Amerikan rüyası sona eriyor

İstanbul
00:0015/11/2009, Pazar
G: 14/11/2009, Cumartesi
Yeni Şafak
Amerikan rüyası sona eriyor
Amerikan rüyası sona eriyor

Küresel ekonomik dengesizlikler, rezerv para ve işsizlik gibi temel sorunların hâlâ çözülmediğini vurgulayan Garanti Bankası Genel Müdürü Özen, "Çin daha fazla tüketmek, ABD ise tasarruf etmek ve kişisel borçları azaltmak zorunda. ABD'liler Amerikan rüyasından uyanmalılar” dedi

Finans sektörüne yön veren isimleri bir araya getirerek önemli konuları irdeleyen ve bu yıl "Krizle Değişen Finansal Mimari" ana temasıyla yedinci kez kapılarını açan Active ACADEMY Uluslararası Finans Zirvesi, CEO'ların krizi nasıl yönettiklerini gün ışığına çıkardı. DenizBank, Türk Ekonomi Bankası, Ziraat Bankası, Garanti Bankası ve Finansbank yöneticileri, Zirve'nin son ana oturumunda dünyada ve Türkiye'de krizin hangi noktada olduğunu ve krizle nasıl mücadele ettiklerini anlattı. Krizde gelinen aşamayı değerlendiren DenizBank Finansal Hizmetler Grubu Başkanı Hakan Ateş, "Global ekonomi öldü zannettik ama sonra ölmediğini can çekiştiğini anladık. Bu dönemde 2,7 trilyon dolar 'ortaya saçıldı'. Ancak bu paranın nasıl geri alınacağı bilinmiyor. Yine gelişmiş ekonomilerde iki haneli bütçe açıkları, 3 haneli kamu borcu ve 2 haneli işsizlik rakamları oluştu. Bu çerçevede dünya merkezi G3'ten G20'ye genişledi ve güçlü ekonomi doğunun lehine değişti."

REEL SEKTÖR YENİDEN YAPILANIYOR

Ateş, "Türkiye'de düşük enflasyon, makul cari açık ve düşük TL faizi gibi hiç alışık olmadığımız bir düzende yaşıyoruz. Bunun belli bir süre böyle gitmesini bekliyoruz. Ülkemizin kriz sonrasında büyümeye elverişli bir ortamı var. Reel sektör yeniden yapılanıyor, bankacılık sektörü güçlü, tüm bunlar ışığında ekonomik büyüme sağlanabilirse Türkiye'nin reytinginin artacağını düşünüyoruz" dedi.

FAİZLER VE VERGİLER 2011'DE ARTACAK

Garanti Bankası Genel Müdürü Ergun Özen ise istikrara kavuşmayan bir toparlanma yaşadığımızı Türkiye'nin ihracatının Eylül 2008'den bu yana ilk defa arttığını belirterek, “Sanayi üretiminde daralma yaşanıyor ama bu daralmanın da yavaşladığını görü-yoruz” dedi. Kamu açıklarının rekor boyutlara ulaştığını, enflasyon kaygılarının arttığını, özel sektör riskinin ise önemli ölçüde kamu riskine dönüştüğünü de sözlerine ekleyen Özen, tüm bunların 2011'de faiz artışına ve yeni vergilere neden olacağını söyledi. Küresel makro ekonomik dengesizlikler, rezerv para ve işsizlik gibi temel sorunların hâlâ çözülmediğine de dikkat çeken Ergun Özen, "Çin daha fazla tüketmek, ABD ise tasarruf etmek ve kişisel borçları azaltmak zorunda. ABD'liler Amerikan rüyasından uyanmak zorundalar" dedi.


Önceden yönetiliyorduk bu krizi ise biz yönettik

CEO'lar oturumda krizi nasıl yönettiklerini de açıkladılar. Türk bankacılık sisteminin etkin bir düzenleme ve denetleme sistemine sahip olduğu, sermaye yeterliği rasyosunun yüksek olmasının avantaj sağladığı, önceki krizlerde edinilen deneyimlerden ders alındığı konusunda fikir birliğine varıldı. Finansbank Genel Müdürü Sinan Şahinbaş "Krizden önce yapmamamız gereken hiçbir şeyi bu dönemde de yapmadık," dedi ve ekledi: "Önceki krizlerde yönetilen bizdik, bu krizde ise ilk defa biz yönettik. Türk bankacılık sisteminin engin bir kriz deneyimi var, bu da bizim en büyük avantajımız oldu." Ziraat Bankası Genel Müdürü Can Akın Çağlar ise, "Etkin risk ölçümü ve denetim sistemleri sayesinde bankacılık sektörü bu krizi iyi yönetti. Global riskleri takip ettik ve 2007 yılının sonundan itibaren frene bastık. Ancak bazı şirket CEO'ları bu krizi göremediler." Krizin ilk haftasında Ziraat Bankası'na 1,3 milyar TL'lik mevduat geldiğini de söyleyen Çağlar, "Bu dönemde mevduat garantisi verseydik krizi bu denli yüksek maliyetlerle yaşamazdık" dedi.