İzlenme rekoru kıran Avatar filminde Na'vi halkını klasik bir anlayışla 'beyaz adam'ın kurtarması ırkçılık tartışmalarını da beraberinde getirdi.
Gişe rekorları kıran ve tüm zamanların en çok kazanan ikinci filmi haline gelen "Avatar"da filmin kahramanının Na'vi halkını kurtarması ve liderleri olması, ırkçılık tartışmalarına yol açtı. Filmde, genetik mühendislik sonucu oluşturulan "yerli bedeni"yle Na'vi kabilesinin içine misyoner olarak giren, Sam Worthington'un oynadığı Jake Sully adlı karakterin, gezegeni ve yerli halkı insan ırkına karşı koruması ve "kurtarıcı-lider" olması akıllara, Hollywood'un kalıp "kahraman beyaz adam" figürünü getiriyor.
Bazı film yorumcuları, "Avatar"ın eski Hollywood kalıplarını kullandığını ve "beyaz mesih masalı"nı sürdürdüğü görüşünü ifade ederken, bazı eleştirmenler, filmin, Avrupalı göçmenlerin Amerika Kızılderililerini yerinden etmesi metaforunu kullandığını öne sürü-yor. "Yedi Yaşam", "Köpek Oteli" gibi filmlerde rol alan oyuncu Robinne Lee de "Avatar"ın "Kızılderili kadının vahşi doğada 'beyaz adama' yol göstermesi ve sonunda 'beyaz adam'ın bu insanların kurtarıcı olmasını içeren Pocahontas öyküleri"ni anımsattığını belirtiyor. Yönetmen James Cameron ise bu tartışmalara filmin "ırkçı" mesajlar taşımadığını belirterek karşılık verdi. Cameron, filmin gerçek temasının diğerlerinin farklılıklarına saygı duymak olduğuna dikkati çekti.