İstikrar korunacak

Beyrut
00:0020/01/2011, Perşembe
G: 19/01/2011, Çarşamba
Yeni Şafak
İstikrar korunacak
İstikrar korunacak

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Suriye temasları sonrası geldiği Lübnan'da hükümet krizinin aşılması için temaslarda bulundu. Hizbullah lideri Hasan Nasrallah'la da görüşen Davutoğlu, süreçte gelinen noktadan memnun: “Taraflar iyi niyetli. Çözüm bulunacak”

Lübnan'da başgösteren hükümet krizine çözüm bulmak için Beyrut'a gelen Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, burada çok sayıda temasta bulundu. Suriye ziyaretinin ardından Lübnan'a gelen Davutoğlu, önce krizin taraflarından Hizbullah'ın genel sekreteri Hasan Nasrallah'la görüştü.

Hizbullah üyelerinin İsrail'in hedefinde olmasından ötürü güvenlik önlemleri nedeniyle yeri ve zamanı gizli tutulan görüşmede Türkiye, Lübnan'da barışın ve istikrarın korunmasına ne kadar önem verdiğini açık bir şekilde Nasrallah'a aktardı. Lübnan'daki istikrarın bölgedeki barışa ve istikrara hizmet edeceğinin vurgulandığı 3 saatlik görüşmede krizin nedenleri üzerinde görüş alışverişinde bulunulduğu öğrenildi. Hizbullah kaynakları bu teması, bir 'Türk Dışişleri Bakanı ile Nasrallah arasında yapılan ilk görüşme' olarak nitelendiriyor.

GÜVEN BUNALIMI AŞILACAK

Hizbullah Genel Sekreteri Hasan Nasrallah ile görüşmesi sonrası Katar Emiri El Tani ile birlikte Lübnan Cumhurbaşkanı Mişel Süleyman, Meclis Başkanı Nebih Berri ve Başbakan Saad Hariri ile de bir araya gelen Dışişleri Bakanı Davutoğlu, temaslarıyla ilgili olarak basın mensuplarına yaptığı değerlendirmede, temaslar sonrası gelinen noktanın 'olumlu' olduğunu belirtti. “Taraflarla uzun süren görüşmeler sonrası, krizi detaylı olarak ele aldık. Bunlar Lübnan krizini çözmede önemli rol oynayacak” diyen Bakan Davutoğlu, Türkiye'nin üzerinde durduğu modeli, 'Lübnanlıların çözüm sürecinin parçası olduğu, ülkede istikrarı sağlayacak ve taraflar arasındaki güven bunalımını aşacak bir dizi çaba' olarak niteledi.

TARAFLAR İYİ NİYETLİ

Kriz sonrası Suriye'ye ilk gidişindeki atmosferle şu anki durum arasında önemli farklar bulunduğunu anlatan Ahmet Davutoğlu, tarafların iyi niyetli olduğunu söyledi. “Lübnanlıların kendi aralarında buldukları ortak zemine bölgesel destek sağlamaları lazım” diyen Dışişleri Bakanı, “Bölge ülkeleriyle sürekli temas halindeyiz. Lübnan için bölgesel destek sağlandıktan sonra BM Güvenlik Konseyi düzleminde uluslararası bir toplantı düzenlenebilir” ifadelerini kullandı. Beyrut'ta bulunan Davutoğlu'nun temas listesinde Hristiyan Falanjist lider Samir Jaja, Hristiyan Maruni lider Mişel Aun, Dürzi lider Velid Canbolat gibi diğer siyasi liderler de bulunuyor.

KRİZ NİYE ÇIKMIŞTI?

Birleşmiş Milletler Özel Lübnan Mahkemesi'ne, 2005'te Lübnan Başbakanı Refik Hariri'ye yapılan suikast ile ilgili taslak iddianame sunulmuş ve Lübnan hükümetindeki Hizbullah, söz konusu mahkemenin kendisini hedef alacağını öne sürerek Lübnan Başbakanı Saad Hariri'den mahkemeyi reddetmesini istemişti. Hariri, BM çatısı altındaki mahkemeyi reddetmeyince geçtiğimiz günlerde hükümetten çekildiği açıklayan Hizbullah, ülkede siyasi krize yol açmıştı.


Ortadoğu'nun yeni sahipleri var

ABD'nin en etkili yayın organlarından The New York Times gazetesinde yayımlanan bir makalede, Lübnan'daki siyasi krize çözüm arayışlarının, Ortadoğu'da güç dengelerinin değiştiği ve Türkiye'nin etkinliğinin giderek arttığını gösterdiği yorumu yapıldı. Anthony Shadid imzalı “Lübnan, Ortadoğu'da Nüfuz Sahiplerinin Değiştiğini Gösteriyor” başlıklı makalede, Lübnan'da son yılların en büyük krizinin yaşandığı ve bu krizin çözümünde Suudi Arabistan ve ABD'nin etkisiz kaldığı belirtildi. Makalesinde Ortadoğu'da uzun yıllardır etkin olan Suudi Arabistan ve Mısır'ın etkisinin azaldığını kaydeden Shadid, “Türkiye, İran ve Katar gibi ülkelerin yükselen güçler olarak ortaya çıktığını, ABD'nin ise Tunus ve Irak'taki bazı örnekler gibi Lübnan'daki krizi de çaresizce izlediğini” yazdı. Shahid, Beyrut'ta önde gelen köşe yazarlarından Sarkis Naoum'un “Türkiye, aksi ispatlanana kadar bölgenin yeniden düzenlenmesinde vazgeçilmez bir ülke” sözlerine yer vererek, şunları kaydetti: “Türkiye'nin Lübnan krizinin ardından bölgede yaptığı müdahaleler, geçmiş dönemlerde ilgisiz kaldığı bölgede artık aktif bir şekilde rol oynadığını gösteriyor. Türkiye, bölgesinin yeni süper gücü olma sinyalleri veriyor.


'Davutoğlu insanüstü'

Son yıllarda Türkiye'yi uluslararası arenada etkin bir ko-numa taşıyan ve geçtiğimiz aylarda Foreign Policy dergi-since 'dünyanın en etkili ilk 10 insanı' arasında gösterilen Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'na bir övgü de ABD'de bulunan Richmond Üniversitesi Öğretim Üyesi Joshua Walker'dan geldi. Walker, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun 'hiperaktif ve insanüstü bir dışişleri bakanı olduğunu, bugüne kadar rastlanmayan bir performansa sahip olduğunu' belirtti. Aynı zamanda Washington'da bulunan Alman Marshall Vakfı Akademisi üyeliği de yapan Joshua Walker, Amerikan-Türk Cemiyeti'nin düzenlediği toplantıda yaptığı konuşmada, “Davutoğlu, hemen her yerde olabiliyor. Çok farklı bir insan ve adından da söz ettirmesini biliyor. Gerçekten olağanüstü bir performans sergiliyor” ifadelerini kullandı.