Uçakta lens yerine gözlük kullanın

00:0012/09/2010, Pazar
G: 11/09/2010, Cumartesi
Yeni Şafak
Uçakta lens yerine gözlük kullanın
Uçakta lens yerine gözlük kullanın

Bayram dönüşü uçakla seyahati tercih edecekler için Dr. Barış Mutluer pratik önerilerde bulundu. Uçaklardaki düşük nemin kuruluğa neden olabileceğine dikkat çeken Dr. Mutluer bu nedenle lens yerine gözlük kullanmanın önemli olduğunu ifade ediyor.

Son yıllarda, havacılık sektöründeki gelişmeler, havayolu şirketlerinin sunduğu uygun imkanlar ve alım gücünün artması ile uçakla daha çok seyahat eder olduk. Medline Operasyonlardan Sorumlu Direktörü Dr. Barış Mutluer, bayram dönüşü uçakla seyahat edenlerin sayısında artış olacağı gerçeğinden yola çıkarak, havada yaşanacak sağlık sorunlarıyla ilgili uyarılarda bulundu. Uçmak, pek çok kişi için sorun teşkil etmezken, bazıları için sağlık sorunlarına sebep olabiliyor. Dr. Mutluer uçması sakıncalı kişilerin uçağı kullanmamasını salık veriyor ve sağlık sorunlarına sebep olabilecek durumlara da dikkat çekiyor.


BASINÇ İÇİN SAKIZ ÇİĞNEYİN

Dr. Mutluer uçak yolculuklarında kabin içi hava basıncının değişmesinin en sık karşılaşılan sorunlardan biri olduğunu söylüyor. Kulak zarı, orta kulaktaki basınç ile dışımızdaki basıncı dengeliyor ancak uçağın iniş ve kalkış anında olduğu gibi bir dengesizlik olduğu zaman kulak ağrısı oluşuyor. Bu durumu bertaraf edebilmek için; kalkış ve inişlerde sakız çiğnemek, ağzı açıp kapamak, bebekler içinse emme hareketini yaptırmak gerekiyor. Uçak içi hava basıncından kaynaklanan diğer bir sorun da oksijen azlığı. Dr. Mutluer normalde kabin basıncının alıştığımızdan daha düşük olduğu için kanın oksijen seviyesinin de biraz düştüğünü anlatıyor. Bu durum özellikle kansızlık ve solunum yolları rahatsızlığı olan kişilerde sıkıntı yaratabiliyor. Uçakta bulunan maskeler aracılığıyla oksijen kullanımı mümkün olsa da Dr. Mutluer seyahat öncesi doktorla görüşerek uçuşa uygunluk görüşü almanın faydalı olacağını ifade ediyor.


SAKİNLEŞTİRİCİ ALINABİLİR

Uçuş korkusu olanların ise sakinleştirici kullanılması gerekiyor. Kıtalar arası, okyanus aşırı uçuşlarda yaşanan, vücudun uyku saatlerinin değişmesinden dolayı vücut dengesinin bozulmasına Jet Lag deniyor. Dr. Mutluer bu durumu önlemek ya da hafifletmek için şunları öneriyor; “Uçuş öncesi çok iyi uyumuş olmak ve uçuşta da uyumak, Uçuştan önce ve uçuş sırasında hafif gıdalarla beslenmek, alkol alımını minimum seviyede yapmak ve bol su içmek”


ENFEKSİYONA DİKKAT!

Dr. Barış Mutluer, 7 günlükten küçük bebeklerin, hamileliğinin son haftasında olanların, birden fazla bebeğe hamileyken son 8 haftanın içinde olanların, ciddi ya da bulaşıcı hastalık taşıyanların, koroner damar rahatsızlığı ya da doğumdan gelen kalp hastalıkları, kalp yetmezliği, ritim bozukluğu olanların uçmasının sakıncalı olduğunu söylüyor. Dr. Mutluer uçakla seyahati zararlı bulduğu diğer durumları ise şöyle sıralıyor: Kontrolsüz hipertansiyonu olanlar, ciddi solunum sistemi hastalığı olanlar, sinüs, kulak veya burun enfeksiyonu olanlar, yolculuktan kısa bir süre önce felç, kalp krizi ya da ameliyat geçirmiş olanlar, orak hücreli anemisi olanlar ve ciddi psikiyatrik hastalığı olanlar.


Pıhtı oluşumu engellenmeli

Özellikle uzun süreli yolculuklarda, hareketsizlikten dolayı dolaşım sıkıntıları ve kan pıhtıları oluşabiliyor. Kan bacaklarda toplanıyor ve bu durum da su toplanmasına ve adale tutulmasına sebep oluyor. Dr. Mutluer “Hareketsizlik sebebiyle kan dolaşımının yavaşlaması kan pıhtılarının gelişmesine uygun ortam sağlar. Eğer pıhtı, akciğere giderse öksürük, göğüs ağrısı, nefes darlığı hatta ölüme bile yol açabilir. Uçakta olduğunuz yerde ya da uçak içinde dolaşarak egsersiz yapmak, varis çorabı giymek ve seyahatin birkaç hafta öncesi doktorunuza danışarak alıma başlanacak magnezyum hapı ya da heparin enjeksiyonları pıhtı oluşumunu önlemeye yardımcı olacaktır.” diyor.