Tehlikeli atık konusunda Konya Sanayi Odası tarfından bilgilendirilen sanayicilerden; üretimlerde çevre dostu ham madde kullanarak, daha az kimyasal atık oluşturmaları istendi.
Konya Sanayi Odası (KSO) ile İl Çevre ve Orman Müdürlüğü'nün ortaklaşa düzenlediği 'Atık Yönetimleri ve Tehlikeli Atıkların Kontrolü Yönetmeliği' konulu toplantıda sanayicilere bilgi verildi. Konya Sanayi Odası Konferans Salonu'nda düzenlenen toplantının açılışında konuşan KSO Genel Sekreteri Sedat Taşkazan, Türkiye'nin özellikle Avrupa Birliği adaylık sürecinde çevrenin, özellikle atıkların çok büyük önem kazandığını belirtti. İl Çevre ve Orman Müdürü Nuri Kunt ise konuşmasında, tehlikeli atık konusunda katılımcılara ayrıntılı bilgi vererek, "Son 10-15 yıldır ciddi anlamda bu konu üzerinde ülkemiz sıkıntılar yaşamakta ve çözüm yollarında önemli faaliyetler yürütülmektedir. Tehlikeli Atıkların Kontrolü Yönetmeliğinin amacı, genel olarak tehlikeli atıkların üretiminden nihai bertaraf edilmesine kadar çevreyle uyumlu yönetiminin sağlanmasıdır. Bu yönetimi sağlamak içinde atığın miktarını ve özelliklerini bilmemiz gerekir."dedi.
Yönetmeliğin, işletmelere bir takım yükümlülükler getirdiğini ve Müdürlük olarak bu yükümlülüğün yerin getirilmesi yönünde de gerekli çalışmaları ve kolaylılığı sağlamak yönünde faaliyetlerini sürdürdüklerine vurgulayan Kunt, konuşmasının devamında şunları söyledi: "Sanayici atığını en aza indirme konusunda faaliyet göstermeli. Neden? Biraz önce yükümlülüklerinizde özetledim, ortaya çıkan tehlikeli atık lisanslı araçlarla taşınacak ve lisanslı bertaraf tesislerinde, geri kazanım veya yakma depolama tesisi olabilir, buralarda bertarafı sağlanacak. Bu çok pahalı bir sistem. Gerek taşınması, gerek yakılarak veya depolanarak bertaraf edilmesi ton başına ciddi yükler getirmekte. Dolayısıyla, sanayici atığını mümkün olduğunca az üretmek durumunda. Bunu, çevre dostu hammadde kullanarak veya teknolojisinde yapacak basit revizyonlarla atığı en aza indirecek çalışmaları yaparak sağlayabilir. Neticede ortaya yine atık çıkacak. Öncelikle, bu atığı bertaraf etmeden önce geri kazanımı yolunu araştıracak, bu da mümkün değilse nihai bertaraf yolunu seçecektir"