsız bir devlet olarak tanıyacağını açıkladı. Farmanyan, "Eğer barış görüşmeleri çökerse ve askeri müdahale başlarsa, bağımsızlığı tanımaktan başka bir seçeneğimiz olmaz" dedi. Aliyev, önceki gün, "Sabrımızın sonuna geldik. Görüşmelerde büyük bir ilerleme olmazsa, Azerbaycan, topraklarını güç kullanarak geri almaya hazır" demişti.
Dağlık Karabağ'ı Ermenistan'a bağlayan Kelbecer, 1993'te Ermeni güçler tarafından işgal edildi. BM Güvenlik Konseyi işgal kuvvetlerinin çekilmesi talep edildi. Ancak Ermeniler bölgeden çekilmedi ve 5 reyon daha Ermeni kontrolüne geçti. Devam eden süreçte Türkiye, Ermenistan ile sınırlarını kapattı.