Başbakan Erdoğan, “Elazığ'da hasar tespitlerini yaptıktan sonra süratle depreme dayanıklı evler inşa edilecek” dedi.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ABD'de, Ermeni soykırımı iddialarını içeren yasa tasarısının Temsilciler Meclisi Dışişleri Komitesinde kabulüne ilişkin olarak, 'Tabii atılan bu adımın şüphesiz ki bir karşılığı var, olacaktır' dedi.
Erdoğan, Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'a hareketi öncesinde Esenboğa Havalimanında düzenlediği basın toplantısında, Suudi Arabistan'da Kral Faysal Vakfı tarafından verilen 'Kral Faysal Uluslararası Ödülü'nü kabul etmek amacıyla 8-9 Mart tarihlerinde Riyad'a gitmek için yola çıktıklarını söyledi.
Vakfın, 1976 yılında merhum Kral Faysal'ın oğulları tarafından kurulduğunu anımsatan Erdoğan, vakfın, dünyadaki en önemli hayır kurumları arasında yer aldığını kaydetti.
Kral Faysal Vakfı'nın, Türkiye'de başlattıkları siyasi ve ekonomik reform süreci, Türkiye'nin uluslararası arenada ve bölgede oynadığı rol, Orta Doğu'da adil ve kalıcı barış için Filistin halkına yönelik çabaları çerçevesinde İslam'a hizmet alanında bir ödül vermek istediğini dile getiren Erdoğan, kendisinin de ödülü Türk milleti adına kabul edeceğini bildirdiğini söyledi.
Ziyaret vesilesiyle üst düzey ikili temaslarda da bulunacağını belirten Erdoğan, Ocak ayında yaptığı bölge turu çerçevesinde Suudi Arabistan'a da resmi bir ziyaret gerçekleştirdiğini hatırlattı. Erdoğan, ziyareti sırasında Kral Abdullah ve diğer üst düzey yetkililerle de görüştüğünü ifade ederek, temasları sırasında, Türkiye ile Suudi Arabistan ilişkilerini ve bölgesel gelişmeleri değerlendirdiklerini kaydetti.
Yapacağı ziyaretin Ocak ayındaki temaslarının takibine ve somut sonuçlara odaklı değerlendirmelerde bulunmalarına imkan sağlayacağını ifade eden Erdoğan, ziyareti sırasında mevcut ticaret hacminin, ekonomik işbirliğinin güçlendirilmesi, karşılıklı yatırımlar ve taahhüt işlerinin artırılması gibi konuların da her zaman olduğu gibi gündemlerinde yer aldığını söyledi.
Erdoğan, ziyarette devlet bakanları Mehmet Aydın, Faruk Çelik ve bazı bürokratların da kendisine eşlik edeceğini bildirdi.
Bir gazetecinin, Elazığ'da meydana gelen depremle ilgili son bilgileri sorması üzerine, Erdoğan, 'Sabah yaptığım açıklamada olduğu gibi maalesef kaybettiğimiz vatandaşlarımızın sayısı 51. Bunun yanında yaralı olarak hastanelere gidenler oldu. Nihai netice yaklaşık 16.30 civarında 34 civarına düşmüş durumda' diye konuştu.
Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz, Sağlık Bakanı Recep Akdağ ile Bayındırlık ve İskan Bakanı Mustafa Demir ile bölge milletvekillerinin afet alanına gittiklerini anımsatan Erdoğan, şöyle konuştu:
'Kızılayımızın aynı şekilde bu sivil savunma ekipleriyle yaptıkları çalışmalar, ilk müdahaleler olarak orada büyük ölçüde bir rahatlamaya vesile oldu. Bununla kalmayıp şu anda orada çalışmalara nezaret eden arkadaşlarımız var. Temennimiz, tüm hasar tespitlerini yapıp, buradaki yapılanma, malum kerpiç evler ağırlıklı olarak yürüyor. Hasar tespitlerini yaptıktan sonra da orada süratle depreme dayanıklı evleri inşa etmek olacak. TOKİ Başkanımızı oraya gönderdim. O da ekibiyle beraber şu anda orada çalışmalarını yapıyor ve bu çalışmalar esnasında gerek orada kolordumuzun vermiş olduğu gayret, orada gerek sahra hastanesiyle, helikopterlerle vermiş olduğu destek, gayet güzel bir koordinasyon içerisinde. Bir an önce orada vatandaşlarımızın da bu sıkıntıları atlatmasına vesile oldu. Tabii dağınık, birçok köyde olunca zor oluyor ama büyük ölçüde iş başarılmış vaziyette. Enkaz altında artık kalan olmadığı teyit edilmiş durumda. Fakat buna rağmen gene de orada şu anda hala arkadaşlarımızın çalışmaları valimizin nezaretinde devam ediyor.'
Bir başka gazetecinin, 'Anayasa değişikliği konusunda adım atılması yönündeki çalışmaların devam ettiği belirtiliyor. Muhalefete gidilmesi konusunda bir takvim belirlendi mi? Bu konuda son karar alındı mı?' şeklindeki sorusuna Başbakan Erdoğan, 'Çalışmalarımız bittiği anda muhalefeti, parlamento içi, parlamento dışı arkadaşlarımız yine nezaketini ortaya koyacak, kendilerinden randevu talebinde bulunacaklardır. Randevulara olumlu cevap alınması halinde de çalışmaları kendileriyle müzakere etme fırsatı doğacaktır ama tarih olarak şu gün dersem, yanlış olur, en kısa zamanda' yanıtını verdi.
Erdoğan, bir gazetecinin, 'ABD'de kabul edilen sözde Ermeni soykırımı yasa tasarısının ardından izlenilecek yol haritasına dair bize verebileceğiniz ayrıntılar var mı? Süreç içinde, 'Namık Tan'ın Bakanlar Kurulu toplantısında bilgi vereceği' belirtilmişti. Bakanlar Kurulu toplantısı bu hafta içinde gerçekleşecek mi? Ayrıca CHP Grup Başkanvekili Kemal Kılıçdaroğlu'nun 'toplumsal barışın bir parçası olarak genel affa 'evet' deriz' şeklinde bir açıklaması oldu. Bunu nasıl değerlendiriyorsunuz ve AK Parti'nin gündeminde böyle bir çalışma var mı?' şeklindeki soruları üzerine şunları söyledi:
'Vallahi ben bu CHP'nin ne dediğini anlamakta zorlanıyorum, siyasetçi olarak bugüne kadar da anlayamadım. Çünkü, nerede ne dedikleri hiç belli olmuyor. Dolayısıyla şöyle sağlıklı açıklamalarını bir yapsınlar, ondan sonra biz de değerlendirme fırsatını bulalım. Diğer konuya gelince, bu konuda böyle bir yol haritası filan şu anda söz konusu değil ama biz de tabii her ülke kendi gündeminde olan konuları nasıl değerlendiriyorsa, biz de gündemimize düşmüş olan bu tür konuları değerlendiriyoruz, değerlendirmeye devam edeceğiz. Tabii atılan bu adımın şüphesiz ki bir karşılığı var, olacaktır.'