2B'ler yarıya inecek 10 bin peşin 5 taksitle satılacak

Cahit Saraçoğlu
00:0019/01/2011, Çarşamba
G: 18/01/2011, Salı
Yeni Şafak
2B'ler yarıya inecek 10 bin peşin 5 taksitle satıl
2B'ler yarıya inecek 10 bin peşin 5 taksitle satıl

Şubata kadar Meclis'e sunulacak orman vasfını kaybetmiş 2B arazilerine ilişkin taslata, 475 bin olarak hesaplanan ancak çalışma ertesi 250 bin hektara revize edilen 2B alanının yaklaşık 10'da 1'inin orman vasfına kavuşturulması yer alıyor. Çevre Bakanı Eroğlu, arazilerin 10 bin peşin 5 ay taksitle satılmasının da Bakanlar Kurulu'nda netleşeceğini söyledi

Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, 2-B arazilerinin satışı ile ilgili yasa tasarısının bir ay içinde Meclis'e gelebileceğini söyledi. Eroğlu, 2011 Uluslararası Orman Yılı kapsamında TBMM'de düzenlenen ağaç dikme töreninden sonra gazetecilerin sorularını yanıtladı. Eroğlu, “Bizim açımızdan hazırlığımız tamam. Artık Başbakanımızın talimatına bağlı. Ayrıca 10 bin peşin ve 5 ay taksitle kısmı da bir ay içinde Bakanlar Kurulu'nda netleşecek” dedi.

200 BİN HEKTAR TESCİLİ

Orman vasfını kaybetmiş 2-B arazilerine ilişkin taslağın çalışmalar sürüyor. Şubat ayına kadar Meclis'e sunulması planlanan taslakta, 475-500 bin olarak hesaplanan ancak sonrasında kadastro çalışmalarının ardından 250 bin hektar olarak revize edilen 2-B alanının yaklaşık 10'da 1'inin orman vasfına kavuşturulması yer alıyor. Böylece 200 bin hektar alanın tescil çalışmaları yapılacak.

SADECE KULLANICI HAKKI VAR

Taslağa göre 2-B arazisi üzerinde 'kullanıcı' durumunda olanların hak sahipliği doğmuş kabul ediliyor. Belediye mücavir alan sınırları içinde yapılaşma bulunan bina ve bahçe gibi kullanım alanlarıyla birlikte metrekare sınırlaması olmaksızın hak sahiplerine doğrudan satılabilecek. Belediye mücavir alan sınırları dışında kalan, 100 dönüme kadar tarım arazileri de kuru-sulu ayrımı yapılmaksızın hak sahiplerine doğrudan satılabilecek.

ORMAN VASFINA KAVUŞACAK

Hayvancılığın olmadığı köy me-ralarının orman vasfına kavuşturulmasına dönük çalışma kapsamında Orman Genel Müdürlüğü'nce uygun görülen yerler, yeniden ağaçlandırılacak. Bu kapsamda 250 bin hektar alanın 10'da 1'ine yeniden orman vasfı kazandırılabileceği belirtiliyor.

SATIŞLAR 35 İLDE YAPILACAK

2-B'ler, ilk aşamada 35 ilde satışa çıkarılacak. Söz konusu iller “Adana, Amasya, Ankara, Antalya, Aydın, Balıkesir, Bilecik, Bolu, Burdur, Bursa, Çanakkale, Çankırı, Denizli, Düzce, Edirne, Gaziantep, Hatay, Isparta, İstanbul, İzmir, Kahramanmaraş, Karabük, Kırıkkale, Kırklareli, Kocaeli, Kütahya, Manisa, Mersin, Muğla, Sakarya, Samsun, Sinop, Tokat, Trabzon, Yalova” şeklinde sıralanıyor.


Muhteşem piyango

Orman vasfını yitirmiş arazilerin satışına ilişkin geri sayım başladı. Sadece İstanbul'da belirlenen 70 bin parsel 2B arazisinden 3 milyar lira gelir bekleniyor. İlk Bakanlar Kurulu'nda konunun ele alınması ve düzenlemenin Meclis tatile girmeden yasalaşması öngörülüyor. Yasa çıktıktan sonraki üç ay içerisinde başvurular alınacak. Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü de 2B arazilerini tespit çalışmalarını tamamladı. Türkiye genelinde 473 milyon metrekare 2B arazisi var. 2B'lerin en fazla olduğu il ise Antalya. İstanbul'da siyasetçisinden işadamına, sanatçısından tarlasını eken çiftçisine kadar binlerce kişi TBMM'deki 2B yasasını bekliyor. 2B kapsamında İstanbul'da 70 bin parsel arazi tespit edildi. Bu arazilerin, 150 binin üzerinde sahibi olduğu belirtiliyor. 2B'yi bekleyen ünlü isimler arasında eski Başbakanlardan Tansu Çiller, AK Parti Milletvekili Hamza Yerlikaya, gazeteci Ahmet Taşgetiren, işadamları Ali Aytemiz, Galip Öztürk, Tuncer Hunca, Tuncay Kopuz, Ahmet Kopuz, Sultan Selim Kosif, türkücü İsmail Türüt, oyuncu Halit Ergenç, eski müsteşar Fahri Kasırga ve eski Diyanet İşleri Başkanı Tayyar Altıkulaç da var.


