Ağustos ayı ihracatı geçen yılın aynı ayına göre yüzde 11.44 artarak 8 milyar 561 milyon dolara ulaştı. İhracatçıların gündemini rekabetçi olmayan döviz kurları oluştururken Devlet Bakanı Çağlayan, ekonomide hiçbir şeyin tabu olmadığını söyledi
Türkiye'nin ihracatı, bu yılın ağustos ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 11.44 artarak 8 milyar 561 milyon dolara ulaştı. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) İstanbul'da düzenlenen basın toplantısı ile Ağustos ayı ihracat rakamlarını açıkladı. TİM'in verilerine göre 2010 yılı ağustos ayı ihracat, 2009 yılının aynı ayına göre yüzde 11,44 artışla 8 milyar 561 milyon dolar seviyesinde gerçekleşti.
Ağustos ayında en fazla ihracat yapan sektör 1 milyar 180 milyon dolarla hazır giyim ve konfeksiyon olurken, bunu 1 milyar 89 milyon dolar ile kimyevi maddeler ve mamulleri, 1 milyar 5 milyon dolar ihracat ile otomotiv endüstrisi sektörleri takip etti. Ağustos ayında Türkiye ihracatında ilk 10 ülke sırasıyla Almanya, Birleşik Krallık, Irak, Fransa, Rusya Federasyonu, İtalya, ABD, İspanya, BAE ve Hollanda oldu.
İhracat rakamlarında yaşanan gelişmeleri değerlendiren Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, ihracatçıların yaşadığı sorunları Türkiye'nin tartışmak zorunda olduğunu, bunun sadece ihracatçının sorunu olmadığını söyledi. 'Bilmemiz gereken bir şey var ki ekonomide hiçbir şey tabu değil, değişmez de değil' diyen Çağlayan, Dalgalı döviz kurunun krizlerde ekonomiyi koruyan en önemli mekanizmalardan birisi olduğunu ifade etti. Çağlayan, “Biz kesinlikle dalgalı kur rejimini tartışmıyoruz. Biz sadece rekabetçi kur düzeyi istiyoruz. Rekabetçi olmayan kur ithalatı, cari açığı arttırıyor. Dolayısıyla firmalar kapanıyor ve işsizlik artıyor. Bu sadece ihracatçının değil tüm Türkiye'nin sorunu" dedi.
TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, kur konusunda her zaman yapıcı eleştirilerde bulunduklarını, çözüm önerilerini de ortaya koyduklarını belirterek, 'İşte bu sebeplerle Merkez Bankası Başkanı Sayın Durmuş Yılmaz'ı TİM'e davet ettik. 17 Eylül tarihinde Genişletilmiş Başkanlar Kurulu toplantısında ihracatçı birlik başkanları ile bir toplantı düzenleyeceğiz' dedi.
Şu anda uygulanan politikanın bir dalgalı kur politikası olduğuna inanmadıklarını belirten TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, “Son 8 yıldır yönlendirilmiş, aşağı doğru giden kur var. Dalgalı kurda sıcak paranın çok büyük sıkıntı yarattığını, bunun kontrol altına alınması gerektiğini söyledik. Kur rejimiyle ilgili bir değişiklik istemedik' dedi. Zaman zaman 'Neden Merkez Bankasını kur konusunda bu kadar eleştiriyorsunuz?' sorularına muhatap olduklarını belirten Büyükekşi, bu soruları garipsediklerini çünkü, ihracatçı için döviz kurlarının hayati öneme sahip olduğunu, bu kadar önemli bir konuda ihracatçıların fikir bildirmesi kadar normal bir şey olamayacağını anlattı. İçe- rideki üretici rekabet edemezken ithalatta patlama yaşandığını ve bu tablonun en büyük sorumlusunun döviz kurları olduğunu belirten Büyükekşi, döviz kurlarının yılbaşından bu yana reel olarak yüzde 7,5 değer kaybettiğini, bunun da dış ticaret açığı ve ithalattaki büyük açığın sebebini net bir şekilde gösterdiğini kaydetti.