Zengin orta direk güçlü ekonomi demek

00:0029/09/2010, Çarşamba
G: 28/09/2010, Salı
Yeni Şafak
Zengin orta direk  güçlü ekonomi demek
Zengin orta direk güçlü ekonomi demek

Küresel krizin atlatılması açısından orta direğin önemine vurgu yapan TUSKON Başkanı Meral, bu kesimin güçlendirilmesi gerektiğini söyledi. Meral, 'Dünyanın ekonomik ve sosyal sorunlarına çözümler, orta sınıfın güçlendirilmesiyle oluşacak 'orta direk' ile üretilebilir' dedi

Küresel krizin gidişatı ve atlatılması için yapılması gerekenler tartışılırken, Türkiye Sanayici İşadamları Konfederasyonu (TUSKON) Başkanı Rızanur Meral çözümün 'orta direğin' güçlendirilmesinden geçtiğini söyledi. "Dünyanın ekonomik ve sosyal sorunlarına, orta sınıfın güçlendirilmesiyle ortaya çıkacak 'orta direk' çözümler üretebilir" diyen Meral, 'Orta Direğin' oluşturulması adına gereken know-how ve girişimci transferinin sağlanmasında TUSKON'un önemli admlar attığını vurguladı.

TURGUT ÖZAL'IN MODEL VURGUSU

Meral, küreselleşen dünyada ülkelerin ve toplumların yaşadığı sorunların ve bunlara karşı üretilecek çözüm önerilerinin ortak bir zeminde toplanması ve tartışılması gerektiğinin altını çizdi. Global Ekonomik Sempozyum kapsamında gerçekleştirilen 'Karar verici Liderler Forumu'nda konuşan Rızanur Meral, 8. Cumhurbaşkanı merhum Turgut Özal'ın Türkiye için önerdiği Orta Direk olarak adlandırılan orta sınıfın güçlendirilmesi modelinin dünyanın kalkınması için de önemli bir çözüm modeli olduğuna dikkat çekti.

TÜRKİYE'DEN KNOW-HOW

TUSKON'un bugüne kadar yaptığı 10 dış ticaret programında 10 bine yakın işadamını misafir ettiğini, yurtdışına son 5 yılda yaptığı 200'ü aşkın ticari ziyaret ve misafir ettiğini anlatan Meral, Türk-iş dünyasını yurt dışına açarak, keşfedilmemiş pazarlara Türk işadamlarının ticaret ve yatırımlarını götürdüklerini belirtti. TUSKON Başkanı Meral, 'Türk yatırımcıları bu yatırımlarla Türkiye'nin ürettiği know-how'ı bu ülkelere taşıyarak bu ülkelerin kendi orta direklerini oluşturmalarını sağlamaya yardımcı oluyoruz' diye konuştu.

GERİ KALMIŞLIĞIN FATURASI AÇLIK

Meral, ekonomik büyüme ve kalkınmışlığın dünyanın bazı bölgelerinde yoğunlaştığına, geniş coğrafyalarda ise geri kalmışlığın hüküm sürdüğüne işaret ederek, 'Geri kalmışlığın faturası bu ülkelerin halklarına fakirlik ve açlık olarak yansırken, bugün içerisinde terör ve yasadışı göçün de bulunduğu gelişmiş ülkelerin en hayati sorunları da bu geri kalmışlıktan kaynaklanıyor' dedi.


Önlemler kuvvetli değil banka batışları olabilir

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Basel 3 önlemlerinin yürürlüğe gireceğini belirterek, 'Bence yeteri kadar kuvvetli değil. Çünkü biraz daha zorlarsak bir dizi banka daha aslında güçlüğe düşebilir' dedi. Babacan, 'Ne tür sorunlarla karşı karşıya kalacağız? Büyük kamu açıkları mı, büyük kamu borçları mı, bir bakıma savaş borçluluğu gibi mi olacak? Şu sırada aslında başımıza gelen biraz öyle görülebilir. Sadece büyük dünya savaşları sırasında böyle borçluluk olurdu' şeklinde konuştu. Yoksulluğun çok ciddi bir sorun olduğuna dikkati çeken Babacan, dünyada açlık düzeyinin altında yaşayan 1 milyar insan olduğunu bildirdi. Ali Babacan, Türkiye'deki bankacılık krizine değinerek, çok ciddi bir reform sürecinden geçildiğini, çok sıkı bir düzenleme çerçevesi oluşturduklarını, aynı zamanda bankacılık alanındaki otoriteyi güçlendirdiklerini, bütün bu sıkı tedbirlerin ardından son krizde Türk bankacılık sektöründe hiçbir ciddi sorun olmadığını söyledi. Babacan, Basel 3 önlemlerinin artık yürürlüğe gireceğini anımsatarak, 'Bence yeteri kadar kuvvetli değil. Çünkü aslında biraz daha zorlarsak bir dizi banka daha aslında güçlüğe düşebilir. Mümkün olduğu kadar denetimin küresel olması lazım. Ama her bir ülkenin farklı sorunu var, özellikle kısa vadede...' şeklinde konuştu.


Binyıl boyunca kalkınma hedeflerine çok uzağız

Belçika Başbakanı Yves Leterme, 'Binyıl kalkınma hedeflerine ulaşmaktan çok uzakta olduğumuzu kabul etmeliyiz. Küresel sorunlara küresel çözümler bulmamız gerekiyor' dedi. Leterme, küresel kriz sürecinde, Lehman Brothers'ın batışının ardından 2 yıl geçtiğini ve bu süre içinde oldukça başarılı işler yaptıklarını da söyledi. Global Ekonomik Sempozyum kapsamında düzenlenen 'Geleceği Anlamak: Bizi Bekleyen Sorunlar Neler?' konulu oturumda konuşan Leterme, ekonomik kriz sonrasında finansal piyasalara oluşan güvensizliğe de dikkat çekti. Leterme, insana ve eğitime yatırım yapılması, bu yöndeki yardımların artırılması ve eğitim konusundaki eşitsizliğin önüne geçilmesi gerektiğini vurguladı.