Yargıtay, GSM operatörlerini yakından ilgilendiren davada, “Sokak aralarındaki baz istasyonları yönetmeliğe uygun olarak işletilseler bile zarar veriyorlarsa şehir dışına çıkarılmalıdırlar” dedi.
Yargıtay, yönetmeliğe uygun olarak kurulup işletilse dahi baz istasyonlarının "uzun zaman diliminde insan sağlığında zarara neden olacağına" karar vererek, baz istasyonunun yerleşim yerlerinden uzak, uygun bir yere taşınmasına hükmetti.
Ankara'da bir kişi, oturduğu caddede bulunan binadaki baz istasyonunun, "insan sağlığını olumsuz yönde etkileyeceği" iddiasıyla baz istasyonunun kaldırılması için Ankara 24. Asliye Hukuk Mahkemesi'nde dava açtı. Baz istasyonunun ait olduğu GSM şirketinin avukatları, istasyonun sertifikalı ve yönetmeliklerde belirtilen değerlere uygun olarak kurulup işletildiğini savunarak, davanın reddini istedi. Mahkeme de yaptırdığı keşif ve ölçümlerde baz istasyonunun davacıya ait yerlere 20-25 metre arasında uzaklıkta bulunduğunun ve alan şiddetinin cihaz için öngörülen limit değerlerin altında olduğunun tespit edildiğine işaret ederek, davayı reddetti.
Davacının kararı temyiz etmesi üzerine dosyayı görüşen Yargıtay 4. Hukuk Dairesi, yerel mahkemenin kararını bozdu. Daire, "baz istasyonunun yaydığı radyasyonun referans değerlerinin altında olsa bile meskun alanlarda yarattığı radyasyondan dolayı, bu alanlarda uzun süreli radyasyona maruz kalacak insanların sağlığının olumsuz yönde etkileneceğine" karar verdi. Yargıtay davacının zarar gördüğünün kabul edilerek, baz istasyonun kaldırılmasına karar verilmesi gerektiğini belirtti. Yerel mahkeme, ilk kararında direnirse dava dosyası Yargıtay Hukuk Genel Kurulu'nda görüşülerek karara bağlanacak.
Yargıtay, baz istasyonunun uzun vadede zararlı olabilceğine dikkat çekerek, "Yönetmeliğe uygun çalıştırılsa dahi zarar veriyorsa, zarar verenin sorumluluktan kurtulması mümkün değildir" dedi. Daire, yargıcın yönetmeliğe değil, yasaya, sorumluluk hukuku ilkelerine göre karar vermesi gerektiğini söyledi.