Hayırcı YARSAV'dan 'Evet çıkarsa' kulisi

Haber Merkezi
00:0020/08/2010, Cuma
G: 20/08/2010, Cuma
Yeni Şafak
Hayırcı YARSAV'dan 'Evet çıkarsa' kulisi
Hayırcı YARSAV'dan 'Evet çıkarsa' kulisi

Yargıda 12 Eylül sonrası duruma hazırlıksız yakalanmamak için hareketlilikler yaşanıyor. HSYK ile YARSAV bir yandan anayasa değişikliğine 'Hayır' kampanyası yürütürken, bir taraftan da 12 Eylül sonrası sandıktan 'Evet' çıkması durumunda Yargı kurumlarına seçilmek için kapı kapı kulis faaliyeti yapıyor.

Ergenekon soruşturmalarına karşı verdiği mücadeleyle kamuoyunun isminden haberdar olduğu YARSAV, yüksek yargıyı kuşatmış durumda. Yaklaşık 11 bin hakim ve savcı hakkında karar veren HSYK'nın Yüksek Yargı kökenli asil üyelerinin 3 tanesi ve 5 kişilik yedek üyelerinin tamamı aynı zamanda YARSAV'ın da üyesi olduğu biliniyor. Böyle olunca HSYK, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu değil adeta YARSAV Yüksek Kurulu gibi bir mekanizma halinde çalışıyor. 12 Eylül 2010 tarihinde gerçekleşecek referandumda “Hayır” oyu verilmesini isteyen YARSAV Başkanı Emine Ülker Tarhan, anayasa değişikliğinin Türkiye'de hiçbir temel sorunu çözmeyeceğini savunarak, “Biz YARSAV olarak Anayasa değişikliğinin ülkemizde hiçbir sorunu çözmeyeceğini biliyoruz. Aksine büyük sorunlar yaratacağını düşünüyoruz. İşte bu nedenle bununla savaşırız” değerlendirmesinde bulunmuştu. Ergenekon soruşturmasını yürüten savcıları eleştirip, sanıkların duruşmalarını takip etmesiyle gündeme gelen Tarhan'ın aynı zamanda referandumdan "Evet" çıkması durumuna da hazırlıksız yakalanmamak için HSYK ile organize bir şekilde çalıştığı belirtiliyor.

YARSAV DEMEK HSYK DEMEK

HSYK'ya hakimler ve savcılar hakkında her türlü karar aldırma gücüne sahip olan YARSAV, bu gücünü referandumda "Evet" çıkması durumunda oluşacak yeni Yargı Sisteminde de sürdürmek istiyor. Bu amaçla siyasi partiler, meslek örgütleri, sendikalar ve baroları ziyaret eden YARSAV bir taraftan referandumda "Hayır" kampanyası yürütürken bir taraftan da halkoylamasında "Evet" çıkması durumuna hazırlık yapıyor. Anayasa değişikliğinin halk tarafından onaylanması durumunda 7 adli 3 idari yargıdan olmak üzere kürsü hakim ve savcılarından 10 kişinin gelmesi YARSAV'ı harekete geçirdi. HSYK saltanatını kaybetmek istemeyen YARSAV, yönünü adliyelere çevirdi. Aynı zamanda Barolar Birliği tarafından 1 kişinin de HSYK'ya seçilecek olması da YARSAV tarafından Barolar üzerindeki ilgisini arttırdı.

ÖZBEK, ADLİYELERİ ARŞINLIYOR

HSYK Başkanvekili Kadir Özbek, aynı zamanda bir YARSAV üyesi. Özbek'in anayasa değişikliği sonrası birçok adliyeye giderek anayasa değişikliği ile ilgili görüş bildirdiği biliniyor. HSYK'daki görev süresi bu yıl sonunda dolacak olan Özbek, yargının yeniden şekillenmesi aşamasında büyük bir gayretle çalışıyor.

AMAÇLARINI AÇIKÇA DİLE GETİRMİŞTİ

Ankara Adliyesi'nde 12 Nisan'da yapılan ve adliyedeki görevli hakim - savcıların Yargıtay ve Danıştay üyelerinin de toplantıya katılması sebebiyle oturmak için yer bulamadığı olaylı toplantıda HSYK Başkanvekili bu toplantıların amacını açıklayıcı mahiyette konuşmalar yapmıştı. Toplantı sırasında konuşan Ankara 13. İş Mahkemesi Hakimi Abdullah Erdem, HSYK Başkanvekili Kadir Özbek'e, "HSYK'nın ve Anayasa Mahkemesi'nin yapısının değiştirilmek istendiği bir dönemde bu toplantının yapılması, ister istemez, 'kendi görüşlerine destek mi arıyorlar' sorusunu aklıma getiriyor" şeklindeki çıkışına Özbek, açıkça "Kendi görüşlerine destek aradıklarını" dile getirmişti.