Yurtdışı Türkleri Başkanlığı kuruldu

Aa
00:0024/03/2010, Çarşamba
G: 24/03/2010, Çarşamba
Yeni Şafak
Yurtdışı Türkleri Başkanlığı kuruldu
Yurtdışı Türkleri Başkanlığı kuruldu

TBMM Genel Kurulunda, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı kurulmasını öngören kanun tasarısı kabul edilerek yasalaştı

Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı kurulmasını öngören kanun tasarısı, TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek yasalaştı.

Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanuna göre, Başkanlık; yurtdışında yaşayan vatandaşlarla ilgili çalışmalar yapacak, sorunlarına çözüm üretecek, soydaş ve akraba topluluklarla sosyal, kültürel ve ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi amacıyla bu topluluklara yönelik faaliyetler yürütecek.

Başkanlık; AB çerçevesinde yürütülen projeler hariç, kamu kurum ve kuruluşlarınca Türkiye'de eğitim görmesi uygun görülenlerle, uluslararası anlaşmalar çerçevesinde Türkiye'ye gelen öğrencilerin eğitim süreçlerinin başarılı olması için için her türlü esası belirleyecek, ilgili kurumlar arasındaki koordinasyonu sağlayacak.

Başbakanlığa bağlı kurulacak Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı; kamu tüzel kişiliğine sahip ve özel bütçeli olacak.

Başkanlıkta 3 Başkan Yardımcısı ve 3 Başkanlık Müşaviri görevlendirilebilecek.

Başkanlık, görevleri ve süresi belirtilmek kaydıyla Başkanın teklifi ve Başbakanın onayıyla özel ihtisas ve araştırma komisyonları kurabilecek. Başkanlık bünyesinde görev alanıyla ilgili kurulacak ülke ve bölge masaları, Başbakanın oluruyla belirlenecek.

Yurtdışı Türkler Başkanlığı, hizmetlerini takip ve koordine etmek için gerekli görülen yerlerde koordinasyon ofisleri açabilecek. Başkanlık, görevlerini yerine getirirken yerli veya yabancı, gerçek veya tüzel kişilerden hizmet satın alabilecek.

Başkanlığa ayrılan ödeneklerden, bakanca belirlenecek kısım, Başkanlık bütçesine gider kaydedilmek suretiyle özel hesaba aktarılacak. Aktarılan bu tutarın harcanması, muhasebeleştirilmesi ve denetlenmesine ilişkin esasları, Maliye Bakanlığı ile Başkanlık ortak belirleyecek.

Öğrenim görmek amacıyla Türkiye'ye gelen yabancı uyruklu öğrencilere, Yabancı Öğrenci Değerlendirme Kurulunca belirlenen esaslar çerçevesinde verilecek burs, barınma, iaşe, tedavi ve diğer gideler için ilgili kurum bütçelerine Maliye Bakanlığınca ödenek konulacak.


-BAŞKANLIĞIN BİRİMLERİ-

Başkanlığın hizmet birimleri; Yurtdışı Vatandaşlar Daire Başkanlığı, Kültürel ve Sosyal İlişkiler Daire Başkanlığı, Kurumsal İlişkiler ve İletişim Daire Başkanlığı, Yabancı Öğrenciler Daire Başkanlığı, Strateji Geliştirme Daire Başkanlığı, Hukuk Müşavirliği, İnsan Kaynakları ve Destek Hizmetleri Daire Başkanlığından oluşacak.

Başkanlığın görev alanına giren konularda belirlenecek politikaların oluşturulmasına yardımcı olmak üzere; Yurtdışı Vatandaşlar Danışma Kurulu, Kültürel ve Sosyal İlişkiler Eşgüdüm Değerlendirme Kurulu, Yabancı Öğrenci Değerlendirme Kurulu kurulacak.

Başkanlığa, 101 kadro ihdas edilecek. Başkanlık personeli, Devlet Memurları Kanununa tabi olacak.

Türkiye'de Öğrenim Gören Yabancı Uyruklu Öğrencilere İlişkin Kanun yürürlükten kaldırılacak.