Bir kısmı kamuya tahsis edilecek

Çevre ve Orman Bakanlığı orman kadastrosu ve tapu kadastro ile ortaklaşa yaptıkları çalışma sonucu envanterler çıkarıldı. Üzerinde konut bulunan, vatandaşın tamamen işgal ettiği yerler ile üzeri boş olan ya da su havzası durumunda olup ancak ileride 2-B olarak kullanılabilecek yerlerin kamu kurumlarına tahsis edilmesi planlanıyor. Edinilen bilgiye göre, şubat ayına kadar TBMM'ye sunulması planlanan orman vasfını yitirmiş 2-B arazileriyle ilgili olarak Maliye, Çevre ve Orman ile Bayındırlık ve İskan Bakanlığı çalışmalarını hızlandırdı. Taslakta 2-B tanımı “1980 yılı öncesi orman niteliğini tamamen kaybetmiş yerlerden tarla, bağ, bahçe, meyvelik, zeytinlik, fındık-fıstıklık gibi çeşitli tarım alanları ve otlak, kışlak, yayla gibi hayvancılıkta kullanılmasında yarar görülen araziler ile şehir, kasaba ve köy yapılarının toplu olarak bulunduğu yerleşim alanlarının hazine adına orman vasfı dışına çıkarılması uygulaması” olarak yapılıyor.


25 milyar lira gelirle tarım dışı TOKi'ye

Tarım arazileri dışında kalan ve üzerinde yapılaşma bulunan, Maliye Bakanlığı'nın uygun gördüğü taşınmazlar da Toplu Konut İdaresine (TOKİ), Büyükşehir ve ilçe belediyelerine kentsel dönüşüm projelerini gerçekleştirmeleri için devredilecek. Çarpık kentleşmenin olduğu 2-B alanlarında devir işlemleri, emlak vergisi metrekare birim değeri üzerinden gerçekleştirilecek. Devir yapılırken, mevcut kentsel dönüşüm uygulamalarında olduğu şekilde hak sahiplerine yeni inşa edilecek konutlarda daireler verilecek. Ayrıca 2-B arazilerinin satışından ortalama 15 ila 25 milyar lira gelir bekleniyor. Satışını Maliye Bakanlığı'nın koordine ettiği 2-B'leri almak isteyen hak sahipleri, taslak kanunlaştıktan sonra 6 ay içerisinde başvuru yapabilecek. Başvurular, illerde defterdarlık, ilçelerde ise mal müdürlüklerine olacak. 2-B arazilerini almak isteyen hak sahiplerinden müracaatları sırasında bölgelere, ilçelere ve arazinin konumuna göre farklı miktarda satış tutarından mahsup edilmek üzere bir başvuru bedeli alınacak.


Ortalama fiyat 30 bin lira

İstanbul'da 2B arazilerinin fiyatlarının ilçelere göre değişeceği ancak bir dönümünün ortalama 30 bin liraya satılacağı ifade ediliyor. Bu şekilde elde edilmesi beklenen gelir ise 3 milyar lira. Yapılan çalışmalarda İstanbul'da en fazla 2B arazisi 20 bin 500 parsel ve 26 milyon 700 bin metrekareyle Beykoz'da tespit edildi. Buradaki arazilerin satışından 800 milyonla 1 milyar lira arası gelir beklendiği ifade ediliyor. Beykoz, Küçükçekmece, Şişli, Çatalca, Ümraniye, Kartal, Sarıyer, Silivri, Arnavutköy, Sultanbeyli, Sancaktepe, Çekmeköy, Eyüp, Sultangazi, Kağıthane, Pendik, Tuzla, Maltepe, Şile gibi 19 ilçede, 70 bin parsel 103 milyon metrekare 2B arazisi olduğu belirlendi. Bu tespitler, Tapu Kadastro müdürlüklerinde askıya çıkartılıp itirazlar alındı ve kesinleştirildi