'Soykırım' kararına zincirleme tepki

Aslıhan A. Karataş
00:0021/03/2010, Pazar
G: 20/03/2010, Cumartesi
Yeni Şafak
'Soykırım' kararına zincirleme tepki
'Soykırım' kararına zincirleme tepki

ABD Komisyonu'nun Ermeni tasarısı kararına tepki olarak önce Başbakan Erdoğan Amerika'ya kendisinin yerine bir bakanı gönderebileceğini açıkladı. Onu, TÜSİAD'ın Washington ziyaretini iptal etmesi izledi. Son olarak da Türk-Amerikan Konseyi toplantısı ertelendi

ABD Kongresi'nin Dışişleri Komisyonu'nda sözde "Ermeni soykırımı" tasarısının kabul edilmesiyle başlayan çatlak, üst üste alınan iptal kararıyla daha da büyüyeceğe benziyor. Amerikan yönetimine verilen sert mesajlar, Washington Büyükelçisi Namık Tan'ın Ankara'ya çağrılması ve Başbakan Erdoğan'ın Nisan ayında ABD'de yapılacak Nükleer Güvenlik Zirvesi'ne kendisinin yerine bir bakanın katılabileceğini açıklaması ile başlamış, ardından TÜSİAD heyeti Washington ziyaretini iptal etmişti. Son olarak DEİK/Türk-Amerikan İş Konseyi (TAİK) ve American-Turkish Council (ATC) tarafından her yıl Nisan ayında düzenlenen Türk-Amerikan İlişkileri Ortak Yıllık Konferansı'nın da ertelendiği bildirildi.

GEREKÇE: KOMİSYONUN KARARI

Konferansın, 11-14 Nisan arasında Washington'da yapılması bekleniyordu. DEİK'in açıklamasında, toplantının, iki hafta önce ABD Kongresi'nin Dış İşleri Komisyonu'nda alınan karar ve takip eden gelişmelerden dolayı ertelendiği vurgulandı. Geçen yıl yapılan konferansa Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ ve Amerikalı mevkidaşı Mike Mullen de katılmıştı. Daha önceki yıllarda Başbakan Erdoğan da katıldığı bir toplantıda konuşma yapmıştı.

VATANDAŞLARA "TERÖR" UYARISI

Öte yandan Amerikan Dışişleri Bakanlığı'nın vatandaşlarına yaptığı ziyaret uyarısı tepki topladı. Bakanlığın açıklamasında, Türkiye'yi ziyaret etmeyi düşünen ABD'li vatandaşlar olası terör saldırıları ve şiddet olaylarına karşı dikkatli olmaları konusunda uyarıldı. Uyarının 19 Mart ile 30 Nisan tarihleri arasında geçerli olduğu belirtildi. Ayrıca Türkiye'deki ABD diplomatik temsilciliklerinin, Amerikan vatandaşlarını Nevruz'la ilgili ikaz ettiği de ifade edildi.


Hedef Obama'nın 24 Nisan konuşması

İsveç Parlamentosu'ndan geçen Ermeni karar tasarısından sonra İsveç hükümetinin attığı adımları "telafi edici" bulan Ankara, benzer adımları ABD'den bekliyor. Bu adımların başında, ABD Başkanı Barack Obama'nın 24 Nisan konuşmasında 1915 olaylarını "soykırım" olarak tanımlamaması garantisi geliyor. Bu arada İsveç Parlamentosu'nun Ermeni tasarısını kabul etmesinden sonra Türkiye'ye çağrılan Stockholm Büyükelçisi Zergün Korutürk'ün İsveç hükümetinden gelen açıklamaların ardından geri dönmesinin önünde engel kalmadığı belirtiliyor.


8,5 milyon'luk yardım açılımı

İsveç, Türkiye'yi AB'ye hazırlama amacıyla Kopenhag kriterleri kapsamında demokrasi, insan hakları ve eşitlik alanlarında ilerleme sağlanması için Türkiye'ye yardım edecek. Yardımın miktarı ise yaklaşık 8,5 milyon euro. Yardım programında Türkiye'deki Asuri, Süryani, Kürt, Roman ve Aleviler'e vurgu yapılıyor. İsveç, 5 yıl önce başlattığı proje çalışmalarını 2010-2013 arasında artırarak sürdürecek. Hükümet 45 milyon kronluk yıllık proje yardımını 87 milyon krona yükseltmiş oldu.