Türkiye yatırımcının gözünü korkutuyor

00:0024/12/2009, Perşembe
G: 23/12/2009, Çarşamba
Yeni Şafak
Türkiye  yatırımcının  gözünü  korkutuyor
Türkiye yatırımcının gözünü korkutuyor

Hükümetin, 2011 seçimleri öncesinde siyaset sahnesinde yaşanan ısınmanın da etkisiyle ekonomi politikalarını ikinci plana atması, yatırımcıları 2010 için tedirgin ediyor

Reuters haber ajansında, “Investors may turn wary as Turkish risk factors flicker” (Türkiye'de risk faktörlerinin artması yatırımcılar için endişe yaratıyor) başlığıyla yayımlanan haber analizde, geçtiğimiz yıl ülkede finans piyasalarında sıkıntı yaratan siyasi sorunun yatırımcıları etkilemediği, ancak önümüzdeki yılda bunun tersi olabileceğine dikkat çekildi.

SORUNLAR İKİNCİ PLANDA

Reuters analizinde, analistlerin gelecek yıl düzenlenecek seçimler öncesinde, kendilerini çok fazla siyasi sorunlara veren politikacıların, Uluslararası Para Fonu (IMF) desteğinin mali disiplini olmadan, finansal sorunları ikinci plana atmalarından korktuğu ifade edildi. Bununla birlikte, ülkenin bütçe açığının 2010 sonrasında gayri safi yurtiçi hasılasının (GSYİH) yüzde 5'i ile 6'sı arasında bir orana denk gelmesinin de yatırımcılar arasında tedirginlik yarattığı vurgulandı.

AB'YE UYULUYOR

Başbakan Tayyip Erdoğan'ın gündeminin büyük bir kısmının Avrupa Birliği'ne katılma başvurusuyla bağlantılı olduğuna dikkat çekilen analizde, Türk hükümetinin ülkenin ekonomik ve siyasi standartlarını AB üyesi ülkelerinkine benzer bir hale getirmeye çalıştığı belirtildi.

ÜLKE SATRANÇ OYUNU GİBİ

İsviçreli yatırım bankası UBS analistlerinden Reinhard Cluse'un “Türkiye tahtanın yarısının saklı olduğu bir satranç oyununa benziyor. Oyunun tamamını anlamak da zorlanıyoruz” yorumuna yer verilen analizde, ülkede geçtiğimiz yıl yaşanan olumsuz gelişmelere rağmen analistlerin beklentilerini yüksek tuttuğu hatırlatıldı.

2001 İLE SAĞLAMLAŞTILAR

Yabancı yatırımcıların çoğunluğuına sahip olduğu İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) bu yıl yüzde 88'lik bir yükseliş yaşadı ve gelişmekte olan piyasalar arasında öne çıkan bir performans sergiledi. Analize göre, 2001 yılında yaşanan ulusal mali krizden sonra gerçekleştirilen reformlar, Türkiye'nin yaşanan son krizde gelişmekte olan diğer ülkelere kıyasla daha iyi bir konumda olmasını sağladı. Reuters, Fitch'in Türkiye'nin borç görünümünü iki puan yükselterek, BB+'ya yükselttiğini de hatırlattığı analizde, yine de bu notun Türkiye'yi yatırım yapılabilecek bir ülke seviyesine çıkarmadığının altını çizdi.