Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Daire Başkanlığı, trafik akışını rahatlatacak yol kenarı parklanma sistemini hayata geçiriyor. Çalışmaya göre 120 adet parkomat sistemi kurulacak. Çalışmalar hakkında bilgiler veren Ulaşım Daire Başkanı Fatih Turan, “Dünyanın bütün gelişmiş ülkelerinde yol üstü parklanma bu tip parkomat sistemi ile gerçekleştiriliyor. Sistemi Sakarya'da da kuracağız” dedi.
Sakarya Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Daire Başkanlığı, şehrin ana arterlerinde, yol kenarındaki parklanmalara karşı planlama ve şehrin trafik akışı rahatlatacak bir çalışma yapıyor. Çalışmaya göre parkomat sistemi hayata geçirilecek ve 120 adet parkomat cihazı şehrin muhtelif yerlerine kurulacak. Çalışmalar hakkında bilgiler veren Ulaşım Daire Başkanı Fatih Turan, “Dünyanın bütün gelişmiş ülkelerinde yol üstü parklanma bu tip parkomat sistemi ile gerçekleştiriliyor. Sistemi Sakarya'da da kuracağız” dedi. Sistem için ihalenin yapıldığını da belirten Fatih Turan, “7 Ekim Perşembe günü parkomat ihalesini yaptık. 4 firma ihale dosyasını satın almıştı. 4 firmadan ön yeterlilikten geçen sayı 3'tü. Bir tanesinin de iş bitirmesi yeterli gelmedi. Yani iki firma teklif vermişti. Teklif veren firmalardan yüzde 20 komisyon oranıyla HİMTEK firması ihaleyi kazandı. İhale kapsamında şehrin ana arterlerinde, yol kenarındaki parklaşmalara karşı bir planlama ve şehrin trafik akışı rahatlatacak bir çalışma yapılacak” dedi.
Sistem hakkında da bilgiler veren Fatih Turan, “Yapılacak çalışmada yap işlet devret modeli uygulanacak. Yani belediyemize ek bir mali yük gelmeyecek. Öncelikli olarak şehrin ana arterlerinde trafik sayımları, trafik sirkülasyonları ve kavşak düzenleme projeleri yapılacak. Trafik akışını engellemeyecek tarzda yol kenarındaki parklanmalara izin verilecek. Park yerlerinde ücret ödeme self servis olarak yapılacak. Biz kent merkezindeki otopark yapılanmasını merkezi olarak yönetmeyi planlıyoruz. Yani yol dışındaki özel otoparklarla entegre çalışılacak. Kısa süreli işler için ana arterler üzerindeki parklaşmayı tamamen engellemek yerine disipline etmeyi amaçlıyoruz. Kurulduktan 5 yıl sonra sistem tamamen belediyemize devredilecek. Dünyanın bütün gelişmiş ülkelerinde yol üstü parklanma bu tip parkomat sistemi ile gerçekleştiriliyor” diye konuştu.
Sistemin 4 ay içerisinde kurulacağını sözlerine ekleyen Fatih Turan, “İhale kapsamında 120 adet parkomat kurulacak. Cihazlar güneş enerjisi ile çalışacak. Yani yol üzerinde herhangi bir kazı ve kablolama çalışması yapılmayacak. Cihazların tamamı bozuk para ve Kart 54 ile çalışacaklar. Tabi Kart 54 ile ücret ödeme nakit ödemeye göre biraz daha düşük olacak. Bununla da Kart 54'ü yaygınlaştırmayı ve cazip hale getirmeyi planlıyoruz. Burada park et bin sistemini de uygulamayı planlıyoruz. Yani belirlediğimiz otoparklara araçlarını park edip daha sonra toplu taşıma aracını kullananlar Kart 54 sayesinde avantajlara sahip olacaklar. Toplu taşıma ile entegre park politikası da üretmiş olacağız. İhale şartnamesine göre yüklenici firmanın sözleşmeyi imzaladıktan 4 ay sonra bütün projeleri tamamlayıp Büyükşehir Belediyesi'nin de onayını aldıktan sonra cihazların kurulumunu gerçekleştirmesi gerekiyor. Yani 4 ay içerisinde tamamlamayı öngörüyoruz” dedi.