Adana'nın ulaşım master planı yok

Zeynep Yakar
00:0018/01/2011, вторник
G: 18/01/2011, вторник
Yeni Şafak
Adana'nın ulaşım master planı yok
Adana'nın ulaşım master planı yok

'Adana'nın ulaşım sorunları ve çözüm önerileri' konulu konferansta konuşan Yüreğir Belediye Başkanı Mahmut Çelikcan, Adana'nın ulaşım master planının olmadığını söyledi. Çelikcan, "Hepimiz bu şehirde sıkıntıları beraber yaşıyoruz. Yaşam kalitemizi yükseltmek, Adana'yı bulunduğu yerden ileri götürmek hepimizin görevidir" dedi.

Yüreğir Belediye Başkanı Mahmut Çelikcan, Ramazanoğlu Konağı'nda Çukurova Üniversitesi Kültür Merkezi'nin davetlisi olarak 'Adana'nın ulaşım sorunları ve çözüm önerileri' konulu bir konferans verdi. Konferansa Adana Büyükşehir Belediye Başkanvekili Zihni Aldırmaz, Çukurova Üniversitesi Rektörü Alper Akınoğlu, Yüreğir Kaymakamı Abdullah Dölek sivil toplum örgütü temsilcileri katıldı. Kendisine bu imkânı verdikleri için Ramazanoğlu ailesi ve Çukurova Üniversitesi'ne teşekkür ederek söze başlayan Başkan Mahmut Çelikcan, yapımına başlanan bir kavşak ve köprülü altgeçit çalışmasının Adana'nın ulaşım master planının olmaması nedeniyle trafiği kilitlediğini belirtti. Araç sayısının sürekli artmasına karşın 20-25 yıldır şehrin trafiğini rahatlatmak adına yeteri kadar yapılmadığını belirten Başkan Çelikcan, "Hepimiz bu şehirde sıkıntıları beraber yaşıyoruz. Yaşam kalitemizi yükseltmek, Adana'yı bulunduğu yerden ileri götürmek hepimizin görevidir. Ben yeni dönemden umutluyum. Büyükşehir belediyemizle ilçe belediyelerimiz uyumlu çalışmaya devam ederek bu eksiklikleri gidermek için elbirliğiyle çalışmaya devam edeceğiz. Önceliğimiz ulaşım master planının bir an önce yapılmasıdır" diye konuştu. Ulaşımın bir kent için çok önemli olduğunu belirten Çelikcan, "Ulaşım bir kentte kentlilik birliği ve bilincin oluşmasında, kentin emniyetinin sağlanmasında, ekonomisinin gelişmesinde ve kaynakların verimli bir şekilde değerlendirilmesinde önemli rol oynamaktadır" dedi.


ULAŞIM SORUNLARININ BAŞLICA NEDENLERİ

Başkan Çelikcan ulaşım sorunlarının başlıca nedenlerini şu şekilde sıraladı: "Plansız kentleşme. Sürekli imar değişiklikleri ve imar afları. Ulaşım master planı bulunmaması. Kuzey-Güney, Doğu-Batı aksları, çevre yollarının yetersizliği. Toplu taşımacılık yerine bireysel taşımacılığın tercih edilmesi. Mevcut kaynakların verimsiz kullanılması. Altyapı eksikliği. Köklü çözümler üretememek. Otopark yetersizliği" Başkan Mahmut Çelikcan, kentin 450 bin kayıtlı araç içerisinde 418 adet halk otobüsü (40 kişilik), 1085 adet dolmuş (14 kişilik), 200 adet belediye otobüsü bulunduğunu belirtti. Çelikcan, "Planlama, yatırım, işletme, yönetim ve denetim tek elde toplanmalı, güçlü kent içi ulaşım idaresi oluşturulmalıdır" dedi.


ÇÖZÜM ÖNERİLERİ

Başkan Mahmut Çelikcan, diğer çözüm önerilerini şöyle sıraladı; "Ulaşım master planı yapılmalı. Kentlerin imar planları; ulaşım taleplerine cevap verecek ve ulaşım taleplerini en aza indirecek, çevreci ve kentin çağdaş bir şekilde gelişmesini sağlayan anlayışla hazırlanmalı. Trafik yönetim sistemi kurularak, akıllı ulaşım sistemine geçilmeli. Su kanalizasyon, elektrik, doğalgaz gibi altyapı hizmetleri çağdaş bir kent anlayışıyla imar planlarına uygun olarak önceden yapılmalı. Sinyalizasyon sistemi yeniden düzenlenmeli, mevcut kavşaklarda yeni yönlendirme ve düzenlemeler yapılmalı. Düzenli ve modern kavşaklar yapılmalı. Toplu taşımaya öncelik verilmeli, toplu taşıma kullanımını artırmak için toplu taşıma kalitesi artırılmalı, uygun güzergâhlar tercih edilmeli, araç geçiş zamanı, sıklığı, ulaşım süresi ve ücreti özendirici olmalı. Toplu taşıma araçlarına özel yollar tahsis ve kavşaklarda öncelik verilmesi gibi uygulamalardan yararlanılmalı. Otopark alanları oluşturulmalı, otopark yönetmeliği tekrar gözden geçirilmeli. Yaya ve bisiklet yolları oluşturulmalı. -Konularında uzmanlaşmış nitelikli teknik elemanlar istihdam edilmeli. D 400 karayolu üzerinde yapılacak kavşak ve köprülü alt geçitler trafiği rahatlatacak. Güney Kuşak Çevre yolu ilimiz adına önemli bir hizmet olacak. Metronun daha işlevsel hale gelmeli, Çukurova Üniversitesi, hastaneler ve otogara yakın yerlerden geçmelidir"