Meğer reel sektör sıkıntıda değilmiş!

Aa
00:005/05/2010, Çarşamba
G: 4/05/2010, Salı
Yeni Şafak
Meğer reel sektör sıkıntıda değilmiş!
Meğer reel sektör sıkıntıda değilmiş!

Reel sektörün zarara girdiği dönemde bankaların yüksek kâr ettiği eleştirilerinin haksız olduğunu savunan bankaların başkanı Ersin Özince, yılbaşından bu tarafa verilen kredilerde yüzde 13 artış görüldüğünü söyledi ve ekledi: Biz kâr etmeyen şirketlere kredi vermediğimize göre bu tür söylemler yanlış. Çağdaş Türkiye'nin bu tür söylemleri aşması lazım

Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Başkanı Ersin Özince, reel sektörün zarara girdiği dönemde bankaların yüksek kâr ettiği eleştirilerinin haksız olduğunu, yılbaşından bu tarafa verilen kredilerde yüzde 13 artış görüldüğünü kaydetti. Özince, "Biz kâr etmeyen şirketlere kredi vermediğimize göre bu tür söylemler yanlış. Çağdaş Türkiye'nin bu tür söylemleri aşması lazım." dedi.

BİZDEN DAHA KARLI FİRMALAR VAR

Bankaların Başkanı Özince, bankalar yüksek kâr ederken reel sektörün sıkıntı içinde olmasının eleştirilere yol açtığı, arada bir kopuş olup olmadığı yönündeki eleştirilere, bankaların çok üzerinde kâr eden sektörler bulunduğunu, bu konuda basının da doğru yorumlama yapması gerektiğini söyledi. Kriz sonrasında kredi kartlarıyla ilgili bankaların kendi aralarında sağladığı mutabakatla, 20 milyar lirayı aşkın sorunlu kredinin 10 milyar lirayı aşkın bölümünü yapılandırdığını, bunların da yüzde 80'inin tuttuğunu söyleyen Özince, 'Yapılandırdığımızın yüzde 80'i batmayacaktır kanaatindeyim' dedi.

ÖZELLEŞTİRMEDE GÖRÜN SİZ YARIŞI...

Özince, bankacılığın çok şeffaf bir sektör olduğunu, kar zarar ne çıkarsa paylaştırıldığını, kayıt dışılık gibi bir şeyin de söz konusu olmadığını, ne kazanılırsa vergisini ödediklerini belirterek, 'Dükkan açalım, istihdam artıralım diyoruz, açtığımız dükkana bile ilave vergi veriyoruz. Herkese örnek olsun' dedi. Bankaların kaynak bulamamasına rağmen doğru fizibilitesi olan, gelecek için gerekli olan projeleri finanse etmekte tereddüt etmediğini belirten Özince, 'İzmir Limanı özelleştirmesi olsaydı, gelseydi bankacılık sektörünün önüne. Bakın nasıl yarış edecektik. Yarın yapılsın, yine yarış ederiz' dedi.

SORUNLU KREDİLERDE ARTIŞ AZALDI

TBB Başkanı Ersin Özince, 'Sorunlu kredilerle ilgili en iyi şey, kredi kartı dahil hepsinde artış hızının azalmakta olması. Artık krizin hissedilmeye başladığı dönemlerdeki gibi yukarı doğru gitmiyor. Kafayı eğdi, aşağı doğru gidiyor. Tüketici kredisi faizleri çok düşük ama herkesin ödeyebileceği borca girmesi lazım' diye konuştu. Garanti Bankası Genel Müdürü Ergun Özen de, erken seçim gibi gelişmelerin de etkisiyle faizlerin yükselmesi halinde bankacılık sektörünün karlılığının nasıl etkileneceği konusundaki bir soru üzerine ilk üç aylık bütçede iyi bir performans sergilendiğini vurguladı.


70 milyar sermayeyle kâr etmezsek bizi atarlar

TBB Başkanı Ersin Özince, reel sektörün zarar ettiği dönemde bankaların yüksek kar ettiği eleştirilerinin haksız olduğunu, bankacılık dışında da yüksek kar eden sektörler bulunduğunu, burada öz sermayeye bakılarak değerlendirme yapılması gerektiğini belirterek, “70 milyar dolar sermayeyle biz kar etmezsek bizi atarlar” dedi. Özince, şöyle konuştu: “Basınımızın bu konudaki yorumları değerlendirmesinin zamanı geldi. Aksi taktirde boyuna biz bize böyle ağlaşıp duruyoruz. Türkiye'de para kazanılmıyor, diyoruz. Niye yatırımcı gelsin? Bankacılık sektörü yeni yılda kredileri yüzde 13 hızında artırdı. Kâr etmeyen işe kredi vermediğimize göre. Zarar eden çok iş var. Biz de de var. 70 milyar dolar sermayeyle biz kar etmezsek bizi atarlar. Bakın bugün bu kadar yabancı sermaye girdi sektörümüze, halen birçoğumuz Türk. Türk bankacısı oturuyor dümende. İyi idare ediyor da ondan.”


Bizim sektörde tombul kedi gezmiyor

Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Başkanı Ersin Özince, Devlet Bakanı Ali Babacan'ın orta ölçekli bankalar istediklerini açıkladığını, şu günlerde TEB ve Fortis Bank'ın da ortaklık görüşmesi yürüttüğünü belirterek bu konuda Bankalar Birliği'nin görüşlerini sorması üzerine Özince, bankacılık sektörünün elde ettiği karlılıkta bankacıların başarılı yönetiminin etkisine işaret etti. Özince, şunları kaydetti: “Türkiye'de en büyük bankalarımız dahil uluslararası büyük banka tanımında ekonomiyi riske edecek büyüklükte bankalarımız henüz yok. Finans merkezi diyebileceğimiz ülkelerde, krizden çok etkilenen İrlanda'da 6 katı büyüklükte olduğunu görüyoruz. Ki İrlanda bunu da sessiz sakin geçiyor. O kadar bankayla da bu sorunu aşıyor. Hükümetimizin tüm bankalarımızı geliştirecek her tür önlemi BDDK ile birlikte almasını biz de olumlu karşılıyoruz. Bizimle gerektiği zaman gerektiği her tür istişare yapılacaktır.”


Merkez'in indirimleri bize kâr yazdırdı

Ersin Özince, bankacılık sektörünün kar etmesinde en çok faizlerin düşüşünün etkili olduğunu belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü: 'Daha düşük faizli tahvil almaya devam etmeseydik, Türkiye'nin bu krize bulaşmayacağına inanmasaydık bugünkü faiz oranlarına gelinir miydi? Bizim faiz gelirlerimizde şu anda dönemsel bir yükseklik, eskiden devletine inanmanın avantajını yaşama söz konusu. Bu tüm tahvil yatırımcılarında var. Netice itibarıyla bugün faiz gelirlerimiz oldukça daraldı. Komisyon ve masraf unsuru öne çıktı. Oranlar yüksek mi? Olabilir. Onun da çaresi serbest rekabettir. Bankacılık hizmetinin uluslararası kıyasla Türkiye'de pahalı olduğunu düşünmüyorum. Ama halkın da gereksiz yere pahalı hizmet almaması lazım. Memnuniyetle görüyoruz ki elektronik bankacılık hızla yaygınlaşıyor. Bunda genç nüfusun da etkisi var.'


İzmir'in kavakları dökülür yaprakları

TBB Yönetim Kurulu Üyeleri, İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanı Aziz Kocaoğlu'nu ziyaret etti. Birliğin İzmir Ticaret Odası'nda yapılacak yönetim kurulu toplantısı öncesi sohbet toplantısı düzenlendi. İstanbul dışında üçüncü yönetim kurulu toplantısını düzenlediklerini, bu yıl da ilk merkez dışı toplantıyı İzmir'de yaptıklarını ifade eden Özince, birlik üyesi kurumlar için İzmir'in büyük önem taşıdığını, İzmir Ticaret Odası içinde de önemli ağırlığa sahip sektör olduklarını söyledi. İzmir'in reel sektör açısından, bireysel ve kurumsal altyapıyla ilgili her türlü finansmanın çok daha artırılabileceği kanaatini taşıdığını kaydeden Özince, 'Krizden sonra ilk geldiğimiz yer İzmir oldu' dedi.