Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde, kalp ritmi bozuk olan kız çocuğuna Türkiye'de ilk kez manyetik alandan etkilenmeyen, MR-uyumlu kalp pili takıldı
Çarşamba ilçesi Alibeyli köyünde ikamet eden 3 çocuklu Aydemir ailesinin en büyük çocuklarından 9 yaşındaki Nagihan Aydemir'in, 2,5 yıl önce baş dönmesi, bayılma ve erken yorulma gibi şikayetleri başladı. Ailesi tarafından Çarşamba Devlet Hastanesi'ne götürülen küçük kız ileri tetkik için Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Kardiyolojisi Bölümü'ne sevk edildi. Kalpte ritim bozukluğu bulunan küçük kıza, yıllarca süren tedavisinin ardından Türkiye'ye ilk defa bir çocukta kullanılacak manyetik alana karşı dirençli, MR-uyumlu kalp pili takılması kararlaştırıldı.
Türkiye'de büyüklerde yüzlerce hastaya MR uyumlu olmayan kalp pilleri takılırken, MR uyumlu olan piller 2008 yılından bu yana Türkiye'de yaşça büyük hastalarda nadiren takılmaya başlandı. Türkiye'de ilk defa Tıp Fakültesi Çocuk Kardiyolojisi Uzmanı Doç. Dr. Metin Sungur ve Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Sabri Demircan, küçük çocuğun tüm hayatını olumlu yönde etkileyecek manyetik alana karşı dirençli, MR uyumlu kalp pili takılmasını kararlaştırdı. Yaklaşık 40 dakika süren operasyonun ardından küçük kız,
Türkiye'de örnek olacak uygulama ile MR uyumlu çocuk kalbine takılan kalp pili ile yaşamaya başladı.
Türkiye'de kalp pillerinin büyük hastalarda yaygın olarak takıldığını, MR uyumlu pil takılma işlemlerinin 2 önce Türkiye uygulanmaya başlandığını belirten Dr. Demircan, küçük yaştaki bir çocuğa ilk defa manyetik alana karşı dirençli kalp pili takıldığını, çocuğun kalbinin diğer hastalar gibi manyetik alandan artık etkilenmeden yaşamına devam edeceğini söyledi.
"Bir süre öncesine kadar kalp pili takılan hastalara, manyetik alan oluşturarak pili devre dışı bıraktığı için MR tetkiki yapılamıyordu" diyen Dr. Demircan, "Teknolojinin gelişmesi sayesinde, kalp pilleri artık MR uyumlu olabiliyor. Türkiye'de ve dünyada geçmişi çok eski olmayan bu piller erişkinlere uygulanıyor. Türkiye'de ilk kez bir çocuk hastaya MR uyumlu kalp pili takıldı. Çocuk bir hastada hayat boyu kalacak bir sistemi yerleştirirken MR uyumlu olmasının önemi büyük" dedi.