İstanbul'da katıldığı bir konferansta tercih yapacak üniversite adaylarına tavsiyelerde bulunan ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan, bu yılki puanlarla, adayların yeteneklerinin daha çok örtüştüğünü söyledi. Yarımağan, alan içi ve alan dışı makas daraldığı için bu yıl alan dışı yerleştirmelerin artacağını belirtti.
Prof. Dr. Ünal Yarımağan, Okan Üniversitesi'nde son günlerin tartışmalı konusu tercihler, taban puanları ve başarı sıraları başlıklarının ele alındığı "Tercihler 2010" konferansına katıldı. Bu yıl YGS/LYS-2010'da gerçekleşecek başarı sıralarının 2009 yılı sıralarından daha çok ve benzetim başarı sıralarına daha yakın olacağını vurgulayan Yardımağan, ayrıca öğrencilerin de tercihlerini temel olarak isteğe göre yapmalarını tavsiye etti. Tercihlerin kişiye göre değiştiğini aktaran Prof. Dr. Ünal Yarımağan, "Yanlışlara takılarak adayların tercih gündemini saptırmamak gerekir. Şu anda her aday tercihler için gerekli tüm bilgilere eksiksiz ve tam olarak sahip. Dolayısıyla tercihleri etkileyecek bir yanlışlık söz konusu olmaması gerekir. Kılavuza sadece başarı sırası için bakılıyormuş gibi bir izlenim vermek doğru değil, çünkü hazırlanan kılavuzda çok temel bilgiler var. Bölümler neler, hangi üniversitelerde var, kontenjanı ne, özel koşulları var mı, öğrenim süresi ve benzeri aday için çok önemli konular var" dedi.
Sıkıntılı geçen bir sürecin ardından tercih yapacak olan adaylara tavsiyelerini sürdüren Prof. Dr. Ünal Yarımağan, şöyle devam etti:
"30 tercihin tümünü de doldurmak şart değil. Bu maksimum sayıdır. Her aday kendine göre tercih yapar. Tercihlerine istedikleri bölümlerden başlasınlar. Ama, bir yere girmek onlar için ne olursa olsun önemli olan içlerine sinecek, okuyabilecekleri alt sıralardan da bölümlere yer versinler. Puanları ve başarı sıraları elverse bile gidince okuyamayacakları, sevmeyecekleri bir bölümü yazmamaya dikkat etsinler. Sadece üniversiteye girmek değil, başarı ile ve severek bitirebilmek de önemlidir. Bu yıl adaylar, bölümlere daha özenle ve nitelikli olarak seçildi. Bu yılki puanlarla, adayların yetenekleri daha çok örtüşüyor. Ayrı ayrı sınav yapılması, soru sayılarının artması adayların seçiminde etkili oldu. Kontenjan arttı; puan yelpazesi genişledi. Bu, adayların girme şansını arttırır. Tercih yapacaksa aday sayısı oldukça yeterli. LYS ile 800 bin, YGS de dahil 1 milyon 300 bin."
Prof. Dr. Ünal Yarımağan, kontenjanlarda yeterli örgün için 700 bin, AÖF için ise 300 bin olmak üzere toplam 1 milyon adayın yerleşmesinin beklendiğini aktardı. Açık kontenjanlar için yine ek yerleştirme yapılacağını kaydeden Yarımağan, "37 yıldır sistemde aslında çok da köklü bir değişiklik olmadı. 1999'da, 2006'da ve bir de bu yıl değişti. Alan içi ve alan dışı makası daraldığı için bu yıl alan dışı yerleşmeler artacak. Örneğin, İstanbul Üniversitesi'nin 25 programına 2009'da hiç alan dışı yerleşme olmamış. Bu yıl bekleniyor. 2009-ÖSS SAY-2 ile örneğin 2009-Benzetim MF-1-2-3-4 korelasyonu çok yüksek değil" dedi.
Yarımağan, son olarak adayların tercih edecekleri üniversitelerin kampuslerini gezmelerini, akademisyenler ile görüşmelerini ve tanıtım günlerine katılmalarını önerdi.