İTO'nun yaklaşık 200 gıda firması ile Köln'de başlayan gövde gösterisinin, Almanların büyük yer vermek istemeyişi yüzünden 3 restleşmeden sonra başlayabildiği açıklandı. Türkiye, 650 milyar dolarlık helal gıda için de ayrı bir cepheden mücadele veriyor
Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, Türkiye'nin tarımsal potansiyelinden çekinen AB ülkelerinin et ve süt ürünlerinde olduğu gibi tarife dışı engeller çıkararak Türkiye'nin tarımsal ihracatını engellemeye çalıştığını söyledi. Anuga 2009'a Türkiye milli katılımını organize eden İstanbul Ticaret Odası Başkanı Murat Yalçıntaş da, bu durumu fuar sürecinde bizzat yaşadıklarını söyledi. Yalçıntaş “Avrupalılar gıdada çok güçlü gelmemizi istemiyorlar. Bize kenarda-köşede yer vermek istiyorlardı. 3 defa restleştik, 'tamam bi iş bitti'dedikten sonra bu noktaya gelebildik” dedi.
Türkiye'nin asıl avantajının sebze-meyvede olduğunu anlatan Bakan Eker, “Özellikle batıda sağlıklı beslenme bilincinin artmasına bağlı olarak sebze ve meyve tüketimine bir yöneliş var” dedi. Eker, 2012'de GAP gibi projelerin bitmesiyle Türkiye'nin bir gıda üssü olacağını ve dünya gıda dengelerini etkileyeceğini kaydetti.
Tarımı ekonomik bir sektör haline getirmek için çalıştıklarını anlatan Mehdi Eker, obezitenin artmasının baklagile yönelişi hızlandırdığını vurgulayarak, şunları kaydetti: “Baklagilin gen merkezinin ise Anadolu olması bizi avantajlı bir konuma taşıyor. Bu avantajı daha iyi kullanmak için dünyanın üçüncü büyük gen bankasını Ankara'da kuruyoruz.”
Konvansiyonel pazar için Avrupa ile kıyasıya rekabet eden Türkiye, helal gıda pazarı için de ayrı bir cepheden mücadele veriyor. Helal gıdayı sadece Müslümanların değil, Hollandalıların da talep ettiğini açıklayan İTO Başkan Yardımcısı Dursun Topçu, bunun gerekçesini şöyle açıkladı: “Hollanda'da helal gıdaya yıllık talep 3 milyar dolara ulaşıyor. Çünkü Hollandalılar, gıda güvenliğine oldukça duyarlılar ve helal ürünleri de saf ve sağlıklı buluyorlar.” GİMDES'in Başkanı Hüseyin Kami Büyüközer, Dünya Helal Konseyi 2010 zirvesinin GİMDES organizesi ile İstanbul'da yapılacağını açıkladı.
Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, Türkiye'de et fiyatlarının yüzde 50'ye yakın bir oranda artmasında İran'ın hayvancılığa verdiği desteğin etkili olduğunu söyledi. Hayvancılıkta maliyetin önemli bir kısmını yemin oluşturduğunu ve İran'ın da buna yönelik yeni bir destek programı başlattığını ifade eden Mehdi Eker, “Hayvancılığa yüksek destek veriyor. Özellikle Doğu bölgemizden hayvanlar oraya gidiyor. Fiyatlar da yükseliyor” diye konuştu. TOBB Başkan Yardımcısı Faik Yavuz da, “Fiyatlar yükselmeye devam edecek, çünkü arzda sıkıntı sürüyor. Bu durum kurbanlık fiyatlarına da yansıyacak” değerlendirmesini yaptı.