Yeni Şafak Mardin Temsilcisi Mehmet Atay, kendine has sosyo-kültürel özelliklere sahip güzel beldelerden Şenyurt'u ziyaret etti. Okurlarımız için bu beldemizin öncelikli sorunlarını ve çözüm noktasında nelerin yapılabileceğini araştırdı. Belediye Başkanı İhsamettin Demircan'a beldede yapılmasını düşündükleri projeleri sordu.
Şenyurt, Mardin'in Kızıltepe ilçesine bağlı şirin bir beldemiz. Tam Suriye sınırında. Eski adı Derbesiye. Uzaktan bakıldığında Suriye'nin Derbesiye'si ile birlikte olduğundan daha büyük görünen bu tatlı beldemizi güzel bir haziran ziyaret ettik. Belediye Başkanı Sayın İhsamettin Demircan'la görüştük ve onun gözüyle bu sevimli beldeyi yakından tanımaya çalıştık.
Sorduk: "Sayın Başkanım, burada doğup büyümüş biri olarak, Şenyurt'un öncelikli sorunları neler?" Başkan Demircan, sorumuza cevap olarak "İşsizlik öncelikli sorunumuz. Gümrük kapısının açılmasıyla bunun bir dereceye kadar çözüleceğine inanıyorum" dedi. Başkan İhsamettin Demircan, konuyla ilgili olarak şunları sıraladı: "İşsizliğin kısmen de olsa ortadan kaldırılması için sınır kapısının açılması şart. Kapının yeniden açılmasıyla Suriye ile olan ticaretimiz gelişecek. Bunun sonucunda da bölgede bir hareketlilik ve canlılık yaşanacak. Yani Şenyurt, adına yakışır şekilde yeniden şenlenecek, cıvıl cıvıl olacak. Hükümetten ve ilgili bakanlıklardan bu konunun acilen çözülmesini bekliyoruz".
Şenyurt Belediyesi'nin 1972 yılında kurulduğunu belirten Başkan Demircan, sınır kapısının 1980 yılında kapanmasının, beldenin sosyo-ekonomik gelişmesini olumsuz yönde etkilediğine dikkat çekerek, sözlerini şöyle sürdürdü: "Belediyede ve beldede yükselmekte olan çıta, ağır darbe almış ve halk, göçe zorlanmıştır. İşsizlikse had safhaya ulaşmış durumda".
Başkan İhsamettin Demircan, göreve gelir-gelmez, ilköğretim okulunun bahçesine parke taşı döşediklerini ve bu sayede öğrencilerin çamurdan kurtulduklarını söyledi. "Bundan sonra lise de başta olmak üzere diğer okullamızın da acil ihtiyaçlarını gidereceğiz" diyen Başkan Demircan, sözlerini şu cümlelerle sürdürdü: "Ayrıca yeşil alanlarımızın genişletilmesi gerekiyor. Bunun için mahallelere parklar yapacağız. Bir başka kanayan yaramız da içme suyu. Bunu da bir-iki ay içinde çözeceğiz." Beyazsu Projesi'nin devreye girmesiyle su sorununun ortadan kalkacağına değinen başkan, "İnşallah bundan sonra su kesintileri yaşanmayacak" dedi.
Şenyurt beldesinde devlet demiryolları, gar şefliği, toprak mahsulleri ofisi, ilköğretim ve lise okulları, PTT acentası, tarım köy grubu teknisyenliği, tabur ve jandarma komutanlıkları, sağlık ocağı ile otopark mevcuttur. Adından da anlaşılacağı gibi geçmişte şen bir belde olarak biliniyordu. Uzak ve yakın köylerden getirilen büyük-küçük baş hayvanlar ve tarım ürünleri buradaki pazarda alıcı buluyordu. İşsizliğin sıfır noktada bulunduğu, ticaret, spor ve kültür yönünden hayli geliştiği dönemlerde, bazı ilçelerden bile fazla nüfusa sahipti.
Şenyurt denildiğinde, devlet demiryollarını hatırlamamak mümkün değil. 1912 yılında demiryolu hattı döşenmiş ve 1940 yılından itibaren tren taşımacılığı başlamıştır. İstanbul-Haydarpaşa'dan Mardin-Nusaybin'e kadar uzanan demiryolları Şenyurt istasyonundan geçer. Şenyurt, 1980'li yılların başlarına kadar ana istasyon konumundaydı. Günümüzdeyse "ara istasyon". Geçmişte İstanbul'dan hareket eden ve Suriye'nin Halep şehrine uğradıktan sonra tekrar Türkiye sınırlarından güzergâhına devam eden Toros Ekspresi (diğer adı Bağdat Ekspresi) Şenyurt'taki sosyo-ekonomik ve kültürel hayatına ayrı bir zenginlik katmıştır. Şenyurt'un ana istasyon olma özelliğini kaybetmesiyle bu canlılık yerini durgunluğa bırakmıştır.
Şenyurtluların hizmetin en iyisine lâyık olduğunu vurgulayan Belediye Başkanı İhsamettin Demircan, bu göreve geldiği için çok mutlu olduğunu belirtti. Bölge halkı için güzel şeyler yapmaktan büyük haz aldığını ve bundan sonra derece mutluluk duyduğunu işaret ederek, "Artık Şenyurtular, yazları tozdan, kışları çamurdan kurtulacak. Bunun için projelerimiz var. Belediye olarak, hizmetin en güzelini ve en kalitelisini vermeye çalışacağız" şeklinde konuştu. İnsanların yaşamaktan keyif alacakları, ihtiyaçların çağdaş şartlarda karşılanacağı altyapıların oluşturulacağını vurgulayan Başkan Demircan, "Belediye hizmetlerini beldenin tüm noktalarına ve tüm vatandaşlara eşit şekilde, hızlı ve sağlıklı şekilde ulaştıran bir belediye olmayı hedefliyoruz" dedi.
Şenyurt'ta doğdu (1969). İlk, orta ve lise öğrenimini burada tamamladı. Dört yıl kadar sporla ve özellikle futbolla ilgilendi. 1983 yılından itibaren aktif siyasete katıldı. Evli ve dört çocuk babasıdır. 29 Mart 2009 yerel seçimlerde AK Parti'den belediye başkanı seçildi.