Başkanlığın yurtdışında yapacağı mal ve hizmet alımları, kiralama hizmetleri, Kamu İhale Kanununa tabi olmayacak.

2010 yılı için geçerli olmak üzere, 2010 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunundaki sınırlamalara tabi olmaksızın, Başkanlık kadrolarına atama yapılabilecek, satın alma ve kiralama yapılabilecek.

Diğer şartların yanı sıra dil şartını yerine getiren ve 40 yaşını geçmeyenler, Başbakanın veya ilgili bakanın oluruyla 'Yurtdışı Türkler Uzmanı' olabilecek. Atananlar 2 yıl içerisinde Başkanlıkça belirlenen alanlarda tez verecek.


-GÖRÜŞMELER-

Tasarı üzerinde görüşlerini dile getiren MHP İzmir Milletvekili Şenol Bal, 'geç kaldığını' söylediği tasarıyı canı gönülden desteklediklerini ifade etti.

Tasarının muhtevasının kendilerini heyecanlandırdığını belirten Bal, 'MHP iktidarında ilk yapacağımız işlerden birisi bu Başkanlığı bakanlığa dönüştürmek olacak' dedi.

Bal, ihdas edilen kadrolara partizanca atamalar yapılmayacağını umduğunu dile getirdi.

CHP Kırklareli Milletvekili Tansel Barış, Kıbrıs konusunda oyuna gelinmemesi gerektiğini söyledi.

Türkiye'nin garantörlüğünün sulandırılması yönünde endişelerinin olduğunu belirten Barış, 'Garantörlüğün AB'ye devredileceği yönünde duyumlarımız var. Umarım bu olmaz' dedi.

AK Parti Manisa Milletvekili Mehmet Çerçi, 'Tarihi bir hinterlantımız var, ancak bir Türk lobisi oluşturulmamış. Başkanlığın kurulmasının böyle bir etkisi de olacaktır. Bu bir ilk adım' dedi.

CHP Burdur Milletvekili Ramazan Kerim Özkan, Türkiye'deki bazı holdinglere para kaptıran yurtdışındaki işçilerin sorunlarını dile getirerek, hükümetin bunlara sahip çıkması gerektiğini söyledi.

Tunceli Bağımsız Milletvekili Kamer Genç ise yurtdışındaki Türk vatandaşlarına gerekli ilginin gösterilmediğini ileri sürerek, bunlar için milletvekilliği tahsis edilmesi önerisinde bulundu.


-BAKAN ÇELİK-

Tasarının kabul edilmesinin ardından teşekkür konuşması yapan Devlet Bakanı Faruk Çelik, önemli bir düzenleme yapıldığını vurguladı.

Yasanın ayrımcı değil, birleştirici olduğunu belirten Çelik, yurtdışındaki vatandaşların sorunlarıyla ilgilenilmesinin somut hale getirildiğini söyledi.

'Bir işin birden fazla sorumlusu varsa o işin nasıl sorunlar yumağı haline geldiğini hepimiz biliyoruz' diyen Çelik, yurtdışındaki vatandaşların sorunlarıyla tek merkezden ilgilenileceğini söyledi. Çelik, 'Bu, bakanlıklar arasında bir çatışma kesinlikle değildir. Yurtdışındaki vatandaşların sorunlarının çözümünde artık gecikme olmayacak' dedi.

Geç kalınmış bir düzenleme değerlendirmeleri yapıldığını anımsatan Çelik, bu düşünceye katıldığını söyledi.

Devlet Bakanı Çelik, Roman ve Alevi vatandaşlar ile ilgili gerçekleştirdikleri çalışmaların doğru bir düzlemde yürüdüğünü de ifade ederek, 'Bu konu ile ilgili bir sıkıntı yaşamadığımızı ifade ediyorum. Alevi vatandaşların talepleri ile ilgili önemli bir noktaya gelmiş bulunuyoruz. İnanıyorum ki o sorunların da çözüme kavuştuğunu hep birlikte göreceğiz' dedi.

TBMM Genel Kurulunda, Yüksek Öğretim Kurumları Teşkilatı Kanunu ile bazı kanun ve KHK'larda değişiklik öngören tasarının görüşmelerine geçildi.