Gübretaş'ın sektördeki güçlü duruşu tekelleşmeyi engelliyor

Fahri Sarrafoğlu
00:0017/01/2010, Pazar
G: 16/01/2010, Cumartesi
Yeni Şafak
Gübretaş'ın sektördeki güçlü  duruşu tekelleşmeyi
Gübretaş'ın sektördeki güçlü duruşu tekelleşmeyi

Gübretaş Genel Müdürü Mehmet Koca, 2009'da satışları yüzde 24,5 arttırıp, tarihi bir rekor kırdıklarını söyledi. Koca, Gübretaş'ın sektörde tekelleşmenin önüne geçtiğini kaydetti

2008'de 1 milyon 125 bin ton olan gübre satışlarının geçen yıl yüzde 24,5 artış ile 1 milyon 395 bin tona ulaştığını belirten Gübretaş Genel Müdürü Mehmet Koca, 'Gübretaş'ın tarihi rekorunu kırdık” dedi.

Şirketin pazar payının yüzde 27'den yüzde 28'in üzerine çıktığını kaydeden Koca, buna karşın, ekonomik kriz nedeniyle hammadde fiyatlarının ucuzlaması, gübre fiyatlarının 3'de 1'e, yüzde 50'ye varan oranda düşmesi yüzünden yılsonu itibariyle zarar açıkladıklarını bildirdi.

ZARAR İRAN YATIRIMINDAN

Gübretaş'ın zarar açıklamasında, gübre fiyatlarındaki düşüş yanında İran'daki petrokimya tesislerine yapılan 650 milyon dolarlık yatırımın finansman maliyetinin de etkili olduğunu kaydeden Koca, "Bu yıl satışlar oldukça iyi başladı. Gübre fiyatlarında artış eğilimi var. Yine de 2008 yılı fiyatlarına ulaşamayız. 2010'da çok daha parlak, pozitif bir yıl bekliyoruz. Satışlarda artış trendi devam ediyor.”

GÜBRETAŞ DENGE SAĞLIYOR

Gübretaş'ın varlığının sektörde dengeyi sağladığını belirten Koca, sektörde eskiden devletin bir tekel oluşturduğunu ama artık böyle bir tekelleşmeden bahsedilemeyeceğini vurguladı.


Bitkisel ilaç üretimine de girdi

1977'den beri Manisa'da üretim yapan Kimyagerler Ziraat İlaçları A.Ş.'ye ait zirai ilaç üretim tesisleri, 2007 sonunda Gübretaş tarafından satın alınmıştı. Fabrikada yapılan modernizasyon çalışmalarının ardından Gübretaş, yaygın dağıtım ağı dolayısıyla Tarım Kredi Kooperatifleri ile güç birliği yoluna gitti ve Tarkim'in kuruluşu tamamlandı. Terkim, yaklaşık 4 bin metre

karesi kapalı olmak üzere toplam 20 bin metrekare alan üzerine kurulu modern fabrikasında WP, EC, SL ve DS gibi toz ve sıvı formülasyonlu bitki koruma ürünlerini üretiliyor. 600 milyon dolar civarında pazar büyüklüğü olan bitkisel koruma ve tarım ilaçları alanındaki Tarkim yatırımında, Gübretaş'ın yüzde 40 ve Tarım Kredi Kooperatifleri'nin yüzde 60 ortaklık payı bulunuyor.