Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, "Çankaya Sofraları"nın üçüncüsünde tarihçiler Prof. Dr. İlber Ortaylı ve Yılmaz
Öztuna'yı ağırladı. Camlı Köşk'te basına kapalı olarak gerçekleşen yemek, yaklaşık 2 saat sürdü. Yemeğe, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Mustafa İsen ve Cumhurbaşkanı Gül'ün Dışişleri Başdanışmanı Gürcan Türkoğlu da katıldı.
Öztuna ve Ortaylı, yemeğin ardından Çankaya Köşkü'nden çıkışları sırasında gazetecilere yemeğe ilişkin açıklamalarda bulundular. "Sayın Cumhurbaşkanı ile çok güzel bir kültür, sanat, tarih, coğrafya turu yaptık, konuştuk. Çok güzel vakit geçirdik" diyen Öztuna, Gül'ün daha da önce de kültür ve sanat adamlarıyla bir araya geldiğini, kendilerinin de bu kapsamda bugün Çankaya Köşkü'nde bulunduklarını hatırlattı.
Prof. Dr. Ortaylı ve kendisinin Osmanlı tarihçileri olduğunu dile getiren Öztuna, Cumhurbaşkanı Gül'ün de Osmanlı tarihiyle yakından ilgilendiğini belirtti. Öztuna, yemekteki sohbetin de bu çerçevede ilerlediğini anlattı.
Prof. Dr. İlber Ortaylı da klasik Osmanlı tarihinin konuşulduğunu, İttifak ve Terakki dönemine gelmediklerini belirterek, "Çok eskide kaldık. Tolunoğullarından başladı işler, Selçukilerden geçtik. Yani 1402-1412 arasında Fetret Devri'nde bitti diyelim" dedi.
Öztuna ve Ortaylı, yemekte, dün Fransa'nın başkenti Paris'te yapılan ve Expo 2015'e ev sahipliği yapılacak kentin belirlendiği oylamanın da gündeme geldiğini aktardılar. İlber Ortaylı, "Expo nedeniyle Okyanus takım adalarındaki küçük
devletlerin bize ettikleri bir oyun var. O vesileyle o coğrafya konuşuldu" dedi.
Yılmaz Öztuna da Cumhurbaşkanı Gül'ün, kendilerine hangi devletlerin İzmir için oy kullandığını anlattığını kaydetti. Öztuna, "Sayın Cumhurbaşkanı büyük Avrupa devletlerinin, Almanya, İngiltere ve Fransa'nın İzmir için oy kullandığını söylediler. O küçük devletlerde, Antiller ve Okyanusya'daki ada devletlerinde müşkülatımız olduğunu, o
yüzden İzmir'in kaybettiğinden bahsettiler. 2 saat böyle geçti" dedi. Bir gazetecinin, "Gündemdeki diğer sıcak konulara değindiniz mi" sorusu üzerine İlber Ortaylı "Ona vakit kalmadı" dedi. Yılmaz Öztuna ise soruyu "Bizimle o konuları konuşmazlar zaten. Biz, politikacı değiliz, kültür adamıyız" diye yanıtladı.
Menünün sorulması üzerine de Ortaylı, levrek yediklerini belirterek, "Bir de saray tatlısı ikram ettiler. Orijinal ve iyi bir saray
tatlısıydı" diye konuştu.
Öztuna ise, "Sohbet o kadar tatlıydı ki, yediğimizi de unuttuk" dedi. Yemekte konuklara, zeytinyağlı kuşkonmaz, peynirli su böreği, levrek ızgara, yeşil salata, saray tatlısı, Türk kahvesi, Doluca Sarafin Chardonnay ve Doluca Sarafin Merlot şarapları ikram edildiği öğrenildi.
Topkapı Sarayı Müzesi Başkanı, Prof. Dr. İlber Ortaylı 1947 yılında doğdu. İlk ve orta öğrenimini İstanbul ve Ankara'da tamamlayan Ortaylı, 1965'te Ankara Atatürk Lisesinden mezun oldu. Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi (1969) ile Ankara Üniversitesi Dil Tarih Coğrafya Fakültesi Tarih Bölümü'nü bitiren Ortaylı, Viyana Üniversitesi'nde Slavistik ve Orientalistik okudu. Chicago Üniversitesi'nde yüksek lisans çalışmasını Prof. Dr. Halil İnalcık ile yapan Ortaylı, "Tanzimat Sonrası Mahalli İdareler" ile doktor, 1979'da "Osmanlı İmparatorluğu'nda Alman Nüfuzu" çalışmasıyla da doçent oldu. 1983'te istifa eden Ortaylı, Viyana, Cambridge, Oxford ve Tunus üniversitelerinde misafir öğretim üyeliği yaptı, seminerler ve
konferanslar verdi. Yerli ve yabancı bilimsel dergilerde Osmanlı tarihinin 16. ve 19. yüzyılı ve Rusya tarihiyle ilgili makaleleri
yayımlanan Ortaylı, 1989-2002 yılları arasında Ankara Üniversitesi Siyasal Bilimler Fakültesi İdare Tarihi bilim dalı başkanlığı yaptı.
İlber Ortaylı, halen sürdürdüğü Topkapı Sarayı Müzesi Başkanlığı görevinin yanı sıra Galatasaray Üniversitesi Hukuk Fakültesi Kamu Hukuku Bölüm başkanlığını da yürütüyor.
Yılmaz Öztuna, 1930'da İstanbul'da doğdu. Lise öğreniminin yanında İstanbul Konservatuvarı'na devam eden Öztuna, 1950-57 yılları arasında Fransa'da yaşadı. Öztuna, Paris Üniversitesi Siyasi İlimler Enstitüsü'nde Sorbonne'da Fransız Medeniyeti kısmında, Alliance Française'in yüksek kısmında okudu ve Paris Konservatuvarı'na devam etti. 1969'da Adalet Partisi'nden Konya Milletvekili seçilen Öztuna, TRT'de denetleme kurulu, repertuvar kurulu, eğitim kurulu üyelikleri, Kültür Bakanlığında bakan başmüşavirliği, İstanbul Teknik Üniversitesi Türk Musikisi Devlet Konservatuvarında ve Türk Musikisi Korosu'nda kurucu
yönetim kurulu üyelikleri yaptı.
Milli Eğitim ve Kültür bakanlıklarında ihtisas kurullarında üye ve başkan olarak görev yapan Öztuna, Milli Eğitim Bakanlığınca yayınlanan Türk Ansiklopedisi'nin genel yayın müdürlüğünü de yürüttü. Öztuna'nın, çok sayıda eseri bulunuyor.