Meme kanseri için yeni bir umut... 'FISH'

00:0016/02/2008, Cumartesi
G: 15/02/2008, Cuma
Yeni Şafak
Meme kanseri için yeni bir umut... 'FISH'
Meme kanseri için yeni bir umut... 'FISH'

Meme kanserinde, 'doğru teşhis' ve 'doğru tedavi' için çok önemli adımlar atılıyor. Patoloji Dernekleri Federasyonu'nun girişimleri ve Roche ilaç şirketinin katkılarıyla, İstanbullular meme kanseri hastalarına en doğru teşhisi koyabilecek cihaza kavuştu

İstanbul Tıp Fakültesi'nin ardından Dr. Lütfi Kırdar Kartal Eğitim/Araştırma Hastanesi ve Dr. Abdurrahman Yurtarslan Ankara Onkoloji Eğitim/Araştırma Hastanesi ile farklı illerdeki bazı merkezlere 'FISH' adlı cihaz kurulacak. Toplam 6 merkeze verilecek FISH cihazları sayesinde, meme kanseri hastaları için yeni bir teşhis ve tedavi dönemi başlayacak. İstanbul Tıp Fakültesi Patoloji Anabilim Dalı Ord. Prof. Sadi Irmak Temel Tıp Bilimleri Bölümü Binası'na bağışlanan cihaz sayesinde, meme kanseri hastalarının yüzde 25'inde görülen ve hastalığın çok hızlı ilerlemesine neden olan HER2 reseptörünün pozitif olup olmadığı, kesin bir doğrulukla saptanabilecek. Böylece meme kanseri hastalarına, HER2 reseptörlerine karşı geliştirilmiş, ciddi klinik yararlar sağlayan antikor tedavisi uygulanabilecek. Doğru hasta grubunda uygulanan antikor tedavisi, tek başına veya standart kemoterapilerle kombine olarak kullanıldığında meme kanseri hastalarının hayat kalite standardını yükseltecek ve sağ kalım sürelerini belirgin şekilde uzatacak.



Erken ve doğru tanı

Hastalığın hangi karakterde olduğu doğru olarak saptanırsa, tedavi edilme olasılığı da yükseliyor. Patoloji Bölümü'ne kurulan FISH cihazı sayesinde, erken ve doğru tanı olanaklarının arttığını, artık hastalara daha doğru tedavi yöntemleri önerebileceklerine dikkat çeken Prof. Sıtkı Tuzlalı, HER2 varlığı belirlenemeyen bir hastanın, yanlış teşhis nedeniyle yeni tedavi yöntemlerinden faydalanamamasının kötü sonuçlar doğurabildiğini dile getirerek, "tüm hastalarımız doğru teşhis ve doğru tedaviyi hak etmektedir. Bu yüzden FISH cihazının bölümümüze kurulmasını çok önemli görüyorum” diye konuştu.





Türkiye'de 25 bin hasta var

Günümüzde, patoloji laboratuvarlarında incelenen kanserli hücrelerin yüzeyinde bazı maddelerin saptanması, ek tedavi seçenekleri sunuyor. Bunlara HER2, östrojen veya progesteron reseptörleri örnek verilebilir. Antikor tedavisine yanıt verecek hasta grubunun doğru olarak belirlenebilmesi için, HER2-pozitifliğinin meme kanseri dokusundan alınan örnekle immünohistokimya (IHK) metodu ile belirlenmesi gerekiyor. IHK sonucu şüpheli olan grupta, FISH testi ile sonuç kesinleştirilerek doğru ve gerekli hasta grubunun tedavi alması sağlanıyor. Patoloji Dernekleri Federasyonu Başkanı Prof. Dr. Sıtkı Tuzlalı, meme kanserinin kadınlar arasında en sık rastlanan kanser türü olduğunu dile getirirken, Türkiye'de şu anda yaklaşık 25 bin civarında meme kanseri hastası olduğunu ifade etti. Bu sayıya her yıl yaklaşık 8 bin yeni meme kanseri hastası eklendiğini, her 11 dakikada 1 kadının meme kanseri nedeniyle hayatını kaybettiğini, her 3 dakikada ise 1 kadına meme kanseri tanısı konulduğunu ifade eden Prof. Tuzlalı, "Son yıllarda meme kanseri tedavisinde oldukça önemli gelişmeler yaşanıyor. Bu tedaviler önemli ölçüde hastalığın saptandığı aşamaya göre değişiyor.