Kahire'de 70 ülkeden İslam alimiyle biraraya gelen Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Bardakoğlu, “Dini liderler İslam'ı gerektiği şekilde anlamakta epey gecikti. Dini liderler, toplumun ihtiyaçlarını iyi okumalı ve dini bilgiyi 21. yüzyıla taşımalıdır” dedi.
Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu, “İslam ülkelerinde dini liderlerin toplumların ihtiyaçlarını, taleplerini, beklentilerini iyi okuması, dini ana kaynaklarından anlaması ve o bilgiyi, 21. yüzyıla taşıması gerekiyor” dedi.
Mısır'da temaslarda bulunan Prof. Dr. Bardakoğlu, Mısır Vakıflar Bakanlığı tarafından 70 ülkeden İslam aliminin katıldığı toplantı nedeniyle Kahire'yi ziyaret ettiğini söyledi. Bardakoğlu, İslam ülkelerinin dini liderlerinin biraraya gelerek görüş alışverişinde bulunduğunu söyledi.
Diyanet İşleri Başkanı Bardakoğlu, “Bu yıl 'İslam Dini'nin Genel İlkeleri ve Hedefleri' konulu genel bir tartışma konusu vardı. Yani 21. yüzyılda İslam'ı sadece belli kurallara bağlı şekliyle kaynaklardaki bilgilerle mi anlamalıyız; yoksa bunların ötesinde, dinin koyduğu kuralların nihai amaçları nedir, bu amaçlar ne kadar gözetiliyor ve ne kadar gerçekleşiyor, şeklinde çok önemli bir tartışma konusu ele alındı” dedi. Bardakoğlu, toplantının birçok artıları ve eksileri olduğunu kaydederek, öncelikle dini liderlerin ve İslam alimlerinin İslam'ı gerektiği şekilde anlamakta epey geç kaldıklarını belirtti. İslam ülkelerinde dini liderlerin, toplumların ihtiyaçlarını, taleplerini, beklentilerini iyi okuması, dini ana kaynaklarından anlaması ve o bilgiyi, 21. yüzyıla taşıması gerektiğini kaydeden Bardakoğlu, şöyle konuştu:
“Eski dönemin kitaplarında yazılmış bilgileri artık tekrar etmek bilgi değil. Günümüzdeki insanlara ne kadar faydalı, ne kadar ihtiyaçlarını karşılıyor? 21. yüzyılın dindarlığını biz nasıl anlamalıyız, anlatmalıyız konusunda İslam alimlerinin yeteri kadar gayretli olduğunu; hatta hevesli olduğunu, üretken olduğunu söylemek zor.” Prof. Dr. Bardakoğlu, 1930'lı, 1940'lı yıllarda başta Mısır olmak üzere İslam bilginlerinin çok önemli hamleler yaptığını, çok önemli bilgiler ortaya koyduğunu belirtti.
Diyanet İşleri Başkanı Bardakoğlu sözlerini şöyle tamamladı: “Balkanlar, Orta Asya ve Afrika olmak üzere, özellikle 3 bölgenin dini liderlerinin Türkiye'ye büyük ilgisi var. Türkiye'nin giderek yükselen bir itibarı var. Birçoğu Türkiye'nin günümüzde önemli bir umut haline geldiğini belirtti. Türkiye'nin birikimi, hukukun üstünlüğünü, batı ülkeleriyle uyum süreci, dindarlığı da kendi orijinal ve en aydınlık şekliyle koruma özelliğinden çok etkileniyorlar.”
Diyanet İşleri Başkanı Bardakoğlu, İslam ülkelerindeki siyasal yapının, İslam alimlerini iki türlü etkilediğini söyleyerek, "Ya çok karşı duruşa ve radikal fikirlere sevk ediyor ya da çok içine kapalı, dakikalarca konuşan; ama hiçbir şey dememeyi başaran bir söylem gelişiyor. Baskıcı, totaliter yönetimlerin olduğu ülkelerin din alimlerinin konuşmasından bunu çok rahatlıkla fark edebiliyorsunuz” dedi. Kosova'nın bağımsızlığının da toplantıda gündeme geldiğini, ancak hiç kabul görmediğini söyleyen Bardakoğlu, “Çünkü bu konuda Arap ülkelerinin dış siyaseti belirleyici oldu” diye görüş belirtti.
Bardakoğlu, Filistin deyince "dini liderler ve din alimlerinin dakikalarca harika retorikler geliştirmeyi kazandıklarını” belirterek, “Ama konunun çözülmesini kimsenin istediğini düşünmüyorum ben. Ama söylenilenlerin dile getirilenlerin sadece yürekleri psikolojik olarak rahatlattığını, sözün güzelliğinin, konulardan alıkoyduğunu görüyorum”dedi.