Metro Cash&Carry Türkiye Genel Müdürü Hakan Ergin ve Real Genel Müdürü Kubilay Özerkan, işçi çıkarmayı düşünmediklerini ancak şartlar ağırlaşırsa mevcut personelden daha az süreli çalışma isteyebileceklerini ifade ettiler
Ekonomi müdürleriyle bir araya gelen Metro Cash & Carry Türkiye Genel Müdürü Hakan Ergin ve Real Genel Müdürü Kubilay Özerkan, Metro Grup olarak işçi çıkarmayacaklarını belirterek, 'Ama şartlar ağırlaşır ise mevcut personelden daha az süreli çalışma istenebilir. Mesela haftada bir gün ücretsiz çalışmama sadece 3 bin kişilik Metro Grupta 120 işçiyi işten çıkartmaktan alıkoyar. Bir 3 bin kişilik Real'i de düşünürseniz işçi boyutu daha iyi anlaşılır. Metro ve Real 6 bin kişilik işçi durumunu sendika ile görüşerek çözmek taraftarıdır' dediler.
Metro Grup'un perakende satışlarında Bursa'da satış artış trendinin yavaşladığını söyleyen Ergin ve Özerkan, 'İhracat odaklı sanayinin bulunduğu bu ilde büyüme trendi yüzde 20'lerden yüzde 10'lara geriledi. Bursa özel öneme sahiptir. Buradan bir işçinin ayrılması demek yan sanayi ve destekleme sektörlere 8 kata yakın etkileşim yaşatabiliyor" dediler. Perakendede bakkala dönüş olduğunu belirten Ergin ve Özerkan, "Kredili tüketimden kaçış eğilimi, veresiye sisteminin benimsenmesi burada etkili. Metro Grubun zaten satışlarının üçte biri bakkallara yöneliktir" şeklinde konuştular.
Bazı büyük firmaların "fiyat dondurma" politikalarının yanlış bir algılamaya yol açabilceğini belirten Ergin ve Özerkan, "Bu krizde görüldü ki birçok ürünün fiyatı aynı kalacağı yerde geriliyor. Oysa Metro Grup yüzde 30'u aşan enflasyon dönemi olan 2000 yılında bu yönteme başvurmuştu. Şimdi bu yöntem tüketiciye fayda yerine zarar getirebilir' görüşlerine yer verdiler.
Türkiye'de gayrimenkul fiyatlarının çok yüksek olduğunu belirten Hakan Ergin, 'Kayseri de bir arsa ile Japonya'da bir arsa aynı fiyata olamaz. Japonya'nın milli geliri ile kişi başına geliri ile kıyaslandığında fiyat uçurumu daha net anlaşılıyor. Türkiye'de mağaza açmak çok zor prosedürlerden geçiyor. Adeta sürünme durumu var" dedi.
Perakende satışlarda tekstil sektöründe hareketlilik yaşandığını belirten Özerkan, "insanlar markalı ve pahalı ürünlerden marketlerde satılan tekstil ürünlerine yöneldi. Bu değişimde daha tutumlu olmak ve daha az harcamak eğilimi öne çıkıyor. Perakendede erken indirim sezonunun yaşanması da etkili oldu. İstanbul mağazalarında büyüme devam ediyor. Ama yerel perakende markalarının zorlandığını ve bu markaların artık daha büyük markalar tarafından alınabileceği görülüyor" dedi.