Haberleşme Sempozyumu'nun sonuç bildirgesinde cep telefonlarında kontör yerine kuruş hesabına gidileceği, yerli arama motoru kurulacağı, yazılım sektörüne standardizasyon ve sertifikasyon getirileceği açıklandı.
Bildirgeye göre 2010'da üç boyutlu TV yayıncılığı başlayacak ve 2013'e dek mobil veri trafiği 66 kat artacak. Bildirgede, Türkiye bilişim sektörünün büyüklüğünün 31 milyar doları aştığı, son altı ayda 6 milyon kişinin 3N abonesi olduğu ve 2012'de Türkiye'nin 7 uyduya sahip olmasının hedeflendiği yer alıyor.
Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) ile Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'nun (BTK) 9 11 Aralık 2009'da ortaklaşa düzenledikleri Haberleşme Teknolojileri ve Uygulamaları Sempozyumu'nun (HABTEKUS) sonuç bildirgesi açıklandı.
Hane bazında sabit hat üzerinden İnternet'e bağlanma oranının Türkiye'de yüzde 32, AB üyesi ülkelerde ortalama yüzde 54 olduğu açıklanan bildirgede, Türkiye'nin 2010 sonu itibariyle AB ortalamasını yakalayacağı öngörüsüne yer verildi. Kullanıcı tarafından üretilen içeriğin önemini artıracağı, operatörlerinse giderek daha fazla taşıyıcı rolü ile ön plana çıkacağı bildirilirken, IPV4'ten IPV6'ya dönüşüm olacağı açıklandı. 3N ve fiber optik alt yapının yaygınlaşmasıyla hem içeriğin zenginleşeceği, hem de Ar-Ge yatırımlarının artacağı vurgulanan bildirgeye göre, Ulaştırma Bakanlığının yaklaşık 200 milyon dolar Ar-Ge kaynağı bulunuyor.
Türkiye bilişim sektöründeki fırsatların başını düşük girişim sermayesi ile yazılım çektiği söylenen bildirgede, Ar-Ge faaliyetlerini geliştirecek düzenlemeler arasında şunlar sıralanıyor:
Teknokentlerde finansal avantaj sağlanması, proje fonlarının zamanında karşılanması, bilişim kentleri kurulması ve ekonomik faaliyetlerin bütünleştirilmesi, bilişim uzmanı yetiştirecek eğitim kurumlarının artırılması, inovasyon kültürünün geliştirilmesi, üniversite-sanayi iş birliğinin güçlendirilmesi, yerli malının tercih edilmesi.
Sonuç bildirgesinin tamamını okumak için tıklayın: http://www.habtekus.yildiz.edu.tr/2009/tr/main.php