Almanya Cumhurbaşkanı Christian Wulff, "TBMM'de konuşan 33. yabancı devlet adamı" ve "İlk Alman Cumhurbaşkanı" oldu. Wulff konuşmasını Almanca yaptığı için milletvekillerinin çoğu konuk cumhurbaşkanını simültane tercüme kulaklıklarıyla dinledi.
Konuşmasında Türkiye ile Ermenistan sınırının açılmasını öneren Wulf, sözde Ermeni soykırım iddialarını ise gündeme getirmedi. Wulf bu iddialarla ilgili olarak tartışmalı konuların göz ardı edilmediği bir ortamın oluşturulması gerektiğini söyledi.
Alman Cumhurbaşkanı, İsrail devletinin varlığını sürdürebilmesi için Filistin devletine ihtiyaç olduğuna dikkat çekerek, “Demokratik ve yaşayabilir bir Filistin devleti kurulmalı ve İsrail'le barış içinde yan yana yaşamalıdır” dedi.
İran'ın nükleer programını eleştiren Wulff, Türkiye'nin bu programa karşı durması gerektiğini savundu. Wulff, “İran'ın nükleer programından en çok etkilenen ülkelerden biri de komşusu Türkiye” diyerek, hükümetin politikasını üstü kapalı eleştirdi. Wulff, İran'ın nükleer programında ısrar etmesinin Ortadoğu'da “nükleer yarışa yol açabileceğini” ve dünya barışını tehlikeye sokacağını öne sürdü.
Almanya'da açılan camilere dikkat çeken Wulf, “İslam ülkeleri de, Hristiyanların dini vecibelerini yerine getirmelerine, ilahiyatçılarını eğitmelerine, kiliselerini yapmalarına ve aynı haklara sahip olmalarını sağlamalıdırlar” dedi. Wulff'un bu sözleriyle Heybeliada Ruhban Okulu'nun açılmasını kast ettiği yorumları yapıldı.
Almanya'da yaşayan Türklerin “Almanya'nın bir parçası” olduğunu belirten Wulff, “Kimse kültürel kimliğinden vazgeçmek zorunda değil. Ancak içinde bulunduğu topluma ve yaşam biçimine de uyum sağlamalıdır” dedi. Alman Cumhurbaşkanı, “Türkiye Avrupa için bir kıymettir” diyerek sözlerini tamamladı.