Teröre karşı psikolojik harekatta değişim şart

00:0013/12/2007, Perşembe
G: 13/12/2007, Perşembe
Yeni Şafak
Teröre karşı psikolojik harekatta değişim şart
Teröre karşı psikolojik harekatta değişim şart

Genelkurmay Başkanı'nın 'elimizden kaçırdığımız evrensel değerler silah olarak geri döndü' şeklindeki eleştirisi psikolojik harekatı tartışmaya açtı. PKK'ya karşı psikolojik harekatta değişimin şart olduğunu söyleyen eski Terörle Mücadele Özel Temsilcisi emekli Orgeneral Başer, “Eğitim hamlesi başlatılmalı” dedi

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt'ın "Terörle mücadelede insan hakları, demokrasi gibi evrensel değerleri elimizden kaçırdık. Bunlar bize silah olarak geri döndü" şeklindeki özeleştirisi gündeme otururken, psikolojik harekatta zafiyet tartışmalarına da neden oldu. Eski Terörle Mücadele Özel Temsilcisi emekli Orgeneral Edip Başer, insanlara doğru anlatılmadığı için terör örgütünün evrensel değerleri koruma aracı olarak kullandığını belirterek bu konuda bir değişimin şart olduğunu söyledi.

Orgeneral Edip Başer, Gazi Üniversitesi'nde Türkiye Emekli Subaylar Derneği tarafından düzenlenen "ABD-İran Gerginliği ve Türkiye'ye Etkileri" konulu sempozyumda, gazetecilerin soruları üzerine Büyükanıt'ın, sözlerinin hazırlatılması üzerine şunları söyledi:

MAALESEF GÖZ YUMULDU

"Bu değerleri psikolojik harekat kapsamında da maalesef biz çok iyi kullanamadık. Bu değerleri biz insanlarımıza tam ve doğru olarak anlatamadığımız için halkımız bu değerlerin tam olarak farkına ve bilincine varamadığı için kötü niyetliler, bölücü terör örgütü ve onu destekleyen unsurlar, hepimizin sahip çıkması gereken bu evrensel, insani değerleri kendileri için birer koruma aracı olarak kullandılar."

EĞİTİMLE DEĞİŞİM

Başer, evrensel değerlerin psikolojik harekatta kullanılmasıyla ilgili bir değişimin şart olup olmadığı sorusuna ise "Elbette şart, ama değişimi sağlayacak olan eğitimdir. İnsanlara önce doğruları, doğru olarak anlatmanın bir yolunu bulacaksınız. Bunu medyamızla, okullarımızla, sivil toplum kuruluşlarımızın etkinlikleriyle yapmak zorundayız" karşılığını verdi. Psikolojik harpte eksikliklerin giderilmesiyle ilgili yeni gündeme getirilen af meselesi tartışmalarına da değinen Başer, "Bu güne kadar 8 defa denenmiş bir metot tekrar denenmeye kalkılıyorsa, bu kanaatimce pek iyiye yorumlanacak bir davranış değil. Bu da devletin güvenilirliğini, saygınlığını oldukça zaafa uğratır" şeklinde konuştu.

İLLEGALİN HAKKI OLAMAZ

Emekli Tümgeneral Armağan Kuloğlu ise küreselleşmenin ulus devletleri hedef aldığını belirterek teröristlerin insan hakları olamayacağını savundu. Teröristlerin insan hakları kavramının arkasına sığındığını söyleyen Kuloğlu, "İnsan haklarından bahsedilmektedir, hep kendi savunduğunu iddia ettiği halkın insan haklarına kavuşamadığını.. Dolayısıyla insan hakları konusunun teröristler tarafından gündeme getirildiği ortaya çıkmaktadır. İnsan hakları legal yaşayan insanların hakkıdır. İllegal insanların bir insan hakkı olamaz" dedi.

MÜCADELEDE ZAAFİYET YOK

Bu arada Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, terörle mücadelede psikolojik harekat konusunda eksiklik görmediğini söyledi. Gönül, "Psikolojik harekat konusunda birtakım sıkıntılar olduğu söyleniyor, zaafiyet var mı " sorusu üzerine, "Ben herhangi bir eksiklik görmüyorum. Büyükanıt'ın söylediği teşkilatlanma bakımından. Her kurum üzerine düşeni yapmaktadır" dedi.


Toprak reformu gündemde

Terörle mücadele konusunda askeri önlemlerin yanısıra sosyal, ekonomik ve siyasi çözümler arayan hükümet bu yöndeki çalışmalarını hızlandırdı. Başbakan Erdoğan'ın talimatıyla her bakanlık Güneydoğu ve Doğu Anadolu bölgesinde yapılacak çalışmalarla ilgili raporlarını sunmaya başladılar. Kurumların hazırladıkları raporlarla ortaya koyduğu çözüm önerileri şunlar:

  • Tarım Bakanlığı bölgedeki işsizliği gidermek ve özellikle tarım alanında iş imkanı sağlamak amacıyla toprak reformuna gidilmesini önerdi. Buna göre, hazine arazileri tarım sektöründe kullanılmak üzere bölgedeki fakir ve ihtiyaç sahibi ailelere ücretsiz verilecek ya da kiralanacak. Bakanlık köylerin yol ve sularının yapıldığı KÖYDES Projesi'ne de hız verileceğini vurguladı.
  • Milli Eğitim Bakanlığı bu bölgelerdeki başarılı öğrencileri devlet dershanelerinde okutacak.
  • Sağlık Bakanlığı gezici sağlık ekibinin etkinliğini artıracak.
  • Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Fonu'nun kaynaklarının önemli bölümü bölgenin gelişmesi için kullanılacak.
  • Bölgedeki 800 imam açığı acilen kapatılacak.
  • Korucuların özlük haklarının daha da iyileştirilmesi gündeme alınacak. ERHAN SEVEN