Devlerin merkez üssü iSTANBUL

Aa
00:0019/01/2011, Çarşamba
G: 18/01/2011, Salı
Yeni Şafak
Devlerin merkez üssü iSTANBUL
Devlerin merkez üssü iSTANBUL

Türkiye uluslararası şirketler tarafından coğrafi konumu itibariyle yönetim merkezi olarak görülüyor. Birçok şirket, İstanbul'u, bölgedeki operasyonlarını yönetmede de merkez üs olarak seçiyor. Bu şirketlerin yöneticileri arasında çok sayıda Türk de var

Uluslararası şirketler, Türkiye'yi artık sadece yatırım yapılacak ülke olarak değil, coğrafi konumu dolayısıyla bölgenin yönetim merkezi olarak da görüyor. Türkiye'den Güneydoğu Avrupa, Avrasya, Ortadoğu, Orta Asya, Afrika, Balkanlar, Türk Cumhuriyetler ve Akdeniz'den yüzlerce ülkeyi yönetir hale gelen uluslararası şirketler, İstanbul'u, birçok alanda olduğu gibi bölgedeki operasyonlarını yönetmede de merkez üs olarak seçiyor. Bölgedeki ülkeleri Türkiye'den yöneten uluslararası şirketlerin yöneticileri arasında çok sayıda Türk de bulunuyor. Coca-Cola Avrasya ve Afrika Grubu'na bağlı bulunan 90 ülke İstanbul'dan Ahmet C. Bozer başkanlığında yönetiliyor. Unilever Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı İzzet Karaca, bölgedeki 12 ülkeden de sorumlu bulunuyor. 2008 yılında mevcut halini alan grup, Coca-Cola sistemi dahilinde yaklaşık 70 bin kişiye istihdam sağlıyor.

BÖLGEDE 67 ÜLKE YER ALIYOR

İstanbul'da yer alan Microsoft MEA (Ortadoğu ve Afrika) yönetim ofisinden 79 ülke, BSH'da 1999'dan yılından beri 10 ülke, MasterCard'da da ise Güneydoğu Avrupa Bölgesi (10 ülke) yönetiliyor. 2000'den bu yana İstanbul'da yer alan Microsoft Ortadoğu ve Afrika(MEA) yönetim ofisinden 79 ülke yönetiliyor. Benetton Türkiye ofisi 1998'den beri Gürcistan, Özbekistan, Kırgızistan, Türkmenistan, Tacikistan ve KKTC pazarlarını, BP LPG ve BP-Castrol Madeni Yağlar İş Kolları'nda ise 2 ayrı Türk yönetici, Türkiye'nin de aralarında bulunduğu pek çok ülkeyi, Visa ise Türkiye'den İsrail ve Romanya pazarlarını yönetiyor. CEVA Lojistik Türkiye, Yunanistan, Bulgaristan ve Makedonya'dan oluşan Balkan ülkelerinin yönetimini gerçekleştiriyor. Intel'in Ortadoğu ve Afrika Bölgesi, 2004'den beri Türkiye'den yönetiliyor. Türkiye'den yönetilen bölgede 67 ülke yer alıyor.


Ar-Ge'nin kalbi olmaya çalışıyoruz

Uluslararası Yatırımcılar Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Piraye Antika, 'Türkiye'nin lojistik konumunun ve bölgedeki diğer ülkelere kıyasla sahip olduğu hızla iyileşen yatırım ortamının ve göreceli politik istikrarın etkili olduğunu düşünüyorum. Ağırlıklı olan faktör coğrafi konum ve bunu destekleyen lojistik avantajlar, hava trafiği burada özellikle önem taşıyor" dedi. Türkiye'nin iç pazarının özellikle ihracat yapan gruplar için önemli bir denge unsuru olduğunu vurgulayan Antika, "Şimdi Ar-Ge merkezi de olmaya çalışıyoruz, bu konuda teşvikler sağlanıyor. Yakın zamanda kamuoyuna da açıklayacağımız bir rapor çalışması içindeyiz' diye konuştu.