Türkiye'nin Ortadoğu'da çok etkin bir ülke olduğunu belirten Arap ülkelerinin Merkez Bankası yetkilileri, bu süreçte körfezin mali kaynaklarının Türkiye'ye açık olduğunun altını çizdiler
Körfez ülkelerinin bankacıları, Türkiye'nin, körfez yatırım fonları ile merkez bankalarıyla, döviz takas anlaşması yapabileceğini belirttiler. Davos'ta başta Suudi Arabistan merkezli Uluslararası Körfez Bankası Başkanı Cemmaz El Suhumi olmak üzere görüşülen bankacılar, Türkiye'nin körfez ülkelerindeki mali kaynaklardan daha çok faydalanabileceğini söylediler. Körfez bankalarının yetkililerine göre, Türkiye'nin, Suudi Arabistan, Kuveyt ve Birleşik Arap Emirlikleri'ndeki fonlardan ve bu ülkelerin merkez bankaları aracılığıyla sağlanabilecek döviz takası ve kredi hattı imkanlarından faydalanma imkanı bulunuyor.
IMF'nin bile Suudi Arabistan'dan kaynak istediği ve likiditenin çok sıkışık olduğu bir küresel ortamda körfez fonlarının en uygun şartlı finansman imkanı olduğunun altını çizen bankacılar, Türk finans sektörünün güçlü bir temele sahip olduğunu ve kolaylıkla bu fonları çekebileceğini kaydediyorlar. Türkiye'nin Ortadoğu'da çok etkin bir ülke olduğunu belirten bankacılar, bu süreçte körfezin mali kaynaklarının Türkiye'ye açık olduğunu vurguluyorlar.
ABD Merkez Bankası ile Avrupa Merkez Bankasının, diğer ülke bankalarına döviz takasıyla, likidite sağladığını belirten bankacılar, Suudi Arabistan Merkez Bankası SAMA'nın da Türkiye'ye likidite sağlayabileceğini vurguluyorlar. SAMA'nın Türkiye ile döviz takası anlaşması yapma imkanının bulunduğunu kaydeden yetkililer, böyle bir anlaşma yapılması halinde zaten yeterli döviz rezervine sahip Türkiye'nin likidite düzeyinin daha da yükseleceğini kaydediyorlar.
Bu arada, körfez ülkelerindeki yatırım fonlarının da Türkiye'deki kamu ve özel sektör yatırımlarına kaynak sağlayabileceği belirtiliyor. Türkiye'nin dinamik bir ekonomiye sahip olduğunun altını çizen bankacılar, Suudi Arabistan, Kuveyt ve Birleşik Arap Emirlikleri'nin elinde önemli bir yatırım fonu birikimi olduğunu kaydediyorlar. Suudi Arabistan'ın elinde 1 trilyon dolarlık bir yatırım fonu bulunurken, bu ülkeyi 875 milyar dolarlık fon ile Birleşik Arap Emirlikleri ve 700 milyar dolarla da Kuveyt izliyor.