Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, Adalet Bakanı Sadullah Ergin ve AK Parti Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ ile Anayasa değişikliği hakkında TBMM'de basın toplantısı düzenledi. Cemil Çiçek Mart ayı içerisinde bu teklifi TBMM'ye vereceklerini açıkladı.
Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek'in konuşmasında öne çıkan satırbaşları şöyle:
Bugün burada 3 arkadaş milletvekili olarak bulunuyoruz. Hükümetin hazırladığı deniliyor. Hükümetin değişiklikle bir alakası yok. Anayasa değişikliğini TBMM ve milletvekilleri yapar.
Saat 11:00'den itibiran internet sitemizden yayınlayacağız.
Anayasa'nın değişime ihtiyacı olduğu konusunda herkes hemfikirdir.
Bugüne kadar 16 tane Anayasa Değişikliği yapıldı.
AB katılım sürecine bu Anayasayla devam edilmesi ve nihai sonuca erdirilmesi zordur.
AB normlarını dikkate alırsanız Anayasaya uymuyor. Anayasayı dikkate alırsanız da AB normlarına uymuyor.
Anayasa değişikliği yapmazsak mevzuatımızda ve AB sürecinde ciddi sıkıntılar yaşayacağız.
Devletin iyi işlemesi konusunda toplumsal bir talep var. Bu nedenle Anayasa değişikliği gereklidir.
AK Parti olarak hedefimiz bu değişikliklerle kendi iktidarımızı güçlendirmek değil, halkın iktidarını güçlendirmektir.
1982'den beri tartışılan bir Anayasa'ya sahip olduğumuz için, fikirleri biliyoruz, düşünceleri biliyoruz. Bunlardan azami ölçüde istifade etmeye çalıştık. Bu Anayasa taslağını hazırlarken yüzde 100 kendi fikrimizle değil, bugüne kadar belirtilen düşüncelere de yer verdik.
Gerçekten biz uzlaşma arayışında da son derece samimiyiz.
TBMM Anayasa Değişikliğini yapacak tek mercidir. Bu meclis bu yetkiye ve bu yetkinliğe sahip olduğuna göre geciktirmeye de gerek yoktur.
Her geçen gün Türkiye için bir kayıptır.
Teklifi çok kısa bir sürede Meclis'e sunacağız. Mart ayı içerisinde bu teklifi TBMM'ye vereceğiz.
Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, anayasa değişikliği konusunda uzlaşı arayışı içinde olduklarını söyledi. Çiçek, anayasa değişikliğinde amaçlarının kendi iktidarlarını güçlendirmek değil, her alanda halkın iktidarını tesis etmek olduğunu belirtti.
Çiçek, Adalet Bakanı Sadullan Ergin ve AK Parti Grup Başkan Vekili Bekir Bozdağ ile birlikte basın toplantısı düzenledi. Çiçek, Türkiye'nin yeni bir anayasaya ihtiyaç olduğunu belirterek, kendileri açısından beş maddenin dışında bütün maddelerin bütünlük içerisinde ele alınmasını arzu ettiklerini hatırlattı. Türkiye şartları içinde anayasa değişikliğini yapmak imkanlarının olmadığına işaret eden Çiçek, anayasaların uzlaşı metini olduğunu ve hala uzlaşı arayışı içinde olduklarını belirtti.
Mevcut anayasanın tepki anayasası olduğunu ve bunun arızalarının yaşandığına dikkat çeken Çiçek, anayasanın Türkiye'nin ihtiyaçları karşılayacak durumda olmadığını kaydetti. Çiçek, mevcut anayasa ile AB sürecinin yürütmesinin zor olduğunun altını çizdi. Çiçek, ilerleme raporunda zikredilen hususların yerine getirilmesi için anayasa değişikliğinin zaruri olduğunu belirtti. Türkiye'nin 21. yüzyılı bu anayasa ile karşılamasının doğru olmadığını belirten Çiçek, amaçlarının kendi iktidarlarını güçlendirmek değil, halk egemenliğini her alanda tessis etmek, halkın iktidarını güçlendirmek olduğunu söyledi. Çiçek, iktidarların geçici olduğunu, tek değişmeyecek olanın halkın iktidarı olduğunu belirtti. İşleyen bir demokrasi istediklerini söyleyen Çiçek, TBMM'nın anayasa yapamayacağı yönündeki görüşleri eleştirdi. Çiçek, "TBMM'nin dışında anayasa yapacak merci yoktur. Bugünkü Meclis'in anayasa yapamayacağı yönündeki görüşleri asla kabul etmiyoruz." dedi.