Olta balıkçılığının püf noktaları
Alba Star Karaköy'den Rıdvan Şener olta balıkçılığının püf noktalarını anlattı
Amatör balıkçılık herhangi bir ticari kaygısı olmaksızın kıyıdan ya da tekneden yapılan balık avlama yöntemidir. Amatör balıkçılık yapmak için şu an mevcut yürürlükteki yasada herhangi bir belge gereksinimi mecburi değildir. Herkes balıkçılık yapabilir. Yeni geliştirilen teknolojik malzeme imkanlarıyla balıkçılık yapmak daha kolay ve zahmetsizdir.
Balıkçılık önemli bir terapi ve stresten arınma aktivitesidir. Amatör balıkçılık yapan kimseler daha zinde kalırlar. Doğayla daha çok baş başa kaldıkları için şehir stresinden de uzaklaşırlar.
Amatör balıkçılık için kıyıdan balıkçılık yapılabilecek bir takım fiyatı yaklaşık olarak 25 TL.'den başlar 2000 TL.'ye kadar çıkabilir. Takım oluşturma aşamasında kullanılan saha önemli ve hasılat yönünden etkilidir. Örnek olarak kıyı takımları ve tekneden kullanılacak takımlar değişken olmakla beraber doğru seçim yapmak performansı artırır.
Olta balıkçılığı için kıyıdan kullanımda bir takım çantası, plastik ya da metal kamış makine, misina, iğne takımı, fırdöndü klips, kurşun, yakalanan balığı koymak için kova ya da livar, balıkçı oturağı, yem kesme tahtası, balıkçı çakısı, hava şartlarına göre yağmurluk ve çizme gerekir.
Nasıl balık avlanır: Satın aldığımız kamış makineye önce misina sarılır, daha sonra kamışla makine eşleştirilir. Gidilen sahada iğne takımı kamışla kombine edilir, klips yardımı ile en altta kurşun bırakılarak atışa hazır hale getirilir. Hazır olan takım güvenli bir şekilde suya savrulur ve yapılan avlanma türüne göre beklenir. Gelen tepkilere göre sarılır.
Yakalanan balık güvenli bir şekilde iğneden çıkartılıp limit altı ya da üstü olup olmadığına bakılır. Limit altı ise sağlıklı bir şekilde suya geri salınır. Limit üstü ise balık artık sizindir. Birçok balıkta boy limitleri vardır. Buna dikkat etmek yasak av yapmamak balık neslinin devamı açısından önemlidir
Balıkçılıkta amatör bir balıkçı bir günde yasal olarak 5 kg balık tutabilir, üstü limit aşımıdır.
Balıkçılıkta zaman yasakları vardır. Bu dönem havyar yani yumurta dönemi olup bu dönemde populasyonun devamı için balık tutulmamalıdır.
Balık nerede tutulur: Denizlerde; Örneğin İstanbul için Sarıyer, İstinye, Tarabya, Emirgan, Beşiktaş, Kabataş Karaköy, Eminönü, Sarayburnu, Yenikapı, Yeşilköy, Zeytinburnu yılın önemli bir kısmında kıyıdan ve tekneden balıkçılık yapılabilecek başlıca yerlerdir. Tatlı sularda da Terkos gölü, Sazlıbona, Büyükçekmece gölü, Çatalca civarında birçok göl balıkçılık için uygun durumdadır.
Neler tutulabilir: Denizlerde: İstavrit, İzmarit, Kefal, Levrek, Eşkina, Kırlangıç, Çinekop, Sarıkanat, Zargana, Uskumru, Lüfer, Kofana, Mırmır, İskorpit balıkları çokça tutulabilen balık türleridir. Tatlı sularda ise Turna, Sazan, Kızılkanat, Tatlı Su Levreği, Tatlı Su Kefali, Yayın, Alabalık başlıca balık türleridir.