Madde bağımlısı çocuklar 'yarı yol'dan döndüler

Aa
00:006/07/2010, Salı
G: 6/07/2010, Salı
Yeni Şafak
Madde bağımlısı çocuklar 'yarı yol'dan döndüler
Madde bağımlısı çocuklar 'yarı yol'dan döndüler

Gaziantep'te, madde bağımlısı çocuklar, 'Çiçekler Solmasın' projesi çerçevesinde yerleştirildikleri, plazma televizyondan çamaşır makinesine kadar dayalı döşeli, 'Yarı Yol Evi'nde aydınlık yarınlara adım atıyor.

Edinilen bilgiye göre Gaziantep'te madde bağımlısı olduğu tespit edilen 5 çocuk, Gaziantep Emniyet Müdürlüğü'nün Sosyal Destek Programı (SODES) kapsamında Gaziantep Büyükşehir Belediyesi'nin desteğiyle yürüttüğü 'Çiçekler Solmasın' projesi çerçevesinde Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Oya Bahadır Yüksel Rehabilitasyon Merkezi'nde rehabilite edildi.

Rehabilitasyon kapsamında çeşitli konularda eğitim gören çocuklar, belirli bir seviyeye geldikten sonra yeniden hayata tutunmak, toplumla kaynaşmak ve meslek edinmek için Gaziantep Emniyet Müdürlüğü'nün kiraladığı 'Yarı Yol' evine yerleştirildi.

Yarı Yol Evi'nde rehberler gözetiminde kalan çocuklar, madde bağımlılığından kurtulmak ve eski hayatlarına dönmek için çaba harcıyor.

Çocukların kendilerini evlerinde hissetmeleri için her türlü imkanın bulunduğu Yarı Yol Evi, 3 oda bir salon, mutfak, tuvalet ve banyodan oluşuyor.

Evin salonunda plazma televizyon ve oturma grubu, iki odasında yatak ve giysi dolabı, diğer odada ise çalışma masası ve bilgisayar bulunuyor. Çamaşır makinesi ve buzdolabı gibi beyaz eşyaların da bulunduğu evin mutfağında yemek de yapılabiliyor.

Kendileri için bulunan işlerde çalışan ve yaşama hazırlanan çocuklar burada belirli bir süre kaldıktan sonra alt kattaki 'Çeyrek Yol Evi'ne geçebiliyor.


'BİR TANE ALSAM NE OLUR'

Evde kalan 17 yaşındaki M.K, AA muhabirine yaptığı açıklamada, madde kullanmaya 10-11 yaşında çevresine özenerek başladığını söyledi. Uyuşturucuya, 'Bir tane alsam ne olur' diyerek başladığını ve gerisinin geldiğini ifade eden M.K, şöyle konuştu:

'Sonradan yetmemeye başladı. Artık ilerleyen bir hastalığın içindeydim. Çaresizdim, ümitsizdim, halsizdim. İntihar etmeye bile kalkıştım ancak başarılı olamadım. Kimse uyuşturucu kullanmasın, sürekli dibe batar. Uyuşturucu hiçbir sorunu çözmez.

İyileşmeye başladıktan sonra ailemle ilişkilerim düzeldi, iş yerim oldu. Artık kullanmak zorunda değilim, uyuşturucu olmadan da yapabilirim. Yeni bir iş yerinde çalışmak, ailemle ilişkilerimi düzeltmek istiyorum. İnsanların beni küçük düşürmemesini istiyorum, hor görülmek, çevremden dışlanmak istemiyorum. Ben artık temizim.'


EVDEN KAÇTI, HIRSIZLIK YAPTI

İ.D. ise (16), semtlerinin bozuk bir semt olduğunu ve çevresine bakarak uyuşturucuya başladığını belirtti. İlk başta madde kullanmanın hoşuna gittiğini ancak giderek ızdırap vermeye başladığını dile getiren İ.D. ise şunları anlattı:

'Nefes alamıyordum, yatmakta zorlanıyordum. Yatarken kullandığım şeyi ağzıma alıyordum öyle yatıyordum, bırakamıyordum. Sabah herkes kalktığında kahvaltısına yapar ben onu kullanıyordum. Cebimde para varken yiyecek almak yerine maddeyi alıyordum. Sonra yemek yerim diye düşünüyordum. Evden kaçmaya başladım, ailemi perişan ettim. Halbuki ailemle aram çok iyiydi.

Evden kaçtım, aç kaldım, hırsızlık yaptım, dolandırıcılık yaptım. İlk başta hiç pişman olmadım. Sıkıntım olurdu madde kullanırdım, üzülürdüm madde kullanırdım, sevinirdim madde kullanırdım. Böyle böyle sürdü. Önce ufak bir şeyle başladım, sonra büyüdü gittikçe arttı. Beni bulduklarında sokakta harabenin içinde yaşıyordum. Şimdi kurtulmaya çalışıyorum.'


MADDE KULLANMADAN ÖNCE BAŞARILI BİR ÖĞRENCİYDİ

16 yaşındaki M.G. de madde kullanmaya başlamadan önce okulda başarılı bir öğrenci, temiz bir çocuk olduğunu söyledi.

Okuldan taktir ve teşekkür belgesi aldığını, ailesinin kendisiyle gurur duyduğunu ve okulda öğrencilere okuma yazma bile öğrettiğini anlatan M.G. şöyle devam etti:

'Arkadaşlarıma, semtime özendim. İlk kullandığımda çok güzel geldi, havalara uçuyordum. Sonra acı vermeye başladı. Ailemle aram bozuldu, ailem beni evden kovdu. Arkadaşlarım, tanıdıklarım, 'bizimle gezme, sen şunu kullanıyorsun, sen şusun, busun' dediler. Daha sonra kurumla tanıştım. Şimdi evde kalıyoruz, günlerim çok güzel geçiyor. Çalışıyorum, ailemle aram düzeldi. Beni evden atan ailem, akrabalarım beni ziyarete geliyorlar. Hedefim temiz bir yaşam sürmek, eski günleri geride bırakmak.'


EMNİYETTEN DESTEK

Gaziantep Emniyet Müdürü Halil Yılmaz ise madde bağımlısı çocuklara, yaşamlarını yeniden şekillenme fırsatının verildiği süreçte yardımcı olduklarını söyledi.

'Çiçekler Solmasın' projesinin bir süreç projesi olduğunu, göreve geldikten sonra Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ile protokol imzaladıklarını belirten Yılmaz, şöyle konuştu:

'Bu protokolün gereği, gerek emniyetin gerekse belediyenin yapacağı projelerde bir kurum diğerinin yanında olacak, elinden geldiğince destekleyecek. Gaziantep'te tespit edilen madde bağımlısı çocuklar Gaziantep Büyükşehir Belediyesi'nin rehabilitasyon merkezinde belirli bir dönem tedavi ediliyor. Orada belirli bir süre kalabiliyor çocuk. Bağımlılıktan kurtulmak kolay bir süreç değil. Sadece vücudun değil zihnin de arınması gerekiyor.

Çiçekler Solmasın Projesi kapsamında bu çocukların tedavilerini her açıdan tamamlaması için bir ev kiralandı, dayandı döşendi. Çocuklar çalışıyor ama aynı zamanda tedavileri devam ediyor. Evde uzman rehberler eşliğinde bu çocuklarımız ayakta kalmayı öğreniyor. Tabi yanında destekçileri var. Biz varız, sosyal çalışmacılar, psikologlar, belediye görevlileri var. Onlara, yaşamlarını yeniden şekillendirme fırsatının verildiği bu süreçte yardımcı oluyoruz.'