Dink cinayetinde ihmali olduğu öne sürülen polis ve jandarma görevlilerine yargılama yolu açıldı. Rize Ağır Ceza Mahkemesi, Trabzon'daki emniyet ve jandarma görevlileri hakkında soruşturma izni vermeyen karara yapılan itirazı kabul etti. Karar 'cinayette ihmali olduğu öne sürülen kamu görevlilerine yargı yolu açıldı' şeklinde yorumlandı
Rize Ağır Ceza Mahkemesi, Trabzon Cumhuriyet Savcılığının, Hrant Dink cinayetine ilişkin Trabzon İl Emniyet Müdürlüğü ile İl Jandarma Komutanlığı görevlileri hakkında yürütülen soruşturmada verdiği 'takipsizlik kararı'na yapılan itirazı kabul ederek, eski Trabzon Emniyet Müdürü Reşat Altay'ın da aralarında bulunduğu 3 kişinin ayrıntılı olarak ifadesinin alınmasına karar verdi. Trabzon Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından Dink cinayetinde ihmali olduğu öne sürülen eski Emniyet Müdürü Reşat Altay ve polis memurları ile jandarma görevlileri hakkında kovuşturmaya yer olmadığı kararı verilmişti.
Trabzon Cumhuriyet Başsavcılığı'nın, Hrant Dink cinayetinde ihmali olduğu öne sürülen eski Emniyet Müdürü Reşat Altay ve polis memurları ile jandarma personeli hakkında kovuşturmaya yer olmadığına ilişkin kararına, Dink ailesinin avukatları itiraz etti. Rize Ağır Ceza Mahkemesi, Dink Ailesi'nin avukatlarının yaptığı başvuruyu kabul etti. Mahkeme heyeti, Dink ailesinin verdiği dilekçede, Cumhuriyet savcılığının, Trabzon Emniyet Müdürlüğü ile İl Jandarma Komutanlığı görevlileri hakkında verdiği 'takipsizlik' kararının, şüpheliler hakkında ortaya çıkan olguların araştırılmadan verildiğinin savunduğunu, bu kararın Anayasa'nın 90. ve CMK'nın 311. maddeleri dikkate alınarak kaldırılmasının istediğini belirtti. Mahkeme heyeti, Dink ailesinin sunduğu itiraz dilekçesi ve eklerinde ismi geçen tanık Emin Arslan'ın ifadesinin ayrıntılı bir şekilde tespiti ve Arslan'ın ifadesinde isimleri geçen Levent Yarımel ve Eski Trabzon İl Emniyet Müdürü Reşat Altay'ın ayrıntılı beyanlarının alınması gerektiğini belirtti.
Ayrıca TBMM İnsan Hakları Komisyonunca Dink cinayetine yönelik alınan ifadeler ve raporun tespit edilip ilgili kişilerin gerekirse yeniden dinlenilmeleri ve sonucuna göre karar verilmesi gerekirken daha önce yapılan bazı işlemlerden bahsedilerek kovuşturmaya yer olmadığına dair karar verilmesinin uygun görülmediğini belirten mahkeme heyeti, soruşturmanın genişletilmesi ve sonucuna göre karar verilmesi gerektiğine işaret etti.
Mahkeme, adı geçen kişiler hakkında yargılama kararı verilip verilmemesini ise, eski Emniyet Müdürü Reşat Altay'ın ayrıntılı ifadesinin alınması ve TBMM İnsan Hakları Komisyonu'nun hazırladığı raporları inceledikten sonra karara bağlayacak.
Uğradığı silahlı saldırıcı sonucu hayatını kaybeden Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink, ölümünün 4'üncü yılında ailesi ve sevenleri tarafından öldürüldüğü yerde binlerce kişi tarafından anıldı. Törene katılanlar, Agos Gazetesi binasının önünde Dink'in öldürüldüğü yere, kalp şeklindeki çelenge kırmızı karanfiller bırakarak mum yaktı.
Halaskargazi Caddesi'ndeki Agos Gazetesi önünde düzenlenen anma töreni Hrant'ın öldürüldüğü saat olan 15.00'te saygı duruşuyla başladı. Saygı duruşu sırasında törene katılanlara, Hrant Dink'in ses kaydı dinletildi. Törende katılımcılar adına konuşan öldürülen gazeteci Abdi İpekçi'nin kızı Nükhet İpekçi, büyük bir aile olarak 4. kez bir araya geldiklerini söyledi. 'Artık akraba olduk' diyen İpekçi, 'Kardeşimiz Rakel'in dediği gibi bizi acılarda akraba ettiler. Böyle anma günlerinde bazen biz asıl konudan daha uzaklara savruluyoruz. Direnişi simgeleyen sözlerimiz mahkeme kapılarına gelince dışarıda kalıyor. Bazı resmi kurum ve kişilerin çok örgütlü bir planla canından ettikleri Hrant Dink'in can hakkını biz buradan ailece savunabilir miyiz dersiniz? Savunduğumuzu sanırız ama sözde kalır. Sözde kalmasa artık, somut bir savunma olsa' diye konuştu.
Nüket İpekçi, "Gelecek kuşaklar böyle bir utançla yaşamasın. 4 yıldır sorduğumuz sorular hâlâ havada. Artık öğrendiğimiz bir şey var. Bu tür cinayetleri artık siyasi cinayet, linç, katliam gibi sözlerle tanımlamayacağız" dedi.
BDP Diyarbakır Milletvekili Akın Birdal da gazetecilere yaptığı açıklamada, 'Hrant 4 yıldır yüzü koyun yerde yatıyor. Ne yazık ki kaldıramadık Hrant'ı' dedi. Zaman zaman 'Fırat' türküsü ve Ermenice türkülerin çalındığı törende, Agos gazetesi binasına ve çelengin üzerine '4 yıldır yüzleri yok, yürekleri yok' ve '4 yıldır Hrant yok' ile Hrant Dink'in resminin yer aldığı siyah afişlerin asıldığı görüldü.