Piyasaların en taze, en sıcak ürünü artık korku. Bugün açıklanacak stres testi öncesi oluşan spekülasyon yatırımcıları diken üstünde tutuyor
Avrupa bankalarına uygulanacak stres testleri ile ilgili sürekli yorumlar yapılıyor. İlk örneğini ABD'de gördüğümüz bu testler Avrupa bölgesine geldiğinde testlerin gerçekçiliği tartışılır oldu. Almanya'da Hypo Bank'ın testi geçememesi haberleri ise bir noktada gerçekten test yapıldığı konusunu telkin etti. Bu gelişmeler sonucunda piyasaların yeni ürünü de belli oldu: Korku.
Artık korku fiyatlanıyor. İki hafta öncesine kadar çift dipli resesyon konuşmaları sert bir dille reddedilirken bugüne döndüğümüzde yeniden yaklaşan kriz çanlarında çalmaya başladığından bahsedilmeye başladı. Bu korku yeni ürünlerinde hayat bulmasına imkan sağladı. Avrupa ve dünya şimdi 91 bankayı kapsayan stres testinin sonuçlarını bekliyor.
Avrupa Banka Denetmenleri Komitesi'nin (CEBS) konuya dair hazırladığı raporda bankalar ilk senaryoda 2011 yılı için belirlenen bir gösterge düzeye göre tahmini tier 1 çekirdek sermaye yeterlilik oranlarını açıklayacaklarını duyurdu. İkinci senaryoda bankalar ters bir durum olması durumunda ortaya çıkacak tabloyu masaya yatıracaklar, üçüncü senaryoda ise "devlet borçları konusunda ortaya çıkacak bir şok" durumunda ne olacağını belirtecekler. Son senaryoda vade sonuna kadar ellerinde tutmak için sakladıkları devlet tahvillerinin ve ödenmeyecek faiz gelirlerinden oluşacak kayıplar konusundaki değerlendirmeleri yer alacak.
Türkiye'de de küresel kriz döneminde kredi bulmakta zorlanan vatandaşlarından faydalanmak isteyen tefeciler aynı yönteme başvurmuştu. O dönem Yeni Şafak gazetesinin yaptığı habere göre Türkiye genelinde son 3 yılda tefecilikle ilgili olay sayısı yüzde 70, şüpheli sayısı ise yüzde 62 artarken bu olayların en çok yaşandığı il ise Antalya olmuştu. 2006 yılında 146 olan olay sayısı, 2007'de 183'e ve krizin en fazla hissedildiği bankaların kredi koklatmadığı 2008'de ise 248'e kadar yükselmişti. Habere göre tefecilikte ilk sırada 32 olayla Antalya, 28 olayla Ankara ve 26 olayla İstanbul gelmişti. Borçlarını ödemekte güçlük çeken ve harcamalarında iyi planlama yapamayan insanların borcu borçla kapatmaya yönelmeleri, tek adres olarak kendilerine tefecileri bulmalarını sağlarken, bu durumun da tefecilik suçunu arttırdığı belirtiliyor.