SİNEMAYI SANAT YAPANLAR

Ali Murat Güven
00:004/04/2010, Pazar
G: 3/04/2010, Cumartesi
Yeni Şafak
SİNEMAYI SANAT YAPANLAR
SİNEMAYI SANAT YAPANLAR




Sir ALAN (WILLIAM) PARKER
MESLEĞİ
: Yönetmen, senarist, yapımcı, şarkı sözü yazarı

DOĞUM TARİHİ VE YERİ
: 14 Şubat 1944 / Islington-Londra / İngiltere

ÖLÜM TARİHİ
: Halen hayatta ve aktif olarak sektörde

LÂKABI
: "Müzikal öyküler ustası" / 2002 yılında Kraliçe'den "Sir" unvanını almıştır

EN TİPİK ÖZELLİĞİ:
Kendince yanlış ve adaletsiz bulduğu her türlü kişi, topluluk, kurum ya da ülkeye karşı son derece hırçın ve saldırgan bir sinema anlayışı vardır. Bu özelliğini, Türk hukuk sistemini hedef aldığı "Geceyarısı Ekspresi"nden Amerikan ırkçılığının en karanlık sayfalarından birini gözler önüne serdiği "Mississippi Yanıyor"a kadar hemen her filminde görebilirsiniz. Eleştirelliği -Türkleri 32 yıldır bütün dünyada rezil eden "Geceyarısı Ekspresi" filminde olduğu gibi- zaman zaman İngiliz kibiriyle bezenmiş bir karşıt ırkçılığın pençesine düşse de genel toplamda kamerasını her türlü insan hakkı ihlâline karşı tepki vermekte kullanan vicdan sahibi bir sinemacı olarak tanınmış, bu yönüyle beyazperde tarihinde ayrıcalıklı bir konuma erişmiştir. Öte yandan, yaşının kemâle ermesine paralel olarak, son yıllarda kendisiyle yapılan röportajlarda "Geceyarısı Ekspresi"nde "Türkiye'ye yönelik adalet eleştirisini haddinden fazla abarttığını" itiraf etme cesaretini gösterdiğini de hatırlatalım. Filmlerinde çok başarılı bir oyuncu yönetimi ortaya koymasının yanısıra, izleyiciyi çarpan bir görüntü ve kurgu anlayışı da vardır. Pink Floyd grubunun efsanevî albümü "Duvar"ı görüntünün diline muhtemelen hiçbir yönetmen ondan daha iyi aktaramazdı. Müzikal sinema alanındaki yüksek hâkimiyetini, bu unutulmaz başyapıtın dışında "Gangster Bugsy" (Bugsy Malone, 1976), "Şöhret" (Fame, 1980) ve "Evita Peron'un Hayatı" (Evita, 1996) gibi diğer bazı popüler filmleriyle de kanıtlamıştır.
YÖNETTİĞİ FİLMLERİN SAYISI (Yalnızca sinema filmi olarak / 1976-2010 yılları arasında) :
15

Bütünüyle kendi imzasını taşıyan bu sinema filmlerinin yanısıra, her ikisini de 1974 yılında çektiği "Bizim Korkak" (Our Cissy / 31 Dakika) ve "Ayak İzleri" (Footsteps / 33 Dakika) adlı iki kısa filmi mevcuttur. Ayrıca, "Savaş Göçmenleri" (Evacuees, 1975), "Sert Duygulara Yer Yok" (No Hard Feelings, 1976), "Renegade Grubu / MTV Özel Programı" (Renegade-MTV Special, 1990) adlı TV filmlerine imza atmıştır.

KILAVUZ SÖZLERİ:

- "Yönetmenlikteki en büyük hedefim, ölmeden önce sinema sektöründe varolan her başat türde en az bir adet film çekmektir."

- "1981 yılından bu yana, çektiğim bütün filmlerin basın bültenlerini ben yazıyorum. Çünkü, filmi ben çekmişsem, onun öyküsü ve mesajını en iyi özetleyebilecek kişi de yine beden başkası olamaz."

- "Türkler beni Geceyarısı Ekspresi'nden dolayı pek sevmezler. Fakat ben ise Türkiye'yi çok seviyorum. Şimdiye kadar çok ülke gezdim, fakat Türkiye gibi büyüleyici bir yer görmedim. Çocuklarım her yıl orada tatil yapıyorlar. Ben de şimdiye kadar bir kaç kez kafama şapkamı geçirip elime kameramı aldım ve kimselere çaktırmadan turist gibi gezdim Türkiye'yi…"

MESLEKTEKİ EN HAS ADAMI
: İngiliz sinemasının en usta kurgucularından biri olan Gerry Hambling (Doğumu 1926, Croyton-Surrey / İngiltere)… Parker, kısa metrajlı bir çalışma olan 1974 yapımı ilk filmi "Bizim Korkak"tan (Our Cissy) başlayarak, tam 16 filmini Hambling'in editörlüğünde kurguladı. Bu sayı, aynı zamanda uzun soluklu yönetmen-kurgucu birliktelikleri açısından sinema tarihinde bir benzeri daha bulunmayan çok özel bir rekordur.
MUTLAKA İZLENMESİ GEREKEN 5 FİLMİ:

  • "Gel Cenneti Gör" (Come See Paradise), 1990

  • "Geceyarısı Ekspresi" (Midnight Express), 1978