Konya, Uzmanlaşmış Meslek Edindirme Merkezleri Projesi'ne dahil edildi. KSO Başkanı Tahir Büyükhelvacıgil, BECERİ 2010 adıyla kamuoyuna tanıtılan ve beceri kazandırılarak istihdamı artırılması projesi olan UMEM'de Konya'nın da yer almasının çok önemli bir gelişme olduğunu söyledi.
Türkiye'de 19 il'de uygulanacak olan Uzmanlaşmış Meslek Edindirme Merkezleri Projesi (UMEM)'nde Konya da yer alıyor. Konya Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Tahir Büyükhelvacıgil, BECERİ 2010 adıyla kamuoyuna tanıtılan ve beceri kazandırılarak istihdamı artırılması projesi olan UMEM'de Konya'nın da yer almasının çok önemli bir gelişme olduğunu söyledi. Başkan Büyükhelvacıgil, “UMEM'de Konya'nın da yer almasından dolayı Başta Sayın Başbakanımız olmak üzere, TOBB Başkanı Sayın Rifat Hisarcıklıoğlu'na, projede bulunan tüm kurum ve kurumlarımızın yöneticilerine teşekkür ederim” dedi. Türkiye'de her yıl çalışma çağına 800 bin gencin girdiğinin altını çizen Başkan Büyükhelvacıgil, “Bugün Türkiye'nin önemli sorunlarından birisi işsizlik değil, nitelikli eleman ihtiyacının karşılanması sorunudur. Milli Eğitim Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Türkiye İş Kurumu, TOBB, TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi büyük bir kamu-özel sektör ortaklığı ile yürütülecek olan UMEM Projesi ise, Türkiye'nin işsizlik sorununu ortak akılla çözecek önemli bir projedir. Bu proje ile eğitimi sırasında maaş verilerek nitelikli eleman yetiştirilecek ve ihtiyacı olan işverenlerin nitelikli eleman ihtiyacı karşılanmış olacaktır” şeklinde konuştu.
UMEM'in işsizlerin koluna 'Altın Bilezik' takarak, iş hayatına katılımı artırmayı hedeflediğinin altını çizen Başkan Büyükhelvacıgil, proje ve işleyiş süreci hakkında şunları söyledi: “Uzmanlaşmış Meslek Edindirme Merkezleri Projesi (UMEM) yılda yaklaşık 200 bin işsizi eğiterek 5 yılda toplam 1 milyon işsizi meslek sahibi yapacak. Yılda 9 bin 858 kursun düzenleneceği UMEM projesi kapsamında 2 ile 6 ay arasında eğitim görecek işsizler, eğitimden sonra ise eğitim kadar staj yapacak. Proje kapsamında eğitim süresince günlük 15 TL yevmiye ve staj süresinde de maaş verilecek. Bölgesel ve sektörel mesleki eğitim ihtiyaçları Odaların aktif katılımıyla TOBB-ETÜ tarafından belirlenecek. Pilot olarak seçilen, Konya'nın da yer aldığı 19 ilde ihtiyaç analizi uygulanacak, TOBB Sektör Meclislerinde anket çalışmaları ve odak grup çalışmaları gerçekleştirilecektir. Eğitim Alt yapısının geliştirilmesi çalışmaları MEB ve İŞKUR koordinasyonunda sağlanacaktır. Belirlenen ihtiyaçlar doğrultusunda İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulları'nca gerekli kursların açılması için karar alınacaktır. Kurs içerikleri ihtiyaç analizine dayalı olarak belirlenecek ve kurs yönetimi tarafından kurslara katılmaya hak kazanan kursiyerler belirlenecektir.”