Türkiye'ye Guinness rekortmeni santral

ABDÜLKADİR SELVİ / JAPONYA
00:0026/12/2010, Pazar
G: 26/12/2010, Pazar
Yeni Şafak
Türkiye'ye Guinness rekortmeni santral
Türkiye'ye Guinness rekortmeni santral

20 milyar dolarlık nükleer santral için ön imzayı atan Enerji Bakanı Yıldız, Japonya'da Başbakan ve Yardımcısı, yedi bakan ve üst düzey şirket yöneticileriyle görüştü. Türkiye'de yapılması planlanan Guinness rekorlar kitabına giren santrali gezen Yıldız, “Bu santrali Türkiye'de hayal ediyorum” dedi

Nükleer görüşmeler için Japonya'ya gelen Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız Japonya'da Türk rüzgarı estirdi. Bakan Yıldız, önce 20 milyar dolarlık nükleer projesinin ön anlaşmasına imza attı. Aynı gün başta Japonya Başbakanı Naoto Kan, Başbakan Yardımcısı, Dışişleri ve Maliye olmak üzere 5 bakan ve Japonya'nın aralarında Toshiba, Mitsubishi, Hitachi gibi önde gelen şirketlerinin yöneticileri ile görüştü. Bakan Yıldız, Türkiye'de benzer şekilde kurulması planlanan dünyanın en büyük nükleer santralini gezerek, “Bu santralin Türkiye'de kurulmasını hayal ediyorum” diye konuştu.

JAPONLAR BORSADA YÜKSELDİ

Dün imzalanan nükleer anlaşmada Japonya'da geniş yankı bulurken, nükleer anlaşma ile ilgili olan Toshiba, Mitsubishi, TEPCO firmalarının hisseleri borsada yükseliş gösterdi. Bakan Yıldız, Japonya'da beklediğinin çok üzerinde ilgi gördüğünü itiraf ederek, “Nükleer santral işi ile uğraşan firmaların ön anlaşma olmasına rağmen hisselerin yükselmesi enteresan buldum. Türkiye değişen büyüyen ve gelişen yönüyle ses getiriyor. Enerji sektörünün nasıl Rusya hareketi veya her türlü kalemi tetikleyeceğini ümit ediyorum. Japonya az tanıştığımız ülke ve bunu fırsat olarak görüyorum. Özellikle diplomasi ile uğraşanlar ilk defa bu kadar somut görüşme gördük dediler” diye konuştu.

HAYAL GERÇEK OLACAK

Bakanı Taner Yıldız, Japonya'nın Niigata kentinde bulunan ve dünyada en büyük kurulu güç olması nedeniyle Guinness rekorlar kitabında yer alan Kaşivazaki Kariva nükleer güç santralinde incelemelerde bulundu. Santrali gezen Yıldız, mühendis olarak çok heyecanlandığını belirterek, “Sadece 5 kilometre karelik bu santral Türkiye'nin elektriğinin yüzde 25'ini üretiyor. Bu santralin Türkiye'de olmasını hayal ettim ve bu heyecanı hissettim. Türkiye'ye böyle bir santral kazandırmalıyız” dedi. Yıldız, Japonya ile tüm şartlarda anlaşma sağlanması halinde bu santralin Türkiye'de teknoloji transferinin yer alacağı ve bu kapsamda Japonya'nın Türkiye'de nükleer bir üniversite kuracağını belirtti.

'FİNANSMANI DA KONUŞTUK'

Bakan Yıldız, nükleer enerjinin 20 milyar dolar yatırımla Türkiye'de tek kalemde yapılacak en büyük yatırım kalemi olacağını belirterek, “Japonya'nın Eximbank'ı olan kuruluşla görüştüm. Farklı kuruluşlar yatırıma sıcak bakıyor. Finansmanı kendi kaynaklarından sağlayacaklar. Önemli olan tüm bu konuşma ve görüşmelerin asıl hedefi sonuca ulaşmaktır” dedi.

TİCARİ RAKAMLAR YAKIŞMIYOR

Türkiye ile Japonya arasında yeni bir işbirliği başlattıklarını anlatan Yıldız, “Bu aynı zamanda bizim iki büyük ülkenin ticaret hacmine yakışmayan rakamla sınırlıyız. 3 milyar dolarlık ticaret iki ülkeye de yakışmıyor. Japonya az tanıştığımız ülke bunu fırsat olarak görüyorum” diye konuştu.


Aynı teknoloji bizde de olacak

Dünyanın en büyük nükleer santrali unvanına sahip Kaşivazaki Kariva, 4.5 kilometre karelik bir alanı kaplıyor. Japonya'nın başkenti başta olmak üzere Kato bölgesi adı verilen bölgenin elektrik ihtiyacını temin eden santral, ülkenin elektrik ihtiyacının 3'te birini karşılıyor. Santralde 7 reaktör olduğunu bildiren yetkililer, reaktörlerden 5'inin BWR-5, 2'sinin de a-BWR tipinde olduğunu belirtiyor. Santralin üretim kapasitesi 64.5 gigawatt. Nükleer santralin olduğu bölgede 2007'de 6.8 ölçeğinde bir deprem yaşandı ve santral kendini otomatik olarak kapatarak depremden etkilenmedi. Bakan Yıldız'ın inceleme yaptığı nükleer santral, Türkiye elektriğinin dörtte birini üretme kapasitesine sahip. Santralin tek başına Türkiye'nin Fırat havzasında bulunan santrallerden de daha büyük kurulu gücü bulunuyor


Çorapla nükleer tesis gezdi

Enerji Bakanı Yıldız ve heyeti nükleer santralleri gezerken özel kostümler giydi. Olası radyasyon ihtimaline karşı özel çorap eldiven, kıyafetler giyen ve özel gözlüğünü takan Yıldız, nükleer santralin ana ünitesine kadar girdi. Çıkışta yapılan radyasyon testinde Yıldız'ın sıfır radyasyona sahip olduğu ölçüldü.