Genel liseler, 2013 yılına kadar Anadolu Liseleri haline dönüyor. 2005-2006 eğitim-öğretim döneminde uygulamaya konulan, 2008 yılında hız verilen uygulama için Milli Eğitim Bakanlığı, valiliklerden 17 Mayıs'a kadar bilgi istedi.
Milli Eğitim Bakanlığı, genel liselerin kademeli bir şekilde 2013 yılına kadar Anadolu Lisesi statüsüne kavuşturulması için genelge yayımladı.
Ortaöğretimde kalitenin artırılması, mesleki ve teknik ortaöğretime daha fazla öğrencinin yönlendirilmesi amacıyla harekete geçen Bakanlık, genel liselerin kademeli olarak 2013 yılına kadar “Anadolu Lisesi” statüsüne kavuşturulması çalışmalarına hız verdi. Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu imzasıyla “Genel Liselerin Anadolu Lisesine Dönüştürülmesi” isimli bir genelge yayımlandı.
Bakan Çubukçu, valiliklerce gerekli çalışmaların başlatılmasını ve 2010-2013 öğretim yılları arasını kapsayan dönemler için bir planlama yapılmasını istedi. Genelgede bu uygulamaya 2005-2006 eğitim-öğretim yılından itibaren başlandığı; ancak 2008 yılından itibaren liselerin Anadolu Liselerine kademeli olarak dönüştürülmesinin hızlandırıldığına dikkat çekildi. Çubukçu, planlamada yerleşim merkezinin nüfus, öğrenci sayısı, Anadolu Liselerine kayıt yaptırabilecek öğrenci akışı, derslik ve öğretmen ihtiyacı ile fiziki mekan durumu ve bazı okullarda ikili öğretim yapıldığının dikkate alınması talimatını verdi.
Çubukçu, genel liselerin dönüşümlerinin tamamlanmasını takip eden öğretim yılında ise, Çok Programlı Liselerin, genel lise bölümüne öğrenci kayıt kabulünün yapılmayacağını açıkladı. Genel lisenin adı, toplam derslik sayısı, 9. sınıfına kaç öğrenci kontenjanı verileceğinin belirlenmesini isteyen Çubukçu, 4 yıllık öğrenim süresi içinde aynı kontenjanla dengeli şekilde devam edebileceğinin de göz önünde bulundurulmasına işaret etti.
Anadolu Lisesi'ne dönüştürülen okullar dışında kalan genel liselerin binaları ile her türlü müştemilatı, valiliklerce uygun görülen mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarının hizmetine sunulacak. Böylece mesleki eğitime daha çok öğrenci akışı sağlanacak.
Merkez nüfusu 10 bin ile 20 bin arasında olan yerleşim biriminde bir Anadolu Lisesi, 20 bin ile 40 bin arasında olanlarda ise 2 Anadolu Lisesi olacak. 40 binin üzerindeki yerlerde ise öğrenci potansiyeli ve gelişmişlik düzeyi dikkate alınacak. Valilikler, okulların hangi öğretim yılında Anadolu Lisesi'ne dönüştürüleceğine ve hangi liselerin mesleki eğitime devredileceğine dair planlamayı, 17 Mayıs'a kadar hazırlayıp Milli Eğitim Bakanlığı'na gönderecekler